Η εθνική ασφάλεια αποτελεί εξαιρετικά σημαντική προϋπόθεση για την ευημερία μια χώρας. Χωρίς ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, οι άνθρωποι να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να ζήσουν με τρόπο που τους κάνει πραγματικά ευτυχείς.
Ωστόσο, η εθνική ασφάλεια συχνά θεωρείται κάτι δεδομένο και σπανίως απασχολεί τους πολίτες. Ακόμη χειρότερα, όμως, είναι όταν το κυβερνών κόμμα δεν αναγνωρίζει τη σημασία της εθνικής ασφάλειας και αναλαμβάνει δράσεις που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη χώρα, όπως η μείωση των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν αγγίζει το στόχο. Η άμυνα της Ελλάδας χρηματοδοτείται με μόλις το 1,7% του ΑΕΠ.
(Σημείωση: 1. Η αξία του ΑΕΠ το 2018 υπολογίζεται σε 183,7 δισ. ευρώ. 2. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, το γενικό σύνολο δαπανών Εθνικής Άμυνας είναι 3.189.500.000 ευρώ.)
Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν την εικόνα ακόμα χειρότερη, με σταθερή πτώση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται για αμυντικές δαπάνες από τη δεκαετία του 1980 έως και σήμερα.
Αντίθετα, η Τουρκία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, ξοδεύει περισσότερο από την Ελλάδα, τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,2%) όσο και συνολικά ($11.5 δισ.). Τη στιγμή που η Ελλάδα μειώνει ολοένα και περισσότερο τον προϋπολογισμό της για άμυνα, η Τουρκία, το 2017, αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 50%.
Σε γενικές γραμμές, είμαι υπέρ την μείωση των φορολογικών συντελεστών και των κρατικών δαπανών. Υποστηρίζω έναν μικρό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και έναν δυναμικό ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι δαπάνες για την εθνική άμυνα πρέπει πάντοτε να είναι επαρκείς και αποτελεσματικές. Διότι αν δεν προετοιμαστούμε επαρκώς για τον πόλεμο, να αποτρέψουμε τους εχθρούς της χώρας, ετοιμαζόμαστε να αποτύχουμε!
Μια τόσο μεγάλη αύξηση δαπανών της Τουρκίας, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική και συμπεριφορά της στο Αιγαίο πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν μπορούμε να την αγνοούμε όταν αναφέρεται στη Χίο και σε άλλα ελληνικά νησιά, ως «μια αμφισβητούμενη γκρίζα ζώνη».
Δεν μπορούμε, επίσης, να παίζουμε με το μέλλον της χώρας μας επειδή κάποιοι «Έλληνες» στην εξουσία πιστεύουν πως «η Ελλάδα δεν έχει σύνορα».
Ας θυμηθούμε καλύτερα τα σοφά λόγια του μεγάλου Έλληνα Θουκυδίδη:
«Είναι πολύ μεγαλύτερη ντροπή να χάσει κανείς κάτι που έχει στην κατοχή του παρά να ατυχήσει ενώ αγωνίζεται να το κατακτήσει» (Θουκυδίδης Β’ 62).
Να ντρέπεται, λοιπόν, η κυβέρνηση που παραχώρησε τη Μακεδονία μας και που πάει να χάσει ακόμα περισσότερα! Είναι απλά απαράδεκτο ότι έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση.
Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος, να σταματήσει η διολίσθηση, να αλλάξουμε, επιτέλους, πορεία.
Οπωσδήποτε, η χρηματοδότηση της εθνικής μας άμυνας του επόμενου έτους πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Ακόμη πιο σημαντικό, σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε ένα μέλλον λαμπρότητας και ζωντάνιας ή θα περιέλθουμε στη συρρίκνωση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.