Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, κατά γενική παραδοχή, είναι το πιο δίκαιο και δημοκρατικό σε σχέση με όλα τα άλλα συστήματα που έχουν εφαρμοσθεί έως τώρα. Βέβαια, για να τύχει σωστής και αποτελεσματικής εφαρμογής,η απλή αναλογική προϋποθέτει κουλτούρα ήρεμου πολιτικού κλίματος, συγκλήσεις επί βασικών θεμάτων και διάθεση ειλικρινούς και έντιμης συνεργασίας των κομμάτων. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η εφαρμογή, στην πράξη, της απλής αναλογικής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πατρίδα μας σε παρατεταμένη και άκρως επικίνδυνη κυβερνητική αστάθεια και ενδεχομένως σε υπονόμευση του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος μέσω αποσταθεροποίησης των Θεσμών.
Αν, στα πιο δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια της Χώρας μας, στα επτά χρόνια της οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης, οι πολιτικές Δυνάμεις της Ελλάδας δεν μπόρεσαν “να τα βρουν” και να συμπορευθούν στα πλαίσια μιας ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, είναι να απορεί κανείς πώς “θα τα βρουν” μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής όταν, για τον σχηματισμό βιώσιμης και αποτελεσματικής Κυβέρνησης, θα απαιτείται η σύμπραξη τριών ή και τεσσάρων κομμάτων.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι, στενά κομματικοί λόγοι και ανεύθυνοι τακτικισμοί οδηγούν σήμερα, εν μέσω κρίσης, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην κατάθεση σχεδίου νόμου που προβλέπει την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για τις επόμενες ή μεθεπόμενες Βουλευτικές εκλογές. Οι ίδιοι, στενά κομματικοί λόγοι, οδηγούν τους νυν συγκυβερνώντες να προτείνουν την παροχή δικαιώματος ψήφου στα παιδιά (εφήβους) των 16 έως 17 ετών όταν, το ίδιο πολιτικό Σύστημα, θεωρεί αυτά τα παιδιά ανώριμα και ανίκανα να διαχειρισθούν την περιουσία τους, τα κρίνει ως ανήλικα και έτσι τα δικάζει αν τυχόν διαπράξουν ποινικό αδίκημα και βεβαίως δεν τους επιτρέπει να λάβουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Αυτά ακριβώς τα-κατά την Πολιτεία- ανώριμα, ανήλικα παιδιά, θα καλούνται στο εξής να κρίνουν με την ψήφο τους ποιά κόμματα και ποιοί πολιτικοί μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τις τύχες μιας Χώρας (όπως η σημερινή Ελλάδα) στα χέρια τους.
Θα πει βέβαια κάποιος ότι, ήδη οι έφηβοι των 18 ετών ψηφίζουν. Γιατί λοιπόν να μη ψηφίζουν και από τα 16 και 17 τους χρόνια καθορίζοντας οι ίδιοι το μέλλον τους και όχι μόνο οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι;
Το ερώτημα δείχνει να στέκει λογικά. Αγνοεί όμως την πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι, τα πολύ νέα παιδιά συνήθως δρουν αντισυστημικά λόγω ιδιοσυγκρασίας και επαναστατικότητας του χαρακτήρα τους. Άρα είναι ολοφάνερος ο κίνδυνος, με την ψήφο τους, να ενισχύσουν και άλλο τα λεγόμενα “αντισυστημικά” ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα. Εκτός και αν, ακριβώς αυτό επιδιώκει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.
Ενός μέτρου που ενώ θα δίνει το δικαίωμα ψήφου στα παιδιά των 16 και 17 ετών με τις ελάχιστες γνώσεις και εμπειρίες της ζωής, την ίδια ώρα θα συνεχίζει να στερεί αυτό το δικαίωμα από νέους και νέες της Πατρίδας μας που μετά τις σπουδές τους, και εξ αιτίας της κρίσης και της ανεργίας αναζήτησαν και βρήκαν εργασία σε Χώρες της Ευρώπης ή στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σ' αυτά τα “παιδιά της Ελλάδας”, που πάντα την έχουν στην καρδιά τους και θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρώα γη, στους ώριμους νέους των 25, των 30 και πλέον ετών με τις γνώσεις, την εμπειρία και την κουλτούρα που πλέον διαθέτουν, το Πολιτικό μας Σύστημα, μέχρι και σήμερα, αρνείται το δικαίωμα ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ που ήδη διαθέτουν πολίτες δεκάδων άλλων Χωρών που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε άλλες περιοχές εκτός των Χωρών τους.
Προσωπικά εκτιμώ ότι, το μέτρο αυτό (της Επιστολικής ψήφου) θα εφαρμοσθεί αργά ή γρήγορα. Είναι ανάγκη, αυτά τα “παιδιά της Ελλάδας”, που ήδη αριθμούν πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες, που είναι γραμμένα νόμιμα στους εκλογικούς μας καταλόγους και που θα ψήφιζαν αν έμεναν εδώ έστω ΑΝΕΡΓΑ, αυτά ακριβώς τα παιδιά μας, οι ώριμοι νέοι, πρέπει να μπορούν να συν-καθορίζουν με την ψήφο τους το μέλλον της Πατρίδας μας, όταν, αυτό το μέλλον, η Πολιτεία, δείχνει έτοιμη και πρόθυμη (έστω για κομματικούς λόγους), να το εμπιστευθεί στο εξής τόσο σε μας τους ηλικιωμένους όσο και στα ανώριμα παιδιά των 16 και 17 ετών.
Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει στο τέλος το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ έτσι όπως το εννοεί ο απλός Έλληνας πολίτης και όχι κομματικοί παράγοντες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.