Μια μικρή ιστορία του 1968 μου θύμισε πρόσφατη δήλωση της Κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη ότι, ενδέχεται το κείμενο του υπό αναθεώρηση Συντάγματος, αν βεβαίως και όταν αυτό συνταχθεί, να τεθεί υπό την κρίση του εκλογικού Σώματος μέσω Δημοψηφίσματος.
Επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα, λογικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αν όμως (τονίζω το αν), συμβεί, θα θυμίσει Χουντικές πρακτικές όπως αυτές των ετών 1968 και 1973 όταν, ο τότε δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος και οι περί αυτόν, μας κάλεσαν να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε “Συντάγματα” δικής τους επινόησης και κοπής που μοναδικό στόχο είχαν την, δια της λαϊκής ψήφου, “νομιμοποίηση” του δικτατορικού καθεστώτος.
Για την ιστορία να θυμίσω ότι, κατά το πρώτο Δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 1968, τα ΝΑΙ ξεπέρασαν σε ποσοστό το 92%, ενώ, κατά το αντίστοιχο Δημοψήφισμα του Ιουλίου του 1973, τα ΝΑΙ υπέρ της “Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας” αλλά και “οκταετούς θητείας” του Παπαδόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου, έφθασαν το 78%!!
Ας αναφερθώ όμως στη μικρή μας ιστορία, η οποία φανερώνει πόσο δύσκολο έως ανέφικτο είναι να κρίνουν οι απλοί πολίτες τόσο σημαντικά ζητήματα ψηφίζοντας ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε εξειδικευμένα ερωτήματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις.
Βρισκόμαστε στο Καλοκαίρι του 1968. Η Χούντα, έχοντας προκηρύξει το πρώτο Δημοψήφισμα στις 2 Αυγούστου, αφήνει περιθώριο δύο μηνών για “συζήτηση και διαβουλεύσεις” (δηλαδή για πλύση εγκεφάλου) και ορίζει ημέρα διεξαγωγής αυτού την 29ην Σεπτεμβρίου. Οι συζητήσεις όντως δίνουν και παίρνουν. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που, στις παρέες τους, δηλώνουν φοβισμένοι ότι θα ψηφίσουν ΝΑΙ έχοντας κατά νου ότι “και οι τοίχοι έχουν αυτιά” !
Σε μια παρόμοια παρέα, στη γειτονιά του πατρικού μου, βρέθηκα κι εγώ όντας τριτοετής της ΠΑΣΠΕ (Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών) και έχοντας ήδη τις λίγες αλλά αναγκαίες γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου.
Όλοι της παρέας μεγάλης ηλικίας, συνταξιούχοι ναυτικοί και στεριανοί και γνωστών πολιτικών πεποιθήσεων. Μου έκανε εντύπωση η επιμονή ενός να λέει και να ξαναλέει ότι θα ψηφίσει ΝΑΙ και ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και οι υπόλοιποι.
Από περιέργεια τον ρώτησα αν γνωρίζει τί σημαίνει “ΝΑΙ στο Σύνταγμα”. Η αυθόρμητη απάντησή του έδειχνε με ποιά γνώση και ποιά αντίληψη θα πήγαιναν στις κάλπες χιλιάδες ψηφοφόροι:
- “ΝΑΙ” θα πει ότι θέμενε να μας κυβερνά ο Στρατός, το Σύνταγμα του Στρατού και οι Συνταγματάρχες!!
Ο συγχωρεμένος ο μπάρμπα Μάρκος, έχοντας μάθει από τη στρατιωτική του θητεία ότι τις μονάδες του Στρατού τις αποτελούν οι Λόχοι, τα Τάγματα, τα Συντάγματα κ.ο.κ., νόμιζε ότι, οι χουντικοί Συνταγματάρχες, με το Δημοψήφισμα, μας ρωτούσαν αν θέλαμε να μας κυβερνά ο Στρατός. Ούτε που είχε αντιληφθεί τί σημαίνει “Σύνταγμα” ως Καταστατικός Χάρτης της Χώρας και πολύ περισσότερο δεν είχε τη γνώση ή τη διάθεση να εμβαθύνει σε συνταγματικές διατάξεις και έννοιες που μόνο ειδικοί μπορούν να καταλάβουν.
Τα παραπάνω βέβαια μπορεί να ίσχυαν σε μια εποχή πριν από περίπου μισό αιώνα με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο τυπικά (και ουσιαστικά) αγράμματο. Παρ΄όλα αυτά, ακόμη και σήμερα με το σαφώς πιο ανεβασμένο επίπεδο γνώσεων και ενημέρωσης του Ελληνικού Λαού, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να μπορεί ο απλός πολίτης να κρίνει και να αποφασίζει επί πολύ σοβαρών θεμάτων όπως η Συνταγματική αναθεώρηση.
Γι αυτό και το ισχύον Σύνταγμα, άλλα έχει ορίσει και αυτά πρέπει να τύχουν απόλυτης και πιστής εφαρμογής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.