Η προσέγγιση του οικοπέδου «Ελλάδα» ως τόπου με αναγνωρισμένη παγκόσμια ιστορική αξία συνέβαλε διαχρονικά στην αποκοίμιση του σύγχρονου Έλληνα. Η εκ μέρους του απαίτηση σεβασμού όλης της οικουμένης για το ένδοξο παρελθόν του παραμέρισε την ανάγκη διάκρισης του στο σήμερα και διαμόρφωσε ένα λαό να περηφανεύεται πάνω στα ιστορικά του αποκαϊδια. Κάπως έτσι αποδυναμώσαμε τη σπουδαιότητα της θεωρίας της εξέλιξης, απομείναμε μοιρολάτρες και ανίκανοι να αξιοποιήσουμε ακόμα και τον ιστορικό πλούτο μας, ως κληρονόμοι του. Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα η πεποίθηση ορισμένων ότι, αν ο αρχαιολογικός θησαυρός της χώρας υπήρχε σε άλλο σημείο του πλανήτη δεν θα αναζητούσαν ενασχόληση σε άλλες πηγές εισοδημάτων. Εμείς εδώ όμως αντιμετωπίζουμε τα μνημεία μας και τον υπόγειο αρχαιολογικό πλούτο της χώρας ως φραγμό και απαγόρευση κάθε ικανοποίησης σύγχρονων αναγκών.
Το γενικό πρόσταγμα για μια τέτοια αντίληψη δίνουν ανέκαθεν τα ηγετικά κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού. Μας προσκαλούν σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς να προβληματιστούμε «με μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας» για το πώς οι σύγχρονες πόλεις μεταμορφώνουν τον κόσμο.
Δράττεται της ευκαιρίας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και συμμετέχει στην εκδήλωση με ένα αφιέρωμα στον ποταμό Παρθένη, «ένα δώρο ζωής για την πόλη της Χίου, που χάνεται», όπως το χαρακτηρίζει.
Ομάδα αρχαιολόγων της, βαδίζοντας στις όχθες του ποταμού Παρθένη, θα ξεναγήσει στα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, θα συζητήσει για την οικολογική διάσταση του έργου της κατασκευής παρακαμπτήριας οδού της πόλης και τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον και στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.
Πρακτικά θα δώσει τροφή στην κοσμοθεωρία της ακινησίας, ισχυρότατη στη Χίο μας. Τι πρακτικό νόημα έχει η ροπή μιας εκδήλωσης σ’ αυτή την κατεύθυνση; Αν υπήρχαν επιπτώσεις στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων όφειλε να τις καταθέσει και να σταματήσει στη φάση των μελετών το έργο. Σωστά δεν το επέλεξε τότε. Σήμερα τι την ωθεί εκ νέου στον ... τόπο του εγκλήματος και δεν την περιορίζει στην αναγκαία ξενάγηση των ευρημάτων και το ρόλο της να τα διαφυλάξει και να τα προβάλλει;
Η μονομερής προσέγγιση της σύνδεσης παρελθόντος και παρόντος απ’ τη σκοπιά μόνο των αρχαιολόγων αφήνει λάθος εντυπώσεις. Ολοκληρωμένη και πολύπλευρη θα επέβαλε τη συμμετοχή στη συζήτηση του θέματος συγκοινωνιολόγων και πολεοδόμων. Τότε ναι, θα είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια γενιά πραγματικά προβληματισμένων πολιτών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.