15.2.2021 14:05

Προσωπικές σκέψεις για το μεταναστευτικό και ερωτήματα για την ελεγχόμενη δομή

Ως Χιώτης δεν επιθυμώ καμία νέα δομή να υπάρξει επάνω στο Νησί μου, εκτός από αυτή της καταγραφής και ταυτοποίησης! ΑΛΛΑ, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και με συνάρτηση την βαρύτητα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας ζωής κάθε πολιτισμένης κοινωνίας όπως της Χίου θα καταθέσω εδώ κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς με γνώμονα το καλό και μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

1)Αν θα γίνει καινούρια κλειστή ελεγχόμενη δομή  θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των συμβούλων της Χίου, όλων των παρατάξεων προκειμένου να επέλθει κατασαλάγιαση, σύμπνοια και ομόνοια επάνω στο νησί ώστε να μην δημιουργούνται διχόνοιες. Ο κόσμος δυστυχώς έχει χάσει την εμπιστοσύνη από την προηγουμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν τηρούνταν οι υποσχέσεις και υπήρχαν διγλωσσίες προς τους Χιώτες πολίτες και την τοπική κοινωνία. Σε αυτήν την εμπιστοσύνη σίγουρα δεν βοήθησαν οι αποφάσεις και επεισόδιά των ΜΑΤ του περασμένου χρόνου.

2)Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ανοιχτές δομές στο πλαίσιο του προγράμματος ενσωμάτωσης που εφαρμόζεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Εμάς, αν θα γινει, σε ποια κατηγορία ανήκει;

3)Αν χρειάζεται να γίνει κλειστό ελεγχόμενο για την εδραίωση της ασφάλειας της περιοχής μας αν υπάρξουν αυξημένες ροές,  θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πάντως να μην υπερβαίνει το 1% του ενεργού πληθυσμού μας, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης.

4)Θα πρέπει να εξασφαλιστεί και να μειωθεί ο χρόνος διαδικασίας εγγράφων ασύλου όπως και απέλασης. Θα πρέπει να αυξηθούν και να γίνουν ανεξάρτητες από το νομικό σύστημα και την Εισαγγελία της Χίου οι νομικές διαδικασίες ασύλου ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

5) Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να αποζημιωθεί πλήρως ο Δήμος Χίου για την υπέρβαση του χρονικού ορίου μίσθωσης και παραμονής του κέντρου της ΒΙΑΛ. Θα πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως για διαφυγόντα κέρδη, υποβάθμιση περιοχής, ζημιές και καταστροφές σε περιουσίες όσων κατοίκων έχουν υποστεί τέτοιου είδους ζητήματα. Με βάσει τα Ανθρωπινά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε πολίτη της οχι μόνο οι Χαλκούσοι , αλλά και Χιώτες π.χ πρόσφατα όπως ξέρετε το φαρμακείο του συμπολίτη μας κυρίου Κατσού , το οποίο υπέστη ζημιές από συμπλοκή μεταναστών στην πλατεία της Χίου.

6)Αν γίνει καινούρια δομή να γίνει κλειστή ελεγχόμενη υπό την προϋπόθεση στην περιοχή που θα γίνει να υπάρξει συνολικά αναβάθμιση της περιοχής και όχι την υποβάθμισή της. Δηλαδή να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη. π.χ στην Βόρεια Χίο που υπήρξε διακοπή ρεύματος 55 ώρες με την πρόσφατη κακοκαιρία, εάν μου έλεγε κανείς ότι θα βελτιώνονταν οι συνθήκες ηλεκτροδότησης ή και άλλων υποδομών (βλ. λειτουργία και ενδυνάμωση σχολείων Βόρειας Χίου, αναβάθμιση οικισμών, λιμάνι Χιου, αεροδρόμιο, πόσιμο νερό, κίνητρα για νέους να μείνουν στο νησί, κλπ.). Έτσι θα μπορούσα ίσως να σκεφτώ θετικά τη δημιουργία ενός μικρού ΚΥΤ (Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης) με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Ο Βουλευτής Χίου και Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο FB ότι η παραμονή των αιτούντων άσυλο στον Έβρο δεν θα υπερβαίνει τις 24 ημέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης λόγω του ότι ο Έβρος αποτελεί ευαίσθητη περιοχή.

Προσωπικά θα ήθελα την ίδια δέσμευση για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που αποτελούν συνοριογραμμή τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα Τουρκικά παράλια. Γνωρίζει ο κύριος υπουργός ότι οι απέναντι έχουν εργαλειοποιήσει επανειλημμένως το μεταναστευτικό και απαιτώ και από εκείνον την ίδια ευαισθησία για τα νησιά του Β.Α Αιγαίου.  

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης εκλέχτηκε Βουλευτής από τον λαό της Χίου και έχει την υποχρέωση να  ακούσει και να πονέσει για τον τόπο του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ