20.2.2020 13:05

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος

Εκτός από τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια σοβαρή προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το 2014 έχουν περάσει πάνω από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ελλάδα, μια χώρα με συνολικό πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ειδικά, έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και δεν αντέχουν άλλο.

Δυστυχώς, μέχρι και τώρα η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη και χειροτερεύει καθημερινά, καθώς συνεχίζουν οι εισροές και δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικές επιστροφές. Το τωρινό σχέδιο για τη δημιουργία υπερδομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι ελαττωματικό και ανοίγει την πόρτα σε νέους κινδύνους, όπως την Τουρκική εισβολή, οικονομική και τουριστική ισοπέδωση των νησιών, αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας, κτλ.

Προφανώς, για να υπάρξει μια λύση, πρέπει να αλλάξουμε και την μεθοδολογία μας. Αν συνεχίσουμε με τις ίδιες τακτικές, τα πράγματα σίγουρα θα χειροτερέψουν.

Πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε το συμφέρον της χώρας μας. Να βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες μας και τις κομματικές ταυτότητες. Πάνω απ’ όλα να βάλουμε το καλό της πατρίδας! Και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένης και της Χίου, να καταστραφούν.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν,αισθάνομαι τη βαθιά ανάγκη να κάνω τις παρακάτω προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος:

 

1. Προεδρικό διάταγμα να κλείσουν τα σύνορα του Αιγαίου στους πρόσφυγες

Όλη η Ευρώπη σχεδόν, έχει κλείσει τα σύνορα της. Μόνο η Ελλάδα δεν κοιτάζει το συμφέρον της. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η χώρα μας έχει ήδη προσφέρει πολλά και πολύ απλά, δεν μπορεί άλλο. Πρέπει από την κορυφή, να δοθεί ξεκάθαρη εντολή ότι, τα σύνορα του Αιγαίου κλείνουν άμεσα στους πρόσφυγες για αόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό θα χρησιμεύσει ως το πρώτο, από μια σειρά αποτρεπτικών μηχανισμών.

 

2. Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων

Να ξεκινήσει η πραγματική φύλαξη των συνόρων. Να πετάξουν τα drone στον αέρα και να βγει το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο. Περιπολίες τώρα.

 

3. Αύξηση των επιστροφών

Παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 70.000 το 2019 (με 46.000 αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο), μόλις 189 άτομα επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτό είναι γελοίο νούμερο. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να επιστρέφονται ταχύτατα.

 

4. Επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου

Να εφαρμοστεί ο Νέος Νόμος Ασύλου, ο οποίος λέει ότι οι αποφάσεις ασύλου θα βγαίνουν σε 24 ημέρες. Αν δικαιούνται άσυλο, να προχωράνε στις χώρες που επιθυμούν να πάνε. Αν όχι, άμεση επιστροφή στην Τουρκία.

 

5. Έξω οι ΜΚΟ από τα νησιά που συνορεύουν την Τουρκία

Δυστυχώς η εμπειρία των τελευταίων ετών, μας έχει δείξει ότι οι ΜΚΟ δημιουργούν αρκετά προβλήματα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στην πραγματικότητα λειτουργούν ως φάροι, προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερων αριθμών προσφύγων. Πρέπει να φύγουν από τα νησιά.

 

6. Καμία υπερδομή στα νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία

Οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών έχουν μιλήσει. Δεν θέλουν καμία υπερδομή, πουθενά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία τους. Όσον αφορά τη Χίο, να κλείσει η ΒΙΑΛ, να ακυρωθεί το σχέδιο για το «17» και να λειτουργήσει μόνο ένα μικρό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης των 500 ατόμων, όπως πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

7. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο της δημιουργίας κέντρων σε ακατοίκητα νησιά μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας (π.χ. Μακρόνησος, Γυάρος, κτλ.)

Δεδομένου ότι από τα 6 χιλιάδες διάσπαρτα νησιά της ελληνικής επικράτειας κατοικούνται μόνο τα 227, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να επιβαρύνουμε τους πολίτες των κατοικημένων νησιών, ειδικά αυτών που συνορεύουν με την Τουρκία και υπάρχει ο κίνδυνος της εισβολής. Ας εξεταστούν λοιπόν τα ακατοίκητα νησιά, τα οποία βρίσκονται μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας για την πιθανή δημιουργία δομών.

 

8. Σεβασμός για τη δημοκρατία και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών

Ζώντας σε μια δημοκρατία, οφείλουμε να σεβαστούμε την ελευθερία του λόγου, το διάλογο, τη διαφορά των απόψεων και τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού.

 

Ανοίγω λοιπόν το διάλογο σε εσάς, τους υπόλοιπους πολίτες.

Θα χαρώ να ακούσω τις ιδέες και τις προτάσεις σας και σας ενθαρρύνω να τις εκφράσετε. Ζούμε ιστορικές στιγμές και έχουμε ανάγκη τη συμμετοχή όλων στα θέματα που αφορούν τον τόπο μας.

 

Απόστολος Πίττας

 

Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος

M.Sc., ΔιεθνώνΣχέσεων, London School of Economics

M.Sc., Οικονομικών, University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne

M.A., ΕθνικήςΆμυνας, Washington D.C. Institute of World Politics

B.A., Οικονομικών, ColumbiaUniversity

B.A., ΠολιτικήςΕπιστήμηςκαιΦιλοσοφίας, City University of New York

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ