Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα το άρθρο του κ. ΣΕΡΓΗ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ – Αναπληρωτή της Συντονιστικής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «έξοδο από την κρίση».
Εκεί λοιπόν επαναλαμβάνονται ουτοπικές για το λαό υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες. Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ίχνος φιλολαϊκής πρότασης και εννοείται ότι δεν γίνεται η παραμικρή νύξη στην πολιτική της ΕΕ, που και ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνια τώρα υπηρετεί από την ψήφιση κιόλας της συνθήκης του Μάαστριχτ. Η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας μετατρέπεται με αντιεπιστημονικό και ανορθολογικό τρόπο σε «ανθρωπιστική» λες και τρελάθηκαν ξαφνικά οι λαοί και εγένετο… κρίση! Τελικά, βρισκόμαστε και πάλι μπρος στη γνωστή συνταγή περί «κυβέρνησης της Αριστεράς», που θα λύσει ή θα ανακουφίσει από τα λαϊκά προβλήματα με εργάτες και αφεντικά να ζουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Είναι όμως έτσι; Ποια είναι η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για «έξοδο από την κρίση»; Πως θα επιτευχθεί;
· Με «Σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πλεόνασμα».
Τι εννοεί με αυτό; Μα ό,τι και η ΝΔ όταν μιλά για την ανάγκη άσκησης μιας: «... οικονομικής πολιτικής, μιας στρατηγικής που έχει ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας» (Χ. Σταϊκούρας - αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δεκέμβρης 2013)
Αγωνία δηλαδή για τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και αγωνία για το «πρωτογενές πλεόνασμα» σα να αφορούν τα λαϊκά δικαιώματα. Κρύβουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο όλα τα Κόμματα, πλην ΚΚΕ, κόπτονται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα από τα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που ποτέ δεν τους επιστρέφεται όπως ξεδιάντροπα προπαγανδίζεται αλλά πηγαίνει κατευθείαν στη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου (τράπεζες, τόκοι δανείων κλπ).
· Με την «Πάταξη του λαθρεμπορίου (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.), ελέγχους στις ενδοομιλικές συναλλαγές και σε όσους φοροδιαφεύγουν (λίστα Λαγκάρντ, offshore και σε αυτούς που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό)»;
Τι εννοεί με αυτό; Ό,τι τόσα χρόνια εννοούσε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τη φράση: «Κάθαρση», «θα μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο» και «έλεγχος σε τράπεζες και κεφάλαια». Γιατί δεν ήρθε ποτέ η κάθαρση και το μαχαίρι έμενε πάντα στην επιφάνεια του δέρματος; Γιατί δεν «συνετίστηκαν» ποτέ οι τραπεζίτες; Γιατί, στην οικονομία που είναι νόμος το κέρδος, γεννιούνται και αναπαράγονται σκάνδαλα και βρωμιές με παράτυπο αλλά κυρίως με ΝΟΜΙΜΟ τρόπο.
Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, ακόμη και ενδεχόμενης εμπλοκής πολιτικών προσώπων, είναι πριν από όλα σύμφυτα ενός συστήματος που κινείται με αυτό το κριτήριο και αυτό το σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το αμφισβητεί. Στα ταμεία των πολυεθνικών είναι γνωστό ότι υπάρχουν επίσημοι λογαριασμοί για μίζες(!). Οι offshore εταιρίες είναι απολύτως νόμιμες. Γιατί κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φυγή χρημάτων στο εξωτερικό ή για τις «ενδοομιλικές συναλλαγές» αφού ο ίδιος συμφωνεί απόλυτα με τις περίφημες 4 ελευθερίες της συνθήκης του Μάαστριχτ (διακίνησης εμπορευμάτων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων);
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι απάτη και η θέση του για «υγιή επιχειρηματικότητα».
· «Με κούρεμα των στεγαστικών δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,…»
Μα, είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια»…
«Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες» δήλωνε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του (στο «Βήμα», Κυριακή 13/5/2012).
«Προφανώς θέλουμε δανεισμό... Βεβαίως χρειάζονται κεφάλαια οι τράπεζες... Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αφού όμως εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες να είναι υγιείς». (Αλ. Τσίπρας - συνέντευξη στην εφημερίδα «6 μέρες», 17/11/2012).
Στο ίδιο τσουβάλι λοιπόν τα δάνεια των επιχειρηματιών με τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών και «Ναι» στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Αυτή είναι ολοκληρωμένα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτουν βεβαίως και τα «λαϊκά νοικοκυριά» για να το παίξουν φιλολαϊκοί, αλλά το βασικό είναι τα δάνεια των επιχειρήσεων, που είναι τεράστια σε σχέση με αυτά των λαϊκών νοικοκυριών. Έτσι, λένε, «οι τράπεζες θα είναι υγιείς» για να τροφοδοτούν την «πραγματική οικονομία», δηλαδή βιομήχανους, μεγαλέμπορους κ.λπ., ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν ξεφορτωθεί ένα βραχνά, το χρέος προς τις τράπεζες.
· Με «…πρόγραμμα για 300 κιλοβατώρες το μήνα ώστε <<κανείς να μην μείνει χωρίς ρεύμα>> και αντίστοιχη ρύθμιση στο νερό».
Πρόκειται επίσης για θέση – απάτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13 Δεκέμβρη 2013. Παραλλάσσοντας τις κυβερνητικές θέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε κοστολογημένες προτάσεις μέσα από τις οποίες το ρεύμα υπολογίζεται με όρους κόστους - οφέλους και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η πρόταση τελικά αφορά μόνο όσους ήδη βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Από την πρόταση απουσιάζουν οι αναφορές στην πανάκριβη κοστολόγηση του οικιακού ρεύματος όπως και αυτές για το πλήθος των έμμεσων φόρων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Στην τροπολογία αναπαράγεται ο εμπαιγμός περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου», με τον ισχυρισμό ότι «η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας και η εξασφάλιση πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό θεσμικό Πλαίσιο. Κακώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μάλιστα δεν σοβεί τέτοιας έκτασης ανθρωπιστική κρίση»!
Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθώς η «απελευθερωμένη αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει συμβάλει τα μέγιστα σε φαινόμενα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
· «Με μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης…»
Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης; Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο επίπεδο του Μάρτη του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα. Γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν για πλήρη απαλλαγή των λαϊκών νοικοκυριών από φόρους πετρελαίου, τη στιγμή που είναι μαζική η επίθεση μέσω φόρων στο εισόδημά τους;
· «…και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους».
Τι σημαίνει «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους» κατά το ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρχει επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας; Ναι ή όχι; Από αυτό εξαρτάται το αν η υγεία θα είναι «για όλους» ή «για λίγους». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ποτέ αμφισβητήσει την αγορά στο χώρο της υγείας αλλά την υποστηρίζει κιόλας.
Στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Είναι υποχρέωσή μας η άμεση επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Θεραπευτήρια και ο λειτουργικός - θεσμικός περιορισμός του ανεξέλεγκτου μέχρι σήμερα επιχειρηματικού τομέα Υγείας, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντική εξοικονόμηση πόρων που σήμερα κατευθύνονται στους "εθνικούς εργολάβους" της περίθαλψης».
Αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την «περίθαλψη για όλους». Ναι στην ιδιωτική υγεία, αλλά «με κανόνες». Αλήθεια σε τι διαφέρει αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαμόρφωση του «περιβάλλοντος των καθαρών κανόνων για να αναπτύσσεται το "επιχειρείν"», που διακήρυξε από το ίδιο βήμα ο Άδωνις Γεωργιάδης;
Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είναι υπέρ των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων, με δήλωση που εκφράστηκε δια στόματος Αλ. Τσίπρα. Θυμίζουμε πως εγκαλώντας την κυβέρνηση στις 26 Νοέμβρη 2013 τόνισε πως «η μερίδα του λέοντος απ' την αναδιανομή της πίτας πάει σε πολυεθνικές» και προκαλεί «…αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά…», καθώς και «…δραματική μείωση των τιμών των ελληνικών γενοσήμων, που στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, η οποία με αυτές τις τακτικές οδηγείται στην εξαφάνισή της».
Αυτή είναι η υγεία που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
· Τέλος, «Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Θα στηριχθεί στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, σε τομείς όπως η ποιοτική γεωργία, ο θεματικός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας».
Εδώ κλείνεται καθαρά το μάτι στους επιχειρηματίες των κρίσιμων κλάδων του τουρισμού και της ενέργειας καθώς και η περαιτέρω προώθηση της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών στο χωράφι μέσω της ΚΑΠ, που και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε.
Όσο για τον Τουρισμό αυτά να τα πουν στους εργαζόμενους στον τουρισμό όταν ψήφισαν μειώσεις μισθών με την υπογραφή συνδικαλιστών τους στον κλάδο της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, με την τριετή σύμβαση που υπογράφτηκε το Μάη του 2013 ανάμεσα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την πλειοψηφία («Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ) στο κλαδικό σωματείο (ΠΑΣΕΝΤ) των ναυτιλιακών και τουριστικών υπαλλήλων.
Αλλά και στο ζήτημα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί νέα πεδία κερδοφορίας για την επιδιωκόμενη «ανάκαμψη», το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το οποίο χολοσκάει μαζί με το κεφάλαιο και όχι ενέργεια για το λαό.
Το θέμα δεν είναι να χαϊδέψεις τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν.
Θέσεις σαν κι αυτές είναι κοροϊδία και δηλητηριάζουν λαϊκές συνειδήσεις, αφού υπόσχονται τη Γη της Επαγγελίας μέσα στην κόλαση του καπιταλισμού.
Καμία απ' τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίζει τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής, τη δική τους επιλογή για παραμονή της χώρας στην ΕΕ, στρατηγική της οποίας είναι οι φοροαπαλλαγές, τα προνόμια στο κεφάλαιο, η ελευθερία κίνησής τους. Απ' τη στρατηγική αυτή δεν μπορεί να παρεκκλίνει καμία χώρα, ακόμα κι αν συγκυριακά διέθετε κυβέρνηση με τις καλύτερες των προθέσεων.
Πρέπει ο ελληνικός λαός να ζυγίσει την εμπειρία του από παλιούς και νέους «σωτήρες», από την παραμονή της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Να σκεφτεί με βάση την πείρα του τι του έλεγε το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια και τι όλοι οι άλλοι. Να σκεφτεί ποιο ήταν το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του ΚΚΕ, για τα συμφέροντά του, στις εκλογές του 2012. Πόσο δυσκόλεψε το γεγονός αυτό στην ανάπτυξη των διεκδικήσεων. Να σκεφτεί από την άλλη, τι αποτέλεσμα είχε η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ; Τι το έκανε αυτό το ποσοστό και τους δεκάδες βουλευτές του; Αναπτύχθηκαν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις; Όχι μόνο δεν επιδίωξε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε δεκάδες χώρους συνεργάστηκε με συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και τις ΝΔ σε κοινά ψηφοδέλτια, βοήθησε στο να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική.
Γι’ αυτό τον καλούμε παντού να στηρίξει το ΚΚΕ, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι αγώνες του σήμερα αλλά και να βάλει γερές βάσεις για τη ζωή που έχει ανάγκη. Με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους που δεν ανήκει και δεν πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει ο λαός, με εργατική - λαϊκή εξουσία ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να διαχειριστούν προς όφελός τους τον πλούτο που παράγουν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.