Μετά τη νέα ρύθμιση για μεταγραφές φοιτητών όταν αυτά είναι αδέλφια, την οποία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας καταφέρεται νέο πλήγμα ενάντια στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα στο νησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ένας φοιτητής μέσα στα 4-5 χρόνια των σπουδών του είναι πολύ πιθανόν να έχει αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σ’ ένα άλλο Πανεπιστήμιο του ηπειρωτικού κορμού της Χώρας ή αντίστοιχο Περιφέρειας, όπου κατοικούν οι γονείς.
Ας μην αμφιβάλει κανένας πως αυτός που θα ζητήσει μεταγραφή θα είναι ο φοιτητής του νησιωτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Και το χειρότερο είναι ότι ανοίγει με τη ρύθμιση αυτή μεγάλο παράθυρο για μεταγραφές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με βάση δήθεν οικονομικά κριτήρια, τα οποία όμως θα «καθορίζει ο Υπουργός», πράγμα απαράδεκτο.
Η εκτίμηση των οικονομικών κριτηρίων για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχει τη λογική και την κατανόηση όλων.
Όμως έτσι θα οδηγηθούν σταδιακά στην αποψίλωση τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού του έργου, το οποίο από ετών βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως εκτιμάται από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η ίδρυση νέων Πανεπιστημίων στην Αττική και η σταδιακή και μεθοδευμένη απελευθέρωση των μεταγραφών με επίκληση των οικονομικών κριτηρίων θα οδηγήσουν στο τέλος στον μαρασμό του Πανεπιστημίου μας, στο οποίο θα καταντήσει να φοιτούν μόνο οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου.
Αντί λοιπόν να ψηφοθηρεί η κυβέρνηση καλό είναι να συμβάλει εδώ στα σύνορα της Πατρίδας στην ανέγερση φοιτητικών εστιών και μέχρι τότε στην επιδότηση του ενοικίου ώστε ο κάθε φοιτητής, με τη λιγότερη οικονομική επιβάρυνση, να περατώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο που έχει εισαχθεί.
Αυτά λοιπόν τα μικρά για κάποιους πολιτικάντηδες θέματα, όπως οι μεταγραφές φοιτητών, συσσωρευόμενα με πολλά άλλα από πολλών ετών έχουν οδηγήσει στην καταστροφική εθνικά πληθυσμιακή παραμόρφωση της χώρας με αποτέλεσμα το μισό του ελληνικού πληθυσμού να κατοικεί και να δραστηριοποιείται στο νομό Αττικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας.
Γράφω τα παραπάνω γιατί προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όταν μετά το 1981 οι βουλευτές Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ επιμείναμε εντός της τετραετίας να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση του Ανδρέα Παπανδρέου για ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως συνέχεια του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης, το οποίο δε πρόλαβε να λειτουργήσει λόγω της επελθούσας Μικρασιατικής Καταστροφής.
Και αμέσως μετά την απόφαση ίδρυσης αντιμετωπίσαμε την εδραιωμένη άποψη που ήθελε ενιαίο το Πανεπιστήμιο στην Μυτιλήνη συμφωνούντων προς τούτο και των συναδέλφων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Μυτιλήνης.
Πρέπει εδώ και για ιστορικούς λόγους να αναφέρω τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο τότε Υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης, συντασσόμενος μαζί μας κι έτσι οι σχολές κατανεμήθηκαν σε όλους τους νομούς του Αιγαίου.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί τουλάχιστον για τη Χίο, αν όχι για ολόκληρο το Αιγαίο τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση σε πνευματικό, πολιτισμικό, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και εθνικό επίπεδο και παρεμβάσεις, όπως αυτές της διευκόλυνσης των μεταγραφών, στερεύουν το νερό που είναι οι φοιτητές του.
Ας αφήσουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να συνεχίσει να ανθεί.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.