Δεν ξέρω πράγματι πως σχηματίστηκε αυτό το λογοπαίγνιο και από πού έλκει την καταγωγή του, προφανής αλληγορία για δήλωση της αντίθεσης σύγκρισης μεταξύ δυο πόλεων, ίσως να ταιριάζουν κάπως σε ομοιοκαταληξία αλλά στην πραγματικότητα απέχουν όσο ο ουρανός από τη γη.
Δεν υπάρχουν κοινά σημεία σύγκρισης σε κανένα σημείο.
Η κύρια αιτία που με ώθησε να ασχοληθώ με τη Λοζάνη της Ελβετίας είναι η τακτική μου επίσκεψη, λόγω εργασίας της κόρης μου Πηνελόπης ως ιατρού στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.
Η Ελβετία λοιπόν είναι γνωστή στους πάντες για το υψηλότερο, σχεδόν στον κόσμο, βοιωτικό επίπεδο των κατοίκων της. Τώρα πως κατάφεραν να το πετύχουν αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Εγώ θα προσπαθήσω με λίγες γραμμές να περιγράψω αμυδρά κάτι που διαπίστωσα ιδίοις όμασοι.
Με την προσγείωση μας το αεροδρόμιο της Γενεύης καταλάβαμε με την πρώτη επαφή μας με το περιβάλλον, ότι όλα μας φαίνονταν διαφορετικά από αυτά που ζούμε και γνωρίζουμε στην Ελλάδα.
Να παραθέσω λίγα γεωπολιτικά στοιχεία. Η Ελβετία ως γνωστών είναι η πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης (μετά έρχεται η γενέτειρα μας Ευρυτανία). Είναι στο κέντρο σχεδόν της ηπειρωτικής Ευρώπης, σκαρφαλωμένη στις βουνοπλαγιές των Άλπεων, είναι μικρή χώρα σαν τη δική μας περίπου με 8.000.000 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την βιομηχανία και κυρίως με τον τουρισμό. Σπιθαμή χερσαίος ή λιμναίος χώρος δεν μένει ανεκμετάλλευτος. Οι απόκρυφες βουνοπλαγιές είναι σκαλισμένες σαν κέντημα από πεζούλες με κτήματα. Έχουνε απέραντα λιβάδια που βόσκουν αμέριμνα εκατοντάδες αγελάδες και πολλά μεγάλα ζώα. Τις απόκρημνες βουνοκορφές τις έχουν όλες αξιοποιήσει τουριστικά. Το οδικό και ιδίως σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ίσως το τελειότερο, όχι στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο. Όλα τα βουνά είναι τρυπημένα με σήραγγες και συνδέονται το ένα με το άλλο με τρένα.
Η διοικητική διαίρεση την οποία έκανε ο Ιωάννης Καποδιστρίας, τον οποίο εμείς δολοφονήσαμε, χώρισε την Ελβετία σε 26 κομμάτια δηλαδή νομούς και το άγαλμα του κοσμεί το κέντρο της Λοζάνης.
Ο σεβασμός στην εφαρμογή των νόμων είναι σημείο αναφοράς σε κάθε βήμα των κατοίκων. Δεν νοείται Ελβετός πολίτης να παραβεί το εθιμικό ή νομικό δίκαιο, δεν διανοείται κανείς να καπνίζει οπουδήποτε εκτός από ορισμένους χώρους.
Συλλογίζομαι και αναφέρω στην μνήμη μου τα όσα διδάχθηκα για την Ελλάδα για από τους προγόνους μας Έλληνες, τι μας έδωσαν και τι τους ανταποδίδουμε εμείς οι επίγονοι τους σήμερα.
Ήταν εθνική υπερηφάνεια και καμάρι να λες ότι είσαι Έλληνας. Σήμερα όπως μας κατάντησαν οι πολιτικοί μας (κλέφτες) ντρεπόμαστε να λέμε την εθνικότητα μας.
Όμως πρέπει με το κεφάλι ψηλά όπως μου έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου να αντιμετωπίζουμε την μπόρα .
Ο Έλληνας έχει μέσα του μεγαλείο ψυχής και δύναμης.
Δεδομένου ότι οι Ελβετοί, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιλούν την Ελληνική γλώσσα, ένα άλλο τη Γερμανική και άλλοι την Ιταλική, τα επίσημα κρατικά έγγραφα βγαίνουν στις τρεις γλώσσες.
Κάποιος πιλότος Ελβετός μου έλεγε ότι εάν έπαιρναν τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας θα έφτιαχναν παράδεισο, όχι Ελβετία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.