7.3.2018 9:54

ΒΙΝΤΕΟ- Υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από το προσφυγικό στα νησιά μας

Ο κυβερνητικός βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, μιλά για όλους και για όλα στην κάμερα του Politischios.gr

Τον συνάντησα τις τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη κλεισμένο στο μικρό του γραφείο ενώ έξω έβρεχε καταρρακτωδώς. Με χαμόγελο μου άνοιξε την πόρτα και σχεδόν αμέσως και οι δύο αισθανθήκαμε ότι θέλουμε πολύ αυτή τη συνέντευξη. Ο ένας γιατί είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Χιώτες και να πει όσα ήθελε μετά από πολύ καιρό κι εγώ γιατί θα είχα την ευκαιρία να αποσπάσω απαντήσεις από ένα πρόσωπο που τα τελευταία δύο χρόνια δέχεται τα πυρά Δήμου, Περιφέρειας, κομμάτων, φορέων αλλά και πολιτών, κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον του νησιού.

Ανάμεσα στις αγιογραφίες του, τις οικογενειακές του φωτογραφίες και στο κάδρο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης μίλησε για όλους και για όλα σε μία συνέντευξη που ανέδειξε πτυχές της προσωπικής του ζωής, της πολιτικής του αλλά και των σχέσεών του με την Εκκλησία.


  • Ο ρόλος του γιατρού είναι η ταυτότητά μου. Ο κόσμος έξω δεν με χαιρετά ως βουλευτή, με χαιρετά ως γιατρό και αναφέρεται σε εμένα ως γιατρό. Από την άλλη πάλι η ιδιότητα του βουλευτή, πέρα από τον τιμητικό χαρακτήρα που έχει, έχει μία εξαιρετικά θεσμική αξία με εγκυρότητα και υπευθυνότητα. Όμως ο ρόλος του γιατρού για εμένα είναι και παραμένει ο ύψιστος, τον οποίο οφείλω να υπηρετώ.

  • Η ενασχόληση με τα κοινά απορροφά τον χρόνο που διέθετα για άλλες δραστηριότητες. Η Βιβλιοθήκη για εμένα, ιδιαίτερα τη χρονική περίοδο που εκπονούσα την διδακτορική μου διατριβή, ήταν το δεύτερο σπίτι μου. Υπολογίζω ότι πέρναγα εκεί τον μισό από τον εκτός ιατρείου χρόνο μου. Είναι ένας χώρος τον οποίο αγαπώ ιδιαίτερα, μου έχει δώσει πάρα πολλά και πραγματικά μου λείπει πολύ.

Αν η Κλαίρη ήταν στη ζωή τότε όλα θα ήταν διαφορετικά. Η απουσία της είναι αισθητή και πάντα με πονά.

  • Οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας είναι αναντικατάστατοι σε μία οικογένεια. Ούτε ο πατέρας μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο της μητέρας, ούτε το αντίστροφο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσπαθείς να καλύψεις το κενό της απουσίας της μάνας. Οφείλω  ένα συγγνώμη στα παιδιά μου διότι μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά έχω αφήσει πίσω πράγματα και είναι ένα ζήτημα που το βιώνω ενοχικά. Αν η Κλαίρη ήταν στη ζωή, τότε όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Ήταν μία παρουσία ιδιαίτερα θετική και η απουσία της είναι αισθητή και πάντα πονάει.
  • Ο Γενάρης του 2015 ήταν μία κομβική περίοδος και για τη χώρα και για το νησί μας. Πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό και όλη η πορεία της χώρας μας. Αυτό βέβαια δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα γιατί προσέκρουσε πάνω σε μία πολύ σκληρή στάση του ευρωπαϊκού παράγοντα και σε πολύ ισχυρές αντιστάσεις από το εσωτερικό πολιτικό κατεστημένο, που αισθάνθηκε ξαφνικά ότι απειλείται και προέβαλε μία λυσσαλέα αντίδραση.
  • Αυτή η κυβέρνηση αρχικά υπερεκτίμησε δυνατότητες και καταστάσεις που  όλοι τότε θεωρήσαμε ότι μπορούσαμε να ξεπεράσουμε εύκολα, χωρίς να συνυπολογίσουμε τους πραγματικούς κινδύνους και την αντίδραση που θα συναντούσαμε. Η αριστερά πάντα πίστευε ότι με τις ιδέες που πρέσβευε, τις οποίες ο κόσμος της πιστά υπηρετούσε, θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Μετά τα 3 χρόνια, αυτό σε ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν θύλακες εξουσίας στον δημόσιο τομέα που δεν κατέχει η κυβέρνηση, όχι με την έννοια του κομματικού ελέγχου αλλά με την έννοια ότι αυτό αφαιρεί δυνατότητες από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, έτσι όπως κατατίθεται και ψηφίζεται από τη Βουλή, προς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.
  • Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να δώσω μεγαλύτερη βάση στην επικοινωνία μου με την περιφέρεια. Η επικοινωνία με τα χωριά είναι ένα έλλειμμα και ακούω ένα δίκαιο παράπονο από τον κόσμο. Όμως ένας βουλευτής, ακόμα και ο κυβερνητικός, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει όλα τα ζητήματα.

  • Το θέμα της απώλειας του μειωμένου ΦΠΑ ήταν μία μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Δεν είναι κάτι που επινόησε η κυβέρνησή μας και δεν είναι δική μας επιλογή. Όμως να πούμε και την αλήθεια, ότι ήταν ένα ψήγμα νησιωτικής πολιτικής. Αντί αυτού του μέτρου έρχεται το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θα διορθώσει τα πράγματα. Ο σχεδιασμός σε πρώτη φάση προβλέπει ότι θα διατεθούν περί τα 50 εκ. ευρώ για τα νησιά που εκπίπτει ο μειωμένος ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου και αργότερα θα διατεθούν 150 εκ. ευρώ για όλα τα νησιά.  Το μέτρο θα αφορά το μειωμένο κόμιστρο μεταφοράς και το κόστος ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα νησιά, όπως επίσης και των εμπορευμάτων. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μία υπόθεση που είχαμε ξεχάσει εδώ και χρόνια, παρότι ήταν ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο μέτρο.
  • Υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από το προσφυγικό στα νησιά και όποιος προσπαθεί να τις αποδυναμώσει διαπράττει ένα τραγικό λάθος. Τα νησιά έχουν υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα εξαιτίας του προσφυγικού και η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να μεταφράσει αυτή την αποδοχή σε μία έμπρακτη στήριξη προς τα νησιά. Προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις νησιώτες βουλευτές του Β. Αιγαίου έχουμε συγκροτήσει μία άτυπη ομάδα και εργαζόμαστε ώστε να μεταφέρουμε τα υπαρκτά ζητήματα με κάθε τρόπο σε κάθε κατεύθυνση, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους αρμόδιους υπουργούς.

  • Προσωπικά απέναντι σε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικής του Γιάννη Μουζάλα έχω διατυπώσει δημόσια τη διαφωνία μου. Την διατύπωσα και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εκεί όπου εξέφρασα την άποψη ότι υπάρχουν πολιτικές που δεν ανταποκρίνονται στο αξιακό σύστημα της αριστεράς και βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.
  • Υπάρχει ένα κείμενο κατανόησης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Έχω επισημάνει ότι ορισμένα σημεία αυτού του κειμένου χρήζουν επανερμηνείας ή επαναδιαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα το ζήτημα της «ευαλωτότητας» συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων μπορεί να ερμηνευθεί με τρόπο πιο επωφελή προς τα δικά μας συμφέροντα. Επιπλέον η απόδοση του ασύλου σε δεύτερο βαθμό και οι επαναπροωθήσεις έχουν σημαντικά προβλήματα πρακτικής εφαρμογής, που χρήζουν νομοθετικής αναθεώρησης.
  • Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε μία σημαντική παράμετρο, αυτή της άφιξης Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα που ζητούν άσυλο διωκόμενοι από το καθεστώς του Ρ.Τ. Ερντογάν. Οι αφίξεις δυστυχώς θα αυξάνονται ως ποσοτικό μέγεθος και είναι κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.
  • Ειλικρινά θεωρώ απαράδεκτη την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των κατοίκων του Χαλκειούς και της Σούδας. Είναι ένα θέμα που θίγω παντού και πάντα. Αυτό το έχω μεταφέρει και στον Αλ. Τσίπρα και στον Γ. Μπαλάφα και στον Γ. Μουζάλα και στους γενικούς γραμματείς. Είναι απαράδεκτη αυτή η καθυστέρηση.
  • Κατανοώ απόλυτα την αγωνία των κατοίκων του Χαλκειούς, όπως κατανοώ και τις προσπάθειες που γίνονται να καπηλευθεί αυτός ο αγώνας για μικροπολιτικά και προσωπικά οφέλη ορισμένων προσώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο και παίζουν παιχνίδια. Ως κυβέρνηση έχουμε βαριά υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους του Χαλκειούς.

  • Η εκ νέου υποψηφιότητά μου δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Αν θεωρηθεί ότι είναι χρήσιμη η συνεισφορά μου στις επόμενες εκλογές τότε θα το συζητήσουμε. Όμως κανείς δεν έχει κάτσει σε μία καρέκλα και τη θεωρεί δική του εφ’ όρου ζωής.
  • Η συνεργασία μου με τη Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετική. Προσπαθούμε να είμαστε πάντα μαζί και κοντά. Οι σύντροφοι από τη Νομαρχιακή Επιτροπή είναι χρήσιμοι και συνεργαζόμαστε πάντα, με αποτέλεσμα αυτές οι δύο πλευρές να αλληλοτροφοδοτούνται συνεχώς με πολιτικά ζητήματα.

Η εθναρχούσα Εκκλησία είχε ρόλο σε περιόδους ιστορικές όπου ο ελληνισμός περνούσε δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα, σε ένα σύγχρονο κράτος, η Εκκλησία δεν μπορεί να υποδύεται τέτοιους ρόλους.

  • Είμαι θρησκευόμενο άτομο και ποτέ δεν το έκρυψα αυτό. Παρόλα αυτά ορκίστηκα με πολιτικό όρκο διότι θεωρώ ότι το πολιτειακό κομμάτι έχει να κάνει με πολιτειακούς θεσμούς.  Ποτέ δεν απέκρυψα τις καλές σχέσεις με την Εκκλησία, χωρίς αυτό να ακουμπά τα όρια της θρησκοληψίας.
  • Προσβλέπουμε σε μία Εκκλησία της κατανόησης, της καταλλαγής, της ενότητας και όχι μίας Εκκλησίας διοικούσας που βάζει όρια, φραγμούς, διχάζει και γενικά ακολουθεί μία τιμωριτική στάση στο έτερο.
  • Η εθναρχούσα Εκκλησία ήταν μία Εκκλησία σε περιόδους ιστορικές όπου ο ελληνισμός περνούσε δύσκολες καταστάσεις και είχε ένα ρόλο που εξέφραζε το αίσθημα των Ελλήνων. Σήμερα, σε ένα σύγχρονο κράτος, η Εκκλησία δεν μπορεί να υποδύεται τέτοιους ρόλους. Μπορεί να έχει άποψη σε οποιοδήποτε θέμα αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στην πολιτική ηγεσία. Η Εκκλησία θα πρέπει να περιορίζεται στα της εκκλησίας. Πάγια θέση του χώρου στον οποίο ανήκω είναι ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας, άσχετα που αυτή τη στιγμή οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα δεν επιτρέπουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Προσωπικά θεωρώ ότι ο διαχωρισμός θα προστατεύσει την Εκκλησία, διότι ο εναγκαλισμός με την εξουσία μόνο τη βλάπτει. Της προσδίδει ισχύ με την κοσμική έννοια αλλά με την πνευματική προσέγγιση τη βλάπτει.
  • Οι θεσμικοί μας ρόλοι κι εμένα ως βουλευτή και του Μητροπολίτη Μάρκου ως προκαθήμενου της τοπικής Εκκλησίας είναι διακριτοί. Προσωπικά δεν δέχομαι καμία παρέμβαση στα δικά μου ζητήματα, ούτε εγώ έχω αναμειχθεί στα δικά του και για να είμαι ξεκάθαρος ουδέποτε δέχθηκα παρέμβαση σε φλέγοντα ζητήματα από την πλευρά του. Σε προσωπικό επίπεδο είχαμε μία πιο στενή προσωπική σχέση, η οποία με τον χρόνο μπήκε σε ένα άλλο επίπεδο. Όμως σέβομαι απόλυτα τον θεσμικό του ρόλο και αυτό πρέπει να ισχύει και από την πλευρά του.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρίσματα ηγέτη. Μπορεί να διαχειρίζεται καταστάσεις και να συνθέτει αντιλήψεις και απόψεις. Έχει καταφέρει η χώρα μας από μία χώρα που θεωρούταν έσχατη, να της  προσδώσει μία αξιοπρέπεια και πλέον στα Βαλκάνια να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μία πολιτική προσωπικότητα που δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή τη στιγμή άγεται και φέρεται από διάφορες συνισταμένες που παίζουν πολιτικά παιχνίδια στη Ν.Δ.. Το σοβαρότερο πρόβλημα  είναι ότι το εκκρεμές της Ν.Δ. έχει κολλήσει στην ακροδεξιά έκφρασής της.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ