Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πολυσυζητημένο και όπως φαίνεται άλυτο –ακόμη- πρόβλημα του νερού που αποτελεί τον θερινό εφιάλτη της Χίου.
«Για μια ακόμη φορά το θέμα ΝΕΡΟ βρίσκεται στο κέντρο των συζητήσεων, απασχολεί κάθε οικογένεια όχι μόνο ως ποσότητα, αλλά και ως ποιότητα.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, φυσικός πόρος και όχι είδος προς εκμετάλλευση και κερδοσκοπία, όπως γίνεται σήμερα με τα υπέρογκα τέλη για ένα μάλιστα κακής ποιότητας νερό και όπως επιτάσσουν οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που διαλέγουν για το λαό μας κυβέρνηση και παρατρεχάμενα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Με δεδομένη και αυξανόμενη τη λειψυδρία, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, αλλά και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού από τις κυβερνήσεις και τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, το σύστημα ύδρευσης παρουσιάζει πλείστα όσα προβλήματα λόγω ζημιών.
Οι περικοπές νερού είτε για περιορισμό κατανάλωσης είτε λόγω προβλημάτων των αφαλατώσεων κλπ, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και λόγος παραπόνων από τους δημότες. Αλλά και στις περιπτώσεις παροχής νερού υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην φθάνει στις δεξαμενές αποθήκευσης και έτσι ο δημότης επιβαρύνεται με το κόστος ύδρευσης με υδροφόρες.
Εν τέλει όλα τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, καταλήγουν στις πλάτες των δημοτών.
Η ΔΕΥΑ Ν Χίου, μπορεί να διέπεται από το καθεστώς των Α.Ε., αλλά δεν παύει να είναι Δημοτική Επιχείρηση και αντικειμενικά λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, και στους εργαζόμενους και συνταξιούχους του νησιού, γι αυτό η δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Στην πραγματικότητα, μεθοδεύεται η αύξηση της τιμολόγησης του νερού, η διαχείρισή του με όρους αγοράς, η επέκταση των πανάκριβων αφαλατώσεων, η εξάρτησή τους από αυτές, γι αυτό και η ΔΕΥΑ Ν Χίου, έχει μια τέτοια ρότα, είτε με την τιμολογιακή της πολιτική είτε με τις αφαλατώσεις που ευνοούν αυτές τις καταστάσεις, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις με τη μια ή την άλλη μορφή.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου καταθέτουμε τις προτάσεις μας και καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την ολιγωρία της Δημ. Αρχής σε σχέση με το θέμα του νερού, την διαχείριση, τον προγραμματισμό, την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, την χρήση του για ύδρευση (νερό λάτρας) ή για άρδευση.
Θεωρούμε ότι όλα αυτά που προτείνουμε έπρεπε να είχαν γίνει χθες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο.
- Ενημέρωση καταρχήν των δημοτών για την ποιότητα του νερού, που σήμερα χρησιμοποιείται τόσο των πηγών όσο και αυτού της οικιακής χρήσης. Η μυστικοπάθεια γύρω από την ποιότητα του νερού, με τα βαρέα μέταλλα να ευθύνονται για καρκινογενέσεις, αποτελεί επί της ουσίας έγκλημα και επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων και παραπέρα μελέτη του θέματος με βάση τις αρχές της επιστήμης.
- Αναθεώρηση της πολιτικής του κάθε μέρα νερό στις περιόδους αιχμής στα πλαίσια της εξοικονόμησης.
- Άμεση κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών και αποπεράτωση επιτέλους του Φράγματος Κόρης Γεφύρι με μελέτη άλλων μικρών, ώστε να σταματήσει η τεράστια απώλεια υδάτινων πόρων στο νησί μας και στα άλλα νησιά.
- Αναβαθμίδες φυσικές ή τεχνητές σε ρέματα και σε χείμαρρους με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
- Ειδικές γεωτρήσεις ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα σε χειμάρρους και ρέματα. Η μέθοδος εφαρμόζεται στις ΗΠΑ λόγω του προβληματισμού για την επιφανειακή αποθήκευση.
- Αξιοποίηση πηγών πόσιμου νερού με κατασκευή υδροδεξαμενών για αποθήκευση και κρατική επιδότηση της κατασκευής οικιακής αποθήκευσης (φουντάνες). Κάθετη μείωση των τιμών στους οικισμούς που υδρεύονται από δικές τους πηγές.
- Το νερό του βιολογικού, ως προϊόν τριτοβάθμιας επεξεργασίας να διατεθεί για άρδευση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φράγματα.
- Αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, βελτίωση του δικτύου για μείωση των απωλειών νερού, συντήρηση των αντλιοστασίων και των υδατοδεξαμενών, πλήρης αποτύπωσή του, διασύνδεση φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών σε όλο το σύστημα βορρά νότου.
- Τακτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες προδιαγραφές.
- Έργα διευθέτησης των ομβρίων υδάτων ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στις γειτονιές ή περιοχές του δήμου. Αντιπλημμυρικά σε ρέματα, ή χείμαρρους όπως της Αγίας Ειρήνης στα Ταμπάκικα με συγκεκριμένα έργα κατά μήκος του «Κάνδυλου», μέχρι την εκβολή, στον «Αρμένη», «Κουφό». «Παρθένη», Λαγκάδα, Καρδάμυλα, κλπ
- Μείωση των τιμών του νερού σε όλους τους δημότες με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και μετατροπή της ΔΕΥΑΝΧ σε υπηρεσία ύδρευσης. Αποπληρωμή των χρεών των μεγαλοοφειλετών π.χ. μεγαλοξενοδόχοι με χρέη 50000 ευρώ!
- Μόνιμες προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες, χωρίς «συνεργασίες» με ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ που λειτουργούν ως συγκαλυμμένα γραφεία ενοικίασης –εμπορίας εργαζομένων.
- Την προστασία των δασών και την ευεργετική υδρονομική επίδρασή τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Τη μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων .
- Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε τη συγκρότηση Ενιαίου αποκλειστικά Δημόσιου Φορέα Υδάτων, που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και θα διασφαλίσει σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες
- Επικουρική χρήση των αφαλατώσεων σε σχέση με τους φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής οδεύουμε να γίνουμε όμηροι στις αφαλατώσεις που οδηγούν σε πανάκριβο νερό και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
- Συνεργασία με τους τοπικούς αντιδημάρχους και προέδρους κοινοτήτων για γρήγορη και απευθείας ενημέρωση όσον αφορά στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά».
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.