Την αυξημένη επιτήρηση των συνόρων ως εγγύηση για την αποτροπή μελλοντικών προσπαθειών της Τουρκίας για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, καθώς και το γεγονός ότι έφυγαν από τη χώρα μας με απελάσεις και μετεγκαταστάσεις περισσότεροι από όσους μπήκαν το τελευταίο τρίμηνο, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha και το δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “από τον Φεβρουάριο έχει προσπαθήσει η Τουρκία να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Η αυξημένη επιτήρηση των συνόρων είναι εγγύηση ότι αυτό δεν θα γίνει ανεκτό και πλέον οι ροές είναι μειωμένες κατά 89% το καλοκαίρι και κατά 68% στον Έβρο. Θέλω να σας πω ότι το καλοκαίρι του 2020 για πρώτη φορά έφυγαν από τη χώρα μας με απελάσεις και μετεγκαταστάσεις περισσότεροι από όσους μπήκαν”.
Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε εμφατικά πως “έχουμε μπει σε μια νέα φάση στο μεταναστευτικό. Πλέον, κλείνουμε δομές, αντί να δημιουργούμε νέες δομές. Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι μια πραγματικότητα, η ρητορική της είναι γνωστή και εμείς είμαστε εκεί στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα απέναντι όχι μόνο στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στην τουρκική προπαγάνδα. Μια προπαγάνδα που προσπαθεί να πείσει κάποιους στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα με μη συμβατό τρόπο με το Διεθνές Δίκαιο. Την διαψεύδουμε κατηγορηματικά”.
Ερωτηθείς για τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας, απάντησε πως ο Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας στη Μόρια “δεν ενεγράφη στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Επέλεξε να γυρίσει στην Μόρια. αυτό δείχνει και ένα πρόβλημα που έχουμε στις δομές. Οι δομές είναι ανοικτές και στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα ξεκινώντας από Σάμο, Κω Λέρο αλλά και από Μυτιλήνη και Χίο να γίνουν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές όπου δεν θα είχαμε ένα τέτοιο πρόβλημα πρόσβασης . στην Μόρια σήμερα έχουμε 17 κρούσματα σε 1.600 τεστ που έγιναν ως αποτέλεσμα αυτού που επέστρεψε”. Επιπλέον, προσέθεσε ότι “είναι ανησυχητικό και γι΄ αυτό χρειάζονται κλειστά κέντρα με περισσότερο ωφέλιμο χώρο ανά αιτούντα άσυλο. Αυτοί που έχουν άσυλο πρέπει να είναι εκτός κέντρων και το εφαρμόζουμε ”.
“Στο θέμα της ένταξης αυτών των ανθρώπων υπάρχει το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που τους δίνει δικαίωμα επιδότησης ενοικίου και βοήθεια στο να βρουν δουλειά. Αλλά, από κει και πέρα, είναι μια δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία, η ανεργία είναι αυξημένη. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας δεν είναι ένας θελκτικός προορισμός για μετανάστες και πρόσφυγες ως προς την αγορά εργασίας”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.