27.6.2020 9:54

Μουσικό εργαστήριο νέων Χίου: Μία εστουδιαντίνα με άρωμα θάλασσας και Μικρασίας [vid]

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα δρώμενα της Χίου τον Απρίλιο του 2019, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δημιουργική πλευρά των νέων του νησιού και έχοντας καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο όχι μόνο να αποσπάσει πλειάδα θετικών κριτικών αλλά να κεντρίσει το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, που αρχίζει και αγκαλιάζει θερμά ένα νέο εγχείρημα.

Ο λόγος, για το Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου Θεολόγου Μιχελλή, μία νέα πολιτιστική κοιτίδα, απείρως δημιουργική αλλά και πολλά υποσχόμενη.

Η γέννηση

Έπειτα από μια εξαιρετικά γόνιμη σχολική χρονιά (2017-18) η Ορχήστρα και Χορωδία των Παραδοσιακών Συνόλων του Μουσικού Σχολείου Χίου με υπεύθυνο καθηγητή τον Θεολόγο Μιχελλή απέσπασαν εγκωμιαστικές κριτικές με απτά δείγματα δημιουργίας, έκφρασης και εξέλιξης.

Οι νέοι μουσικοί, μετά από επίμονη προσπάθεια και υποδειγματική επιμέλεια, ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τόσο ικανότητα όσο και προσδοκίες.

Η Χίος, ένα νησί με βαθιά πολιτιστική κληρονομιά και με έντονες μουσικές καταβολές λόγω και της γειτνίασής της με τη Σμύρνη, καλείται να φανεί αντάξια των περιστάσεων, των προκλήσεων και των προσδοκιών.

Ο «π» συνάντησε το Μουσικό Εργαστήρι σε μία από τις πρόβες του, στον φιλόξενο χώρο του Ξενώνα Βενέτη, του κ. Γιάννη Βενέτη, προκειμένου να συνομιλήσει με τους γονείς των παιδιών, τον ίδιο τον καθηγητή αλλά και να καταγράψει μουσικές πρόβες στον υπέροχο αίθριο χώρο των εγκαταστάσεων.

«Δεν έπρεπε να μείνει το εγχείρημα στη μέση»

Συνομιλώντας με τους γονείς, διακρίνεις εξ αρχής την αγωνία τους ο σπόρος που έριξε ο Θεολόγος Μιχελλής, όχι μόνο να καταφέρει να φυτρώσει αλλά κυρίως να καρποφορήσει. Αυτή είναι και η αιτία, που όπως λένε στον «π», παρότι ο δάσκαλος έπρεπε να φύγει για Αθήνα αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία κοινή προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία ενός μουσικού πυρήνα στο νησί.

«Το Μουσικό Σχολείο Χίου είναι η μάνα του Εργαστηρίου μας. Την πρώτη χρονιά, πρέπει να πούμε ότι ξεκινήσαμε σχετικά λίγοι αλλά ενισχυθήκαμε πολύ σύντομα με νέες παρουσίες. Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σιδερή Χαλλιορή που 2 χρόνια μας φιλοξένησε και μας στέγασε στη φιλόξενη «Οδύσσεια». Σιγά σιγά ο δάσκαλος παρουσίασε τη δουλειά του κι αυτή τη στιγμή τα 12 παιδιά έγιναν 23. Μία μεγάλη οικογένεια που συνεχώς αποκτά νέα μέλη», λένε οι ίδιοι.

Η δημιουργία Συλλόγου

Ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως εξηγούν οι γονείς, θα πρέπει να αποκτήσει μία νομική υπόσταση, αν στόχος είναι να ριζώσει και να καλλιεργήσει την παραδοσιακή μουσική στη Χίο και όχι απλά να έχει μία περιστασιακή δράση και παρουσία.

Γι’ αυτό ήδη έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο Χίου όλα τα έγγραφα για τη δημιουργία συλλόγου με την επωνυμία «Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου – Θεολόγου Μιχελλή».

«Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να φέρουμε κοντά και άλλα παιδιά. Εμείς εκείνο που κάναμε βασικά ήταν να ολοκληρώσουμε την επιθυμία των παιδιών μας, να μη μείνει στη μέση αυτή η δουλειά με τον συγκεκριμένο δάσκαλο. Στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση κι από τον κύριο Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος είναι δάσκαλος σε σχολεία της Χίου κι έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας», εξηγούν με ενθουσιασμό οι γονείς.

Οι πρώτες παρουσίες

Παρότι νεοσυσταθέν, το Μουσικό Εργαστήρι Νέων έχει δώσει ήδη το «παρών» στο Φεστιβάλ της Πάτμου, όπου απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια ενώ σύντομα θα φιλοξενηθεί στην εκπομπή «Αλάτι της Γης» του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, όπου θα παρουσιαστεί η δουλειά των παιδιών.

«Προτρέπουμε κι άλλους γονείς να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Είμαστε ένα μεγάλο συμβούλιο, μια μεγάλη οικογένεια. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα, μας έχει εμπνεύσει ο συγκεκριμένος δάσκαλος. Τα παιδιά μας θέλουν και κάτι παραπάνω, εκτός από τις εγχώριες γνώσεις που παίρνουν από τους δασκάλους του Μουσικού Σχολείου κι όχι μόνο», ανέφεραν οι γονείς.

Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου απαρτίζεται από του Γιάννη Βενέτη (Πρόεδρος), Γιώργος Αναγνώστου (Αντιπρόεδρος), Ελένη Αράπη (Ταμίας), Σταυρούλα Στυλιανοπούλου (Γενική Γραμματέας) Αστέριος Σαλτζίδης (μέλος) και Άννα Γεόμελλου και Ειρήνη Σέρμπου ως αναπληρωματικά μέλη.


ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧΕΛΛΗΣ

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «π»

  • Πώς παίρνει κάποιος δάσκαλος την απόφαση να συσπειρώσει όλα αυτά τα παιδιά και να είναι η τροφή για να γίνει ένας τέτοιος σύλλογος και μια τέτοια συνολική προσπάθεια

Εμένα η μοίρα μ’ έφερε στη Χίο πριν 2-3 χρόνια, στο Μουσικό Σχολείο. Κάναμε μια πολύ όμορφη δουλειά με τα παιδιά, με τη βοήθεια των δασκάλων του Μουσικού Σχολείου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα και από το νησί και από τη φιλοξενία και από το επίπεδο των παιδιών. Είπαμε να μη μείνει αυτό σαν μια απλή παρένθεση. Οπότε αποφασίσαμε με ιδιωτική πρωτοβουλία να το συνεχίσουμε και να χτίσουμε αυτό το μουσικό εργαστήρι που βλέπετε σήμερα, με την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων και τη θέληση των παιδιών. Είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα πανελλαδικά αυτό. Στην ουσία είμαστε μια μικρή εστουδιαντίνα. Είναι ένα σύνολο. Τα σύνολα είναι τα βασικότερα μαθήματα και στα σχολεία τα μουσικά και στα πανεπιστήμια, γιατί μέσα στα σύνολα μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, να ακούνε, να αλληλεπιδρούν, να μελετούν και  μέσα από το ρεπερτόριο που ξεκινά από τη Χίο και το Αιγαίο, φτάνουμε μέχρι και την Αίγυπτο και κάθε άκρη της Ελλάδας.

  • Η μουσική παιδεία σε ένα ακριτικό νησί, όπως είναι η Χίος, πως είναι από άποψη δυσκολιών;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία δυσκολία στους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μουσική, γιατί και η αγορά των οργάνων είναι πολύ δαπανηρή και το μέλλον λίγο αβέβαιο, ειδικά σε ένα ακριτικό νησί. Κι εγώ προέρχομαι από την Πάτμο, ένα ακριτικό νησί και δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να σπουδάσω τη δεκαετία του ’90, φέρνοντας καθηγητές από την Αθήνα να μου κάνουν Αρμονία, Αντίστιξη κλπ. Ξέρω το άγχος και την αγωνία του κάθε γονιού γι’ αυτό. Το Εργαστήρι και η Τέχνη γενικότερα είναι μια διέξοδος για τους νέους, όπου όσοι ακολουθήσουν, αλλά και όσοι δεν ακολουθήσουν τη μουσική, θα τους είναι απολύτως ωφέλιμη. Φανταστείτε ότι εδώ είμαστε 2 φορές το μήνα επί 4-5 ώρες και παίζουμε, αλληλεπιδρούμε, συνεργαζόμαστε.

  • Η εμπειρία απ’ όλο αυτό;

Η εμπειρία είναι εξαιρετική και για μένα, γιατί κι εγώ πρώτη φορά το κάνω αυτό σε τόσο μεγάλη διάρκεια. Πραγματικά μαθαίνω κι εγώ από τα παιδιά, εξελίσσομαι κι εγώ ο ίδιος. Έχουμε μια καταπληκτική χημεία, είναι πολύ καλά παιδιά όλα, πολύ σημαντικό αυτό, κι έχουν δίψα για μάθηση. Γι’ αυτό κι εγώ θυσιάζομαι, αφήνω την Αθήνα, έρχομαι, κάθομαι όλη μέρα. Σήμερα και χθες είμαστε εδώ τουλάχιστον 15 ώρες γι’ αυτό το project που θα δείτε. Αλλά  χαλάλι,  γιατί πραγματικά οι κριτικές και οι επιβραβεύσεις πανελλαδικά είναι απίθανες. Και τα βίντεο που έχουμε βγάλει ήδη, μπορείτε να μπείτε να τα δείτε στο κανάλι που έχουμε στο YouTube (Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου). Είναι επαγγελματική δουλειά. Ο κ. Λιάβας, που έτυχε να τον έχω καθηγητή στο Μεταπτυχιακό στην Αθήνα μου είπε ότι είναι μία άρτια δουλειά, που αν δεν υπήρχε ένα μικρό κόλλημα θα «ανέβαιναν» στην ΕΡΤ όπως είναι. Είναι τόσο άρτια δουλειά.

  • Το ρεπερτόριο;

Εμείς είμαστε ένα μουσικό εργαστήρι και το project το ονομάζουμε «Μουσικές της θάλασσας και των παραλίων». Η θάλασσα και τα παράλια και η Χίος είναι η αφετηρία. Αλλά το ταξίδι μας και το πλοίο της μουσικής είναι η θάλασσα. Οπότε δεν έχουμε σύνορα. Η μουσική δεν έχει σύνορα. Οπότε ξεκινάμε βλέποντας το ρεπερτόριο της Χίου που είναι πολύ σπουδαίο και πολλές φορές θα λέγαμε «εγκαταλελειμμένο» μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, την Αίγυπτο κάτω, επώνυμες συνθέσεις, δημοτική μουσική..Δεν εστιάζουμε κάπου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ