Το νέο μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Έλληνα Συγγραφέα Γιώργου Συμπάρδη «Πλατεία Κλαυθμώνος», που είναι ένα βιβλίο για όσους τους αρέσει να σκέφτονται λίγο παραπάνω για τις ανθρώπινες αναζητήσεις και τις αλληλεπιδράσεις ατόμων, κοινωνίας και συνθηκών, παρουσιάστηκε στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου 2024, στο Book Cafe του Βιβλιοπωλείου «Πυξίδα» στην Απλωταριά της Χίου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εκδόσεις «Μεταίχμιο» και το Βιβλιοπωλείο «Πυξίδα» και ο Γιώργος Συμπάρδης ήρθε στη Χίο ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου. Αναφέρθηκε σε σημεία του βιβλίου και έδωσε μια καλή γευση στο κοινό (συζητώντας μαζί του) για τη φυσιογνωμία και το πνεύμα του νέου αυτού μυθιστορήματος. Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε ο ίδιος πολλά βιβλία του με ιδιόχειρη αφιέρωση, στους αναγνώστες που έσπευσαν και τα προμηθεύτηκαν.
Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Monday, November 4, 2024
Το βιβλίο «Πλατεία Κλαυθμώνος», διηγείται διάφορα πράγματα, μέσα από τα μάτια ενός 19χρονου φοιτητή της Νομικής, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας. Η υπόθεση ξεκινά, με τον πρώτο χρόνο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, τη σύλληψη του Φοιτητή στο κηπάριο της Πλατείας Κλαυθμώνος και την περιπλάνησή του στον κόσμο των ομοφυλοφίλων της εποχής.
Το βιβλίο αφήνει σαφείς αιχμές για τις τακτικές της Δικτατορίας, που εκτός από τον έλεγχο των πολιτικών πραγμάτων που ασκούσε, προσπαθούσε να ελέγξει ακόμα και την προσωπική ζωή των ανθρώπων, και να τους βάλει να υπογράψουν πολλές φορές, ακόμα και ότι ήταν οι ίδιοι κάτι, που μπορεί στην πραγματικότητα να μην ήταν αλήθεια. Άραγε και ποιος μπορεί να πει για τον εαυτό του ότι τον γνωρίζει απόλυτα; Όλοι μας ζούμε, διαμορφωνόμαστε και ανακαλύπτουμε. «Γηράσκω αεί διδασκόμενος»...
Η αναδρομή στο παρελθόν της ενηλικίωσης του νέου, είναι ταυτόχρονα μια κατάδυση, στο θολό βυθό του οικογενειακού του περιβάλλοντος... Η μητέρα, ο πατέρας και ο τρίτος άνθρωπος που μπαινόβγαινε παλιά στο σπίτι.
«Ούτως ή άλλως μοιάζω με τον πατέρα μου. Κανείς άλλος δεν το πιστεύει, ούτε και η Αλίκη. Το λέω και το πιστεύω εγώ και κάνει το ίδιο»... λέει ο νεαρός αφηγητής...
Ομιλητές της εκδήλωσης, που διάβασαν και αποσπάσματα του βιβλίου, μιλώντας ταυτόχρονα για τον συγγραφέα και το έργο του, ήταν, ο Κώστας Ζαφείρης Ιστορικός-Συγγραφέας, ο Βασίλης Παχουνδάκης Σκηνοθέτης, ο Γρηγόρης Καγκελάρης Συγγραφέας και ο Τάκης Χαλδαίος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.
Ο Κώστας Ζαφείρης τόνισε, ότι ο Γιώργος Συμπάδρης, έχει ένα διακριτό δικό του στίγμα στη Σύγχρονη (τη σημερινή) Λογοτεχνία, και αυτό το στίγμα υπηρετει διαχρονικά με τα βιβλία του, αλλά και με το βιβλίο «Πλατεία Κλαυθμώνος».
Ο Γρηγόρης Καγκελάρης, πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Συμπάρδης, δεν γράφει μόνο, αλλά διαβάζει κιόλας, και ότι το έργο του, όπως και το παρόν βιβλίο, βρίθει από εικόνες ζωντανες και νομίζεις πως βλέπεις μια κινηματογραφική ταινία, κάτι που φαίνεται πως προέκυψε από την αγάπη και την ενασχόληση του Συγγραφέα, με τον κινηματογράφο.
Περίπου το ίδιο, είπε και ο Σκηνοθέτης Βασίλης Παχουνδάκης, λέγοντας ότι το βιβλίο, γίνεται άνετα μια πολύ όμορφη σύγχρονη κινηματογραφική ταινία, με σκηνές γεμάτες ενέργεια και κίνηση, που εμβαθύνουν οι εντυπώσεις τους σε σκέψεις...
Ο Τάκης Χαλδαίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε, ότι όλα τα βιβλία του Γιώργου Συμπάρδη, εκτός από το χαρακτηριστικό που έχουν, να δίνουν στον αναγνώστη την ώθηση, να σκύψει μέσα του να δει τι διαδραματίζεται... είναι και πολύ (όχι άκρως) πολιτικά.
Ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου «Πλατεία Κλαυθμώνος», έχει και ένα κεφάλαιο που τα πρόσωπα της ιστορίας, τρέχουν να αγοράσουν Σημαία για την 28η Οκτωβρίου, γιατί τότε ήταν υποχρεωτικό να την αναρτήσεις στο μπαλκόνι σου....
Σημειώνω εδώ, κάτι που άκουσα παλιά, ως νεαρός Συντάκτης Εφημερίδας, σε μια σχετική εκδήλωση με την περίοδο της Δικτατορίας στην Ελλάδα. « Πόσο πολύ κι αμέτρητο κακό έκαναν όλοι αυτοί οι υποχρεωτισμοί ,που επέβαλε η Δικτατορία, σχετικά με τους θεσμούς και τις ιδέες που καπηλεύτηκε. Πόσο κακό έκανε, και στην Πατρίδα, και στην Θρησκεία και στην οικογένεια, κάνοντας τον κόσμο να τα αποστραφεί, επειδή τον έπρηξε με αυτά...».
Ο Συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Συμπάρδης, σπούδασε Νομικά και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου σε Αθήνα και Λονδίνο. Η πρώτη του Νουβέλα «Μέντιουμ» το 1987, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησε το Μυθιστόρημα «Ο άχρηστος Δημήτρης», το οποίο είχε εξίσου θερμή υποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς. Το 2012 το Μυθιστόρημά του «Υπόσχεση γάμου» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη), και με το Βραβείο του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κλεψύδρα». Το 2013 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη. Το 2015 κυκλοφόρησε η Νουβέλα του «Μεγάλες γυναίκες». Ακολούθησαν τα «Αδέλφια», το πέμπτο Πεζογραφικό του Έργο, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος 2019, από το Ηλεκτρονικό Περιοδικό «Ο Αναγνώστης».
Το 2023 κυκλοφόρησε το νέο του Μυθιστόρημα «Πλατεία Κλαυθμώνος», που παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Book Cafe του Βιβλιοπωλείου «Πυξίδα» στη Χίο.
Τροφή για σκέψη, είναι ακόμα και η τελευταία παράγραφος του βιβλίου, όπου, ο αφηγητής ή ο συγγραφέας, λέει, απευθυνόμενος μάλλον στον αναγνώστη... «Με ρωτάς αν θα την ξανασυναντήσω. Μπορεί. Αν το θελήσω ξέρω που θα τη βρω. Νομίζω πως και εκείνη, που το περιμένει, θα παραβλέψει όσα τράβηξε και θα με δεχτεί.... Με ρωτάς τι θα κάνω και πως θα πορευτώ στο εξής. Δεν το σκέφτομαι τώρα, θα δω.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.