Εμπνευσμένο από τα έργα του μεγάλου μας επικού ποιητή, του Ομήρου, είναι το νέο βιβλίο της Τζένης Συρρή Χαννάκη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άλφα Πι με τίτλο «Με πυξίδα τον Όμηρο». Η συγγραφέας μίλησε στον «π» για το νέο της συγγραφικό απόκτημα επισημαίνοντας ότι στο βιβλίο της επιχειρεί να δείξει την επίδραση του Ομήρου στους σύγχρονους ποιητές.
Ερωτ: Το νέο σας βιβλίο έχει επίκεντρο τον Όμηρο. Είναι η πρώτη φορά που ο Όμηρος γίνεται πηγή έμπνευσής σας;
Απ: Ο μέγας ποιητής των αιώνων, ο δάσκαλος όλων των σημαντικών αρχαίων και σύγχρονων δημιουργών δε θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορη, αφού από τα μαθητικά μου χρόνια τον διάβασα, τον θαύμασα κι ένιωσα περηφάνια καθώς πιθανότατα ζήσαμε στα ίδια μέρη, περπατήσαμε στα ίδια χώματα, αναπνεύσαμε το ίδιο αεράκι αντικρίσαμε το Αιγαίο, που υπήρξε ανέκαθεν για όλους θάλασσα επικοινωνίας και πηγή έμπνευσης. Γι' αυτό θεώρησα χρέος μου να δοκιμάσω να ασχοληθώ πιο βαθιά με κάποια Ομηρικά θέματα. Αυτά ακριβώς υπάρχουν στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Με πυξίδα τον Όμηρο» σε οκτώ δοκίμια.
Ερωτ: Παρατηρούμε ότι στα πρώτα δοκίμια του βιβλίου ασχολείστε με τις γυναικείες μορφές των έργων του Ομήρου.
Απ:. Αναφέρομαι στην Ομηρική Ελένη για την οποία λίγα έχουν γραφτεί σε σχέση με την Ελένη του Ευριπίδη, ασχολήθηκα με την Ιλιαδική Εκάβη και φυσικά με την Πηνελόπη. Το δεύτερο δοκίμιο μου έχει τίτλο «Η Ελένη ως σύμβολο από τον Όμηρο ως σήμερα» και σε αυτό παρουσιάζεται η Ελένη, το πρόσωπο για το οποίο για δέκα ολόκληρα χρόνια Τρώες και Αχαιοί πολέμησαν μπροστά στο κάστρο της Τροίας. Όσο κι αν φανεί παράξενο για την Ελένη του Ομήρου έχουν γραφτεί ελάχιστα εν αντιθέσει με την Ελένη του Ευριπίδη. Παράλληλα δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητη το αιώνιο σύμβολο πίστης στο σύζυγο και αξιοπρέπειας, η Πηνελόπη η φρόνιμη του Ικάριου η θυγατέρα. Η Πηνελόπη είναι η πρωταγωνίστρια του τρίτου δοκιμίου με τίτλο«Η Πηνελόπη των Ομηρικών επών με αντικατοπτρισμό στο σήμερα».
Το θέμα του τέταρτου δοκιμίου είναι η τρίτη ομηρική γυναίκα που με απασχόλησε «Η Ιλιαδική Εκάβη και ο θρήνος της ως προΐμιο των σύγχρονων ποιητικών μητρικών θρήνων», γυναίκα του Πρίαμου, μάνα του Πάρη και του Έκτορα, που μια ολόκληρη ζωή μέχρι το θάνατό της βιώνει τραγικές στιγμές και γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη μάνα που θρηνεί το νεκρό γιο της πριν την Παναγία. Ένα πρόσωπο που διαφορετικά παρουσιάζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη.
Ερωτ: Στο πρώτο δοκίμιο του βιβλίου σας αναλύεται την επιρροή του Ομήρου στους σύγχρονους ποιητές ενώ αφιερώνεται δύο σχεδόν δοκίμια στον μεγάλο πολεμιστή Αχιλλέα;
Απ: Στο πρώτο με τίτλο «Ο Όμηρος ως πηγή έμπνευσης των νεοελλήνων ποιητών» επιχείρησα να δείξω την επίδραση που άσκησε ο Όμηρος στους σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Στην ηρωική μορφή του Αχιλλέα αφιερώνω δύο σχεδόν δοκίμια , το πέμπτο και το προτελευταίο.
«Η ασπίδα του Αχιλλέα μια εικαστική φιλοσοφία» παρουσιάζεται στο πέμπτο δοκίμιο. Ένα αξιοθαύμαστο καλλιτεχνικό δημιούργημα του χωλού θεού της φωτιάς, δώρο στη μητέρα του Αχιλλέα Θέτιδα, που αποτελεί ένα ιντερμέδιο στη δίνη του πολέμου, ύμνο στη ειρήνη, στη χαρά της ζωής, του κεφιού, της δημιουργίας.
Στο επόμενο σκιαγραφείται «Η φιγούρα του Θερσίτη στο θέατρο σκιών της ανθρωπότητας», μιας καρικατούρας ενός άσχημου και θρασύτατου τύπου, που τολμά να υψώσει τον λόγο του απέναντι στους ισχυρούς, ενώ κανείς άλλος δεν τόλμησε να το πράξει. Ακολουθεί το δοκίμιο «Ήματι κε τριτάτω Φθίην ερίβωλον ικοίμην».Ξεκινώντας από τη φράση του Αχιλλέα μπροστά στα πλοία του στην Τροία όταν αποφασίζει να αποχωρήσει για να επιστρέψει στη Φθία και την επανάληψη της ίδιας φράσης στο όνειρο του μελλοθάνατου Σωκράτη μέσα στο δεσμωτήριο αναδεικνύοντας το ρόλο των στόχων που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Το όγδοο και τελευταίο δοκίμιο έχει τίτλο «Η αρμονία των αντιθέσεων στον άνθρωπο μέσα από την ομηρική έκφραση – δακρυόεν γελάσασα» διαπραγματεύεται την ίδια την ουσία της ανθρώπινης φύσης στην αντιθετική της σύνθεση, στην υπέρβαση του πόνου και στη θετική θεώρηση της ζωής από την ομηρική εποχή ως σήμερα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.