12.10.2017 14:37

Οι αρθρίτιδες «χτυπούν» όλες τις ηλικιακές ομάδες

Η ρευματολόγος Όλγα Λουκαδάκη αναλύει τα συμπτώματα των μυοσκελετικών-ρευματικών παθήσεων

«Τον ρευματολόγο δεν τον χρειάζεσαι στα γεράματα σου αλλά στα νιάτα σου για να προλάβεις καταστάσεις», επισημαίνει η ρευματολόγος Όλγα Λουκαδάκη, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εμφανίζουν αρθρίτιδες διάφορων μορφών.

Η κα Όλγα Λουκαδάκη με αφορμή τη σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας,    μας υποδέχτηκε στον ζεστό και καλαίσθητο χώρο όπου στεγάζεται εδώ και ένα περίπου μήνα το ιατρείο της λύνοντάς όλες μας  τις απορίες για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

 

Οι μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις αφορούν όλες τις ομάδες πληθυσμού;

Ο.Λ:  Πρόκειται για παθήσεις που αφορούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν ή πώς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα που υποψιάζουν τον ασθενή  ότι ενδέχεται να πάσχει από ρευματικό νόσημα;

Ο.Λ: Τα συμπτώματα είναι πολλά και κάποιοι τα συγχέουν με άλλες ασθένειες.  Ο ασθενής μπορεί να  εμφανίσει πρήξιμο στις αρθρώσεις, κοκκινίλα πάνω από τις αρθρώσεις, πυρετό δίχως να έχει κανένα άλλο σύμπτωμα. Επίσης μπορεί να έχει δυσκαμψία το πρωί η οποία μπορεί να περάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, να εμφανίσει εξανθήματα, άφθες στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα και αιματολογικές διαταραχές όπως  αναιμία, θρομβοπενία.

Πώς θα υποψιαστεί ο ασθενής ότι πάσχει από κάποια μορφής αρθρίτιδα για να απευθυνθεί στον ρευματολόγο;

Ο.Λ: Θα έχει πόνο στις αρθρώσεις ο οποίος θα είναι παρατεταμένος  και θα του προκαλεί δυσκαμψία. Θα δυσκολεύεται ακόμη και για να πιει τον καφέ του ή να ανοίξει ένα βάζο.

Επίσης θα εμφανίζει έντονο πόνο στη μέση που μπορεί να τον ξυπνάει μέσα στο βράδυ.

Υπάρχει πρόληψη ώστε να μην εμφανίσει ένα άτομο αρθρίτιδα ή κάποια μυοσκελετική  ασθένεια;

Ο.Λ.: Τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα είναι ως ένα βαθμό κληρονομούμενα. Όμως δεν γνωρίζουμε πόσες από τις ρευματικές παθήσεις είναι κληρονομούμενες για να τις προλάβουμε ούτε σημαίνει ότι αν μητέρα είχε ρευματοειδής αρθρίτιδα θα εμφανίσει και η κόρη. Σαφής πρόληψη δεν υπάρχει. Μεγάλη αξία έχει η έγκαιρη διάγνωση. Μόλις ο ασθενής δει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί στον ρευματολόγο ώστε να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και να εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα ζωής.

 

Ο ασθενής μαθαίνει να ζει με την αρθρίτιδα;

Ο.Λ. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δεν υπάρχιε μία θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση των ρευματικών παθήσεων σε νέες ηλικίες. Που οφείλεται αυτό;

Ο.Λ: Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Οι ρευματικές παθήσεις αφορούν νέα άτομα από τα 25 έτη και μετά και άτομα μέσης ηλικίας. Πλέον ο κόσμος μέσω του διαδικτύου έχει μεγάλη ενημέρωση σχετικά με τις ρευματικές ασθένειες και μπορεί να λάβει πληθώρα πληροφοριών που να τον υποψιάσουν ότι μπορεί να πάσχει από κάποιας μορφής αρθρίτιδα. Επίσης οι νέοι γιατροί είναι πολύ ενημερωμένοι και ανάλογα με τα συμπτώματα κατευθύνουν τον ασθενή στον αρμόδιο γιατρό.

Όσον αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και πάσχουν από κάποιας μορφής αρθρίτιδας μπορούν με ασφάλεια να κυοφορήσουν;

Ο.Λ: Δεν είναι απαγορευτικό. Ο ρευματολόγος θα πρέπει να είναι ενήμερος ώστε  το νόσημα της ασθενούς την συγκεκριμένη περίοδο να είναι σε ύφεση. Πολλά φάρμακα είναι συμβατά με την εγκυμοσύνη οπότε με συνεννόηση γυναικολόγου και ρευματολόγου όλα θα εξελιχθούν καλά.

Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει το νόσημα

Ο.Λ Σε κάποια νοσήματα ίσως αλλά με βάση τις τελευταίες μελέτες όχι σε σημαντικό βαθμό αρκεί βέβαια το τελευταίο 6ξηνο να είναι σε ύφεση το νόσημα.

Ο πόνος στη  μέση σχετίζεται με τις αρθρίτιδες;

Ο.Λ: Βασικό σημάδι ρευματικού νοσήματος καθώς έχουν επίπτωση στην υγεία τους καθώς μπορεί να πάθουν αγκύλωση. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ