Ορόσημο και ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στη Χίο από την αρχή της παρουσίας της στα τέλη του 13ου αιώνα, αποτέλεσε η περασμένη εβδομάδα.
Μετά από 47 χρόνια η Καθολική Εκκλησία της Χίου απόκτησε ιερέα. Ο πατέρας Λέων Κισκίνης, πρώην ιερομόναχος, επίσημα πλέον ανακυρήχθηκε από την Καθολική Επισκοπή Χίου ως ιερέας του κλήρου της Επισκοπής Χίου με ειδικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αποστολικός Τοποτηρητής Χίου Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου Νικόλαος Πρίντεζης.
«Ο σεβαστός πατέρας Λέων Κισκίνης παρέμεινε για μία δοκιμαστική τριετία υπηρετών την Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου», δηλώνει στον «π» ο Τοποτηρητής Χίου.
«Αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς αυτή η δοκιμαστική τριετία, κατόπιν αιτήσεώς του, εκδόθηκαν όλες οι προβλεπόμενες άδειες από την Αγία Έδρα της Ρώμης και τον Γενικό Ηγούμενο του Μοναχικού Τάγματος των Βενεδικτίνων Μοναχών. Με χαρά τον εντάξαμε στον Ιερό Κλήρο της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου με όλα τα εκ του Κανονικού Δικαίου οριζόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις», συμπληρώνει.
Το πλήρωμα
Αυτή την περίοδο η Καθολική Εκκλησία έχει εδώ έναν Αποστολικό τοποτηρητή, ένα γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, τον εφημέριο της Σάμου, Πολωνικής καταγωγής πατέρα Ριχάρδο Ταράσκιεβιτς και τον πατέρα Δομήνικο Ψάλτη, ο οποίος έφυγε από τη Χίο το 1970.
Το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας θα αυξηθεί σύντομα με τους δύο υποδιακόνους υπό δοκιμή, ο ένας υπηρετεί στη Μυτιλήνη και ο άλλος στη Σάμο και, Θεού θέλοντος, τους πρώτους μήνες του 2018 θα χειροτονηθούν διάκονοι στη Χίο.
«Για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία, μετά την ένδοξη παρουσία του Καθολικισμού, θα έχει η Εκκλησία της Χίου δικό της πλήρη κλήρο με δύο διακόνους και ιερέα», επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος.
«Υπήρξαν στιγμές που το κλειδί ήταν πάνω στην πόρτα, περίμενα να κλείσει κάποιος και να αποχωρήσουμε. Ο Κύριος με φώτισε να βάλλω νέο κλειδί για να την ανοίξω, όχι να την κλείσω. Έγιναν πάρα πολλές θυσίες, βοήθησαν πάρα πολύ ιερείς και μοναχικά τάγματα και φτάσαμε στην ιστορική μέρα. Τώρα ως τοπική Εκκλησία στεκόμαστε στα πόδια μας, έχουμε νέους ανθρώπους. Όταν θα έχουμε και τους δύο διακόνους τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα», προσθέτει.
Ιστορικό
Ο τελευταίος μόνιμος Επίσκοπος Χίου ήταν ο Νικόλαος Χαριτόπουλος, ο οποίος απεβίωσε 1939. Στον Άγιο Ευτύχιο, όπου υπήρχαν Ιταλοί Καθολικοί μοναχοί, απελάθηκαν γιατί θεωρήθηκαν εχθροί επειδή είμασταν σε πόλεμο με την Ιταλία. Ακολούθησαν τα χρόνια του Εμφυλίου, πολύ φτώχεια, πολλοί καθολικοί έφυγαν από τα νησιά.
Δεν εκλέχθηκε άλλος ντόπιος Καθολικός Επίσκοπος Χίου, η Εκκλησία Χίου κηρύχθηκε Χηρεύουσα και ανατέθηκε η Διαποίμανση στον Αρχιεπίσκοπο Αιγαίου. Τυπικά η Χίος είναι Επισκοπή, αλλά δεν έχει παρόντα δικό της Επίσκοπο .
«Τώρα ξαναγεννιέται, βάλαμε τις ρίζες να αποκτήσει δικό της κλήρο και να είμαστε καλά σε κάποια χρόνια ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανακηρύξουμε νέο Επίσκοπο Χίου. Βέβαια, για να γίνει πάλι Επισκοπή θα πρέπει να αποκτήσει πληθυσμιακά και το ανάλογο πλήρωμα», λέει.
Προς το παρόν τα καταγραμμένα μέλη είναι τριακόσια, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να είναι γύρω στους πεντακόσιους.
Πρόσφυγες
Οι πρόσφυγες αποτελούν μια ειδική πληθυσμιακή καταγραφή. Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν έλθει πολλοί Καθολικοί, οι οποίοι αναζητούν στήριγμα και το βρίσκουν.
«Η πίστη των Ευρωπαίων Καθολικών και Ορθόδοξων Χριστιανών είναι γηρασμένη. Αυτοί οι Χριστιανοί των χωρών της Αφρικής διψούν και μας φέρνουν τη νεότητα και τη θέρμη της πίστης. Να δείτε πως προσεύχονται, πως ψάλλουν, είναι κάτι συγκλονιστικό. Είναι ένα σχολείο. Εγώ μαθαίνω από αυτούς, είναι ένα μεγάλο σχολείο πίστης», τονίζει ο πατέρας Λέοντας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλας εκφράζει παράπονα για τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη Μάρκου στο πρόσωπο του και στην Εκκλησία που εκπροσωπεί, αλλά επαναλαμβάνει και το πάγιο αίτημα για αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν στην Εκκλησία του Αγ. Ιωσήφ κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής του Γαλλικού Κολεγίου στον Φραγκομαχαλά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.