30.11.2017 12:40

Είχε χρόνια η Χίος να δει τέτοια παραγωγή ελαιολάδου

• ΕΥΝΟΗΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ και η έλλειψη δάκου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες λαδιού σε αρκετά χωριά, αλλά και εξαιρετικές ποιότητες.

Οι ειδήμονες του λαδιού γνωρίζουν ότι καλές παραγωγές δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά χρονιά παρά χρονιά. Πέρσι η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς και τα ελαιοτριβεία δεν ήταν η καλύτερη και η πιο αποδοτική, όμως το 2017 ήρθε για να τους αποζημιώσει.

Βοήθησε ο καιρός

Ο καιρός ήταν σύμμαχος εκείνων που επέλεξαν να κάνουν το λάδι της χρονιάς, καθώς έβρεξε τόσο- όσο. Οι βροχές που χρειάστηκαν τα δέντρα για να ποτιστούν έγιναν την κατάλληλη εποχή, με αποτέλεσμα τώρα που έχει ξεκινήσει ήδη η παραγωγή λαδιού, τα δέντρα ήταν στεγνά και απέδωσαν στον μέγιστο βαθμό.

Ο Στ. Μιχαηλίδης εξήγησε στον «π» ότι κάθε χρόνο μαζεύει τις ελιές του και παράγει το δικό του λάδι για το οικογενειακό τραπέζι. «Φέτος είναι καλή χρονιά, παραγωγική! Η ποσότητα που έβγαλα ήταν μικρή, αλλά εξαιρετικής ποιότητας», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Κάμπος, Καλαμωτή, Αρμόλια

Οι περιοχέςΘυμιανών και Αγίου Μηνά υστέρησαν στην ποσότητα, λόγω ανομβρίας, αλλά κέρδισαν στην ποιότητα. Σε αντίθεση τα Βορειόχωρα, στην πλειοψηφίας τους,  ο Κάμπος, η Καλαμωτή και τα Αρμόλιαποσοτικά τα πήγαν καλύτερα. Τα Μεστά, λόγω των πυρκαγιών που υπέστησαν, καθώς και το Πυργί, χωριά που συνήθως είναι στην κορυφή παραγωγικά, φέτος δεν ήταν η καλύτερη χρονιά τους.

Δάκος

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η έλλειψη του δάκου. Παραγωγοί και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αναφέρουν ότι το βασικότερο συστατικό του ποιοτικού λαδιού, χαμηλής οξύτητας, είναι η μη εμφάνιση δάκου. Όπως όλα δείχνουν τους έκανε το χατίρι και δεν εμφανίστηκε φέτος, μιας και οι καλοκαιρινοί βοριάδες τον έδιωξαν.

«Το καλύτερο λάδι των τελευταίων χρόνων»

«Σίγουρα είναι καλύτερη σοδειά η φετινή. Πέρσι γενικά δεν είχε ελιές, ο κόσμος δεν μάζεψε, δεν έκαναν πολλοί λάδι. Τα Καμπόχωρα έβγαλαν αρκετό λάδι. Οι οξύτητες που δίνουμε φέτος είναι πολύ μικρές. Από 0,3 μέχρι 1 μονάδα οξύτητας το πολύ», αναφέρει ο Β. Γιαννίρης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στον Κάμπο.

«Είναι το καλύτερο λάδι που έχω βγάλει ποτέ. Είχαμε χρόνια να δούμε τόσο καλή σοδειά, που να μην υπάρχουν «βαριά» λάδια. Οι οξύτητα λαδιού είναι μέχρι 2 μονάδες, η μεγαλύτερη που έβγαλα φέτος μέχρι στιγμής», συμπληρώνει ο Χρ. Κοσμίδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στα Αρμόλια.

Η τιμή του ελαιολάδου και φέτος κυμαίνεται από 4 μέχρι 4,50 ευρώ το κιλό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ