27.9.2017 19:49

Εκπλήσσει ο Μάρκος Βαμβακάρης με τατουάζ από τον Πάρι Ξυνταριανό

Συνδύασε τη νησιώτικη κουλτούρα με την κουλτούρα των τεχνών του δρόμου και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός καινοτόμου και ιδιαίτερου stray art festival, με τη δική του καλλιτεχνική σφραγίδα. Ο Χιώτης Πάρις Ξυνταριανός, υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Σύρου,  μετά την επιστροφή του από τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βαρκελώνη, οραματίστηκε την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ με καλλιτέχνες των τεχνών του δρόμου και θεατές όλων των ηλικιών. «Η ιδέα του φεστιβάλ γεννήθηκε από το ίδιο το θέμα του διδακτορικού μου, που είναι η αλληλεπίδραση των τεχνών του δρόμου σε όλες τις ηλικίες και νομίζω ότι ο στόχος  επιτεύχθηκε αφού στο φεστιβάλ έγινε πάντρεμα της νησιώτικης κουλτούρας με την κουλτούρα των τεχνών του δρόμου. Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας εντυπωσιάστηκαν  για παράδειγμα από την εικόνα  του Μάρκου Βαμβακάρη με τατουάζ ενώ άλλοι πάλι γοητεύθηκαν από την θαλασσινή νησιώτικη αύρα»,   εξηγεί ο εμπνευστής του 1ου Stray Art festival, που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, από τις 22-24 Σεπτεμβρίου.

Η τέχνη του δρόμου προσελκύει σε όλες τις ηλικίες

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική και στη ξεχωριστή φυσιογνωμία της Σύρου  15 καλλιτέχνες του δρόμου και των Graffiti,  μουσικοί μαζί με ηθοποιούς και performers  συναντήθηκαν στη Σύρο  και γιόρτασαν την κουλτούρα του δρόμου σε ένα τριήμερο νησιώτικο γλέντι. Πυρήνας της περιπλανώμενης (stray art) αυτής γιορτής ήταν η Τέχνη της Φωτογραφίας και οι καλλιτέχνες με τα έργα τους  έδωσαν χρώμα σε μεγάλες επιφάνειες  στο Ναυπηγείο του Νεωρείου. « Το Stray Art Festival  ταξίδεψε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και θεατές σε έναν χώρο που συνδυάζει την θαλασσινή αύρα, το κοσμοπολίτικο αστικό περιβάλλον και την ανάμνηση από την παλιά βιομηχανική εποχή της Σύρου. Οι καλλιτέχνες μοιράστηκαν με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου τη μαγεία της δημιουργίας», αναφέρει ο Πάρις Ξυνταριανός, ευχαριστώντας συνάμα τους φίλους και συμφοιτητές του Μιχάλη Κοπριτέλη (επίσης Χιώτης) και Ιουλία Μακρή για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στο εγχείρημα.

Σεβασμός στην αξία των κτιρίων

Ο εμπνευστής του φεστιβάλ εξηγεί στον «π» ότι όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ήταν επαγγελματίες που σεβάστηκαν την ιστορικότητα των κτιρίων και όλες τους οι αισθητικές παρεμβάσεις  ήταν απόλυτα συμβατές με την ιστορία τους. « Το θέμα του φεστιβάλ αποτελεί αντικείμενο του τμήματος Μηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Σύρου και αποτέλεσε για όλους μας μία ακόμη πρόκληση».  

Ένα περιπλανώμενο φεστιβάλ

«Στόχος είναι το Stray Art Festival να γίνει καταρχήν   θεσμός για τη Σύρο και αμέσως μετά να εκπληρώσει  τη σημασία του όρου stray που σημαίνει περιπλανώμενος. Δηλαδή να ταξιδέψει και σε άλλα νησιά και πόλεις. Όραμα μου είναι να γίνει κάτι ανάλογο και στο νησί μου τη Χίο», καταλήγει  ο Πάρις Ξυνταριανός. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ