Στο πλακόστρωτο σοκάκι της οδού Παράσχου, ο Στέφανος μαζί με τον αδερφό του, τον Άγγελο, άνοιξαν το πρώτο ethnic brunch καφέ αξιοποιώντας χιώτικα προϊόντα. Οι παστέλ κηρήθρες στο εσωτερικό και εξωτερικό του χώρου, τα χρωματιστά υφάσματα που παραπέμπουν σε μια αγορά της Ισπανίας και οι χειροποίητες πολυθρόνες στολίζουν αυτό το σοκάκι που είναι γεμάτο ζωή πρωί και βράδυ.
Το περσινό καλοκαίρι ο Στέφανος μαζί με τον αδερφό του αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους καφέ με την χαρακτηριστική ονομασία: Melidot. Η ονομασία δεν ήταν τυχαία καθώς προέρχεται από την λέξη μέλι και την αγγλική λέξη «dot» δηλαδή, τελεία η οποία παραπέμπει στον γνωστό σε όλους εμάς, στρογγυλό λουκουμά.
Τα 6 χρόνια εμπειρίας του Στέφανου στο χώρο της εστίασης ήταν αρκετά για τον ίδιο να πει το μεγάλο ναι σε κάτι καινούργιο, διαφορετικό από την έως τώρα συνεργασία του στο καφέ-μπάρ «Escobar» της προκυμαίας που όλοι έχουν αγκαλιάσει:
«Αποφασίσαμε ότι θέλαμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα δεδομένα της Χίου. Ο αδερφός εργάζονταν χρόνια σε επιχείρηση με καφέ επομένως ήταν και ο πλέον κατάλληλος στην επιλογή».
Εκεί, όπου η ethnic κουζίνα συνάντησε τα χιώτικα προϊόντα
Βασικό συστατικό είναι το ζυμάρι, όπου μπορεί να επιλέξει κανείς την πιο περίεργη γέμιση. Ο Στέφανος επέλεξε μια παραλλαγή του χιώτικου λουκουμά παντρεύοντας τον με την ethnic κουζίνα:
«Έχουμε μια αρχική συνταγή που είναι το ζυμάρι του λουκουμά και μια άλλη που είναι το ζυμάρι του churros. Με βάση αυτά τα δυο υλικά δημιουργούμε παραλλαγές είτε γλυκά είτε αλμυρά πιάτα».
Στο Μelidot τίποτα δεν επιλέγεται τυχαία καθώς τόσο η ποιότητα όσο και η προμήθεια ντόπιων προϊόντων ήταν και θα παραμείνει πρωταρχικός σκοπός. Έτσι επέλεξαν να συνεργαστούν με Χιώτες παραγωγούς. Χαρακτηριστικά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς είναι το φυστικοβούτηρο «Kiss the Earth», οι μαρμελάδες από το «Citrus», η Χιώτικη μπύρα, το χιώτικο μαστέλο και το ανθότυρο, τις τοπικές μαρμελάδες τριαντάφυλλου από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, το μέλι Χίου και το χωριάτικο ψωμί από τους δυο Μύλους στην περιοχή της Καλλιμασιάς.
Από γλυκό φοντύ μέχρι αλμυρούς λουκουμάδες και αντίστροφα
Οι αλμυροί λουκουμάδες ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές συνταγές και συνοδεύονται με λάδι πέστο, μαστέλο, προσούτο, ρόκα και ντοματίνια. Για τους λάτρεις του γλυκού ο Στέφανος προτείνει το γαλλικό red velvet του οποίου η γέμιση είναι με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή τους κόκκινους λουκουμάδες με φυστικοβούτηρο, γέμιση μερέντα και μπισκότο κανέλας. Μια οικογένεια ή παρέα φίλων μπορεί να απολαύσει λουκουμάδες βυθίζοντας τους σε ένα δοχείο με γλυκές σάλτσες. Στην αλμυρή τους εκδοχή τηρείται η γαλλική παράδοση με τα τέσσερα λιωμένα τυριά στο κεντρικό δοχείο. Γύρω προστίθενται και ιδιαίτερες σάλτσες όπως την σως φυστικοβούτηρο, chοrizo mix, ένα chutney φράουλα μοσχολέμονο και μια σάλτσα μπάρμπεκιου με ανανά.
Υγιεινό πρωινό Grandma’s Love και γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι
Επιλογές έχει και κάποιος που προσέχει τη διατροφή του καθώς το μενού προσφέρει το πιάτο αγάπη της γιαγιάς ή αλλιώς Grandmas’ Love. To πιάτο αποτελείται από τέσσερις φέτες χωριάτικο ψωμί: δυο γλυκές και δυο αλμυρές. Η πρώτη είναι με βούτυρο και τριαντάφυλλο. Η δεύτερη με μερέντα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο. Η τρίτη με αβοκάντο και πούδρα ντομάτας και τέλος η τέταρτη είναι με μορταδέλα, κρέμα τυρί και πέστο.
Η άλλη εκδοχή ενός υγιεινού πρωινού είναι το γιαούρτι στο οποίο μπορεί να προσθέσει κανείς όποια υπερτροφή θέλει, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Με την ιδιαίτερη και προσεγμένη αισθητική αλλά την αγάπη για την τελειότητα των πιάτων και ο Στέφανος και ο Άγγελος στοχεύουν η επιχείρηση τους να ξεπεράσει τα όρια της Χίου και να αποτελέσει μια διακεκριμένη αλυσίδα. Έτσι στοχεύουν να ενταχθούν και στον χώρο των εκδηλώσεων.
Η ελληνική «Taresso» με το «tigrato» χαρμάνι
Η χρόνια εμπειρία του αδερφού του στην αγορά της Χίου και οι γνώσεις του στο τεχνικό κομμάτι του εσπρέσο έκανε ακόμη πιο εύκολη την επιλογή.
Εκτός από τα ιδιαίτερα πιάτα στο Melidot μπορεί απολαύσει κανείς καφέ από την «Taresso Artisan Coffe Roasters», η οποία αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρίας ανώτερης ποιότητας καφέ στον ελληνικό χώρο. Μάλιστα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της «Taresso» είναι ότι διαθέτει τον καφέ της με όσο το δυνατόν πιο πρόσφατη ημερομηνία ψησίματος. Το χαρμάνι με τη μορφή «tigrato» αποτελεί και ένα από τα χαρακτηριστικά της.
Και κάπως έτσι το brunch ως μια αγαπημένη ιεροτελεστία αποκτά την δική του ταυτότητα με σημείο αναφοράς στο στενό της οδού Παράσχου, το Melidot.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.