Η επιχείρησή του βρέθηκε στο μάτι του προσφυγικού με την επιχείρησή του να καταγράφει ζημιές χιλιάδων ευρώ. Αντί να τα βάλει με τους πρόσφυγες , ήταν ο πρώτος που τους υποδέχτηκε ανοίγοντας ακόμα και το μαγαζί του τις δύσκολες ημέρες. Ο Νίκος Φύκαρης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Χίος Μπροστά» μιλά για τη Χίο της επόμενης ημέρας, αντικρούει τις κατηγορίες περί «ακραίων» και αποτυπώνει τις σκέψεις του για τις αναγκαίες αλλαγές στην πόλη.
Τι προσόντα χρειάζεται να διαθέτει ο αυριανός δήμαρχος του νησιού; Ο Γ. Καραβασίλης τα διαθέτει;
Θεωρώ ότι τα προσόντα από τον κάθε ένα από εμάς τα δείχνει η καθημερινότητα και ο επαγγελματισμός του. Είμαι σίγουρος ότι η πορεία του Γιάννη Καραβασίλη στη ζωή του, έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί και να κάνει πράγματα που ο τόπος μας χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή. Θέλει αποφασιστικότητα,πυγμή και συνεργασίες, χαρίσματα τα οποία διαθέτει.
Μία εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου τι θα σήμαινε;
Για πρώτη φορά μπόρεσε το Επιμελητήριο και ο Δήμος να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Επιμελητήριο και να επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον επαγγελματικό κόσμο. Μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία, θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω να επιλυθούν κάποια χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος της Χίου στην καθημερινότητα του.
Είστε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον Δημοτικό Κήπο της Χίου. Την πενταετία που μας πέρασε το συγκεκριμένο σημείο της πόλης γνώρισε δύσκολες καταστάσεις λόγω του προσφυγικού. Πως κρίνετε την αντιμετώπιση του Δήμου επί του θέματος και τις δράσεις που έκανε τότε;
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2015 μέσα στο νησί και στο Δημοτικό κήπο, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Ο Δήμος λόγω απειρίας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση και μάλιστα στην αρχή προσπάθησε με διάφορες εθελοντικές οργανώσεις και Μ.Κ.Ο και άλλους που δήλωναν έμπειροι να διαχειριστούν την κατάσταση.
Γρήγορα όμως η κατάσταση ξέφυγε και ήρθε η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.
Από την στιγμή εκείνη και μετά η κατάσταση ξέφυγε και η Δημοτική αρχή Βουρνού έμεινε απλός θεατής παρακολουθώντας την κατάσταση από μακριά, ακούγοντας μόνο τους διάφορους έμπειρους της κυβέρνησης.
Είδαμε πολλούς να κατηγορούν τον συνδυασμό σας χαρακτηρίζοντας τον «ακραίο», μεταξύ αυτών και τον υπ. Δήμαρχο Χίου Κ. Τριαντάφυλλο. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;
Σε αυτούς που χαρακτηρίζουν τον συνδυασμό μας ακραίο έχω να πω τα εξής.
Είναι πολύ εύκολο να βάζεις ταμπέλα σε κάποιον που δεν συμφωνεί μαζί σου και είναι άλλωστε και της μόδας. Αυτοί όλοι που είχαν λουπάξει και περίμεναν να περάσει το τσουνάμι και να βγούνε αλώβητοι ,τώρα έρχονται ως σωτήρες να διεκδικήσουν καρέκλες και να υπόσχονται αυτά που δεν έκαναν τόσα χρόνια.
Είμαι ο πρώτος που βοήθησα τους πρόσφυγες στον δημοτικό κήπο, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ζημιά για την επιχείρησή μου ήταν ανυπολόγιστη. Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ και να παρουσιάσω την προσφορά βοήθειας τόσο της ίδιας μου της οικογένειας, όσο και του προσωπικού της επιχείρησής μου.
Η ηθική ικανοποίηση για μένα προσωπικά είναι η έως και σήμερα επικοινωνία που έχω με πρόσφυγες, που πέρασαν για λίγο ή για περισσότερο διάστημα από το δημοτικό κήπο.
Σε όλους αυτούς που αρέσκονται να κατηγορούν, τους λέω ότι είμαστε μικρή κοινωνία και ότι γνωρίζει πολύ καλά ο ένας τον άλλο.
Τι θα θέλατε να αλλάξει στην πόλη της Χίου από την επόμενη κιόλας μέρα, προς βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;
Αυτό που θα ήθελα και μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να επιτευχθεί η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Να μπορεί ο πολίτης της Χίου να κυκλοφορεί με ασφάλεια και να γίνει έτσι η πόλη μας πιο φιλική και προσιτή σε όλους.
Ο Δημοτικός Κήπος μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως προκειμένου να γνωρίσει ανάπτυξη. Υπάρχει στον σχεδιασμό του συνδυασμού σας η ανάδειξη του και αν ναι με ποιον τρόπο;
Ο Δημοτικός Κήπος δεν έχει αξιοποιηθεί από καμία Δημοτική αρχή όπως θα έπρεπε. Ο Δημοτικός Κήπος είναι ο πνεύμονας του νησιού μας και θα πρότεινα να γίνουν κάποιες ήπιες αλλαγές χωρίς υπερβολές. Πρώτα από όλα χρειάζεται νέα φύτευση ώστε να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική εικόνα. Επίσης οι αλλαγές οι οποίες θα επιχειρηθούν, να έχουν ως στόχο την βελτίωση της εικόνας του κήπου, προσφέροντας διασκέδαση, χώρους περιπάτου και χαλάρωσης, χώρους διδασκαλίας για παιδιά και μεγάλους και τέλος εκμετάλλευση του κυκλοφοριακού πάρκου για να μπορούν τα παιδιά μας να μαθαίνουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.