15.5.2019 12:07

«Μονόδρομος για την αλλαγή η ψήφος στον Κώστα Τριαντάφυλλο»

Με μία σημαντική πορεία στα νομαρχιακά και δημοτικά έδρανα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Νύκτας, στην προεκλογική του συνέντευξη στον «π» επιχειρεί να δώσει το δικό του στίγμα, εξηγώντας τους λόγους που οι πολίτες πρέπει να εμπιστευθούν τη «Συμμαχία Αξιών» και τον Κώστα Τριαντάφυλλο. Καταγράφει τα προβλήματα του νησιού και θέτει τις προτεραιότητες για τη νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της «Συμμαχίας Αξιών»

• Τον Κώστα Τριαντάφυλλο τον γνωρίζω χρόνια, είναι ένα νέο παιδί, θετικό και ξέρω ότι έχει τις δυνατότητες, τις οποίες έχει αποδείξει και από τη θητεία του στο Κοινοβούλιο, να δώσει μία ώθηση στο νησί με προοπτική και με βάσει αυτά που πρέπει η Χίος να δώσει βάρος. Το απέδειξε και με την πρώτη θεματική συνάντηση που πραγματοποίησε, με θέμα τον τουρισμό, η ναυαρχίδα που πρέπει να επόμενα χρόνια να παίξει πολύ. Αυτό σηματοδότησε και προς τα που πρέπει να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι ίσως και ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς αλλά το ίδιο ισχύει και για το πρόσωπο του Κώστα.

• Αυτές οι εκλογές είναι μία κρίσιμη μάχη, και αυτό γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου λέμε όλοι ότι δεν πάει άλλο. Μας έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό. Η Χίος φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να σηκώσει το ανάστημα της, παρόλο που είναι ένα νησί που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα, γιατί μας κάνει υπερήφανους για τη ναυτιλία της, τη μαστίχα της, για τον Όμηρο και για άλλα τόσα, που όμως αδυνατούμε αυτή τη στιγμή να προβάλλουμε προς τα έξω.

 

Η περίπτωση του Βροντάδου και της Ομηρούπολης

• Η άποψη μου ήταν ότι η Χίος έπρεπε να χωριστεί σε τρεις Δήμους, γιατί δεν μπορεί να διοικηθεί αυτό το μοντέλο. Είναι δύσκολο η πόλη να εξυπηρετεί τα χωριά της Αμανής ή της Νότιας Χίου. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και για αυτό οι κάτοικοι της υπαίθρου νιώθουν αυτή τη μεγάλη εγκατάλειψη. Ο Βροντάδος ήταν ζωντανός Δήμος, ζήσαμε εποχές με τον Βροντάδο ως πρωτοπόρο Δήμο μέσα από ικανότατους Δημάρχους (Μάρκος Μεννής, Αριστείδης Ζαννίκος, Δημήτρης Παπαληός, Γιάννης Μαλαφής). Σήμερα βλέπουμε ότι ο Βροντάδος δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος και αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και να γυρίσει στις καλές του εποχές. Ήταν λάθος που δεν δόθηκε τα πρώτα χρόνια της θητείας του Μαν. Βουρνού η αντιδημαρχία, κάτι που και εκείνος κατάλαβε κάποια στιγμή ότι ήταν λάθος και για αυτό και τα δύο τελευταία χρόνια επανάφερε τοπικό αντιδήμαρχο.

• Θα πρέπει ο Βροντάδος και να έχει τοπικό αντιδήμαρχο και αυτός να έχει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει σήμερα. Και δεν μιλάω μόνο για τον Βροντάδο, αλλά για ολόκληρη την Ομηρούπολη, γιατί και ο τίτλος του αντιδημάρχου είναι Ομηρούπολης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα χωριά τη Συκιάδα, τη Λαγκάδα, τα Αυγώνυμα, τον Ανάβατο. Και εκεί βιώνουν την ίδια κατάσταση, με τα ίδια προβλήματα, με τον φόβο της πλήρους εγκατάλειψης. Σε αυτό το σημείο έρχονται τα τοπικά συμβούλια να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Στο Βροντάδο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ανεξάρτητο τοπικό ψηφοδέλτιο. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί βοηθάει και το δημοτικό ψηφοδέλτιο να παίρνει καλύτερες αποφάσεις και να γνωρίζει καλύτερα τα όποια προβλήματα. Φυσικά αυτό θα φανεί στην πράξη γιατί είναι κάτι καινούργιο.

• Με τον τρόπο που αναβαθμίζεται το τοπικό συμβούλιο σήμερα θα μπορεί να διεκδικεί περισσότερα πράγματα για την περιοχή του. Μην ξεχνάμε ότι είναι ανεξάρτητη κάλπη πλέον, δεν είναι κάτω από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα ξαναμπούμε σε νέα κάλπη να ψηφίσουμε για τα τοπικά συμβούλια. Εννοείται ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σέβεται πια τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου θα προκύπτει μεγάλο πρόβλημα.

Τα λάθη της 5ετίας Βουρνού

• Αναφορικά με τα λάθη που έγιναν στην 5ετία του Μαν. Βουρνού, θα ήθελα να εστιάσω σε 3 πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο πολίτης δεν είδε να γίνονται έργα ουσίας, έργα προοπτικής. Αυτό που έγινε ήταν να συνεχιστούν τα έργα τα οποία ξεκίνησαν στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το πρόγραμμα της τωρινής Δημοτικής Αρχής και όλα τα έργα της είναι «θα».

• Το δεύτερο είναι ότι ο δημότης δεν ένιωθε δίπλα του τη Δημοτική Αρχή. Παλιότερα μπορούσε να απευθυνθεί στον Δήμαρχο, να τον βρει, να του μεταφέρει τους προβληματισμούς και τα παράπονα του. Αυτό δεν έγινε το τελευταία διάστημα και κατά τη γνώμη μου ήταν λάθος.

• Το τρίτο λάθος έγινε στο μεταναστευτικό. Το ζήτημα του μεταναστευτικού διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο. Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα δημιούργησε μια αίσθηση στον επικεφαλής ότι εγώ είμαι ο «αρχηγός» και μπορώ να το λύσω, κάτι που απεδείχθη λάθος στην πορεία, αφού το υπουργείο άλλα έλεγε και άλλα έκανε γιατί τη μεγάλη ευθύνη την έχει η κεντρική κυβέρνηση και ο Δήμος πήρε ένα βάρος που δεν του αναλογούσε με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση.

Η απλή αναλογική

• Αν δει κανείς την απλή αναλογική από την οπτική του ότι είναι πιο δίκαιη, θα συμφωνήσω ότι η απλή αναλογική είναι κάτι που αποτυπώνει το ποσοστό και τους αριθμούς που πρέπει να έχει κανείς. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο είμαστε ώριμοι για την απλή αναλογική, όμως είναι κάτι που θα φανεί από την πρώτη κιόλας μέρα.

• Πρέπει κάποια στιγμή να ωριμάσουμε σαν κοινωνία και να μιλήσουμε για συνεργασίες, εξάλλου η απλή αναλογική αυτομάτως εκεί μας πάει. Το θέμα δεν είναι ποιος θα κερδίσει τις εκλογές αλλά πως θα διοικήσει. Θεωρώ ότι η Χίος θα βρει τον βηματισμό της, γιατί διαθέτουμε ένα πολιτικό πολιτισμό και θα τα καταφέρουμε. Τα προβλήματα που… «καίνε» • Καθαριότητα και φωτισμός είναι απαραίτητα να ξεκινήσουν από την επόμενη μέρα κιόλας. Η καθαριότητα είναι πολιτισμός. Γειτονιές, πάρκινγκ, πεζοδρόμια αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον πολίτη να σεβαστεί τις νομοθεσίες αν ο ίδιος δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να το κάνει από μόνος του. Είναι θέμα παιδείας πια.

• Ακολουθεί ο τουρισμός, όπου εκεί εμείς θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος. Έπειτα είναι ο Όμηρος. Έχουμε μία πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να προβάλλουμε. Έχουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο να εκμεταλλευτούμε, που αν εξαιρέσουμε ένα συνέδριο που γίνεται το καλοκαίρι από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν έχουμε κάτι άλλο, κάτι συγκεκριμένο. Το κέντρο ομηρικής προβολής, ήταν ένα όρμα που ξεκίνησε με τον Κ. Μούνδρο, το προχωρήσαμε όσο μπορέσαμε και από εκεί και πέρα 5 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, απλά λίγο πριν την προεκλογική περίοδο δημοπράτησαν τον χώρο. Δεν πρέπει να χάνονται 5ετίες! Ενώ θα έπρεπε αυτό το κτίριο να αποτελεί το κέντρο του πολιτισμού στη Χίο.

 • Η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα μας στεναχωρεί και μας λυπεί. Είδαμε ότι προεκλογικά ξεκίνησαν κάποια έργα, 5 χρόνια όμως δεν έπεσε 1 κιλό ασφάλτου, δεν έγινε στον παραλιακό ένα πεζοδρόμιο!

• Ξαφνικά και χρήματα βρέθηκαν και οι διαδικασίες ξεπεράστηκαν και όλα καλά. Πόσο προκλητικό όμως να γίνεται όλο αυτό ένα μήνα πριν τις εκλογές; Εν τω μεταξύ, πάνω στην βιασύνη για να δημιουργήσουμε κάτι, καταφέραμε να αφήσουμε ένα δρόμο καρμανιόλα. Είδαμε πεζοδρόμια να παραδίδονται και να ξηλώνονται μέσα σε 4 μήνες. Ξεκίνησε να φτιαχτεί στο Γούβι ο «Στυλιανός». Το ρίξαμε κάτω και το αφήσαμε έτσι εγκαταλελειμμένο, τόσο τον «Στυλιανό» όσο και το Γούβι. Γιατί ψήφος στον Κώστα Τριαντάφυλλο;

• Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τον Κ. Τριαντάφυλλο γιατί είναι ένα παιδί με νέα μυαλά, έχει αποδείξει ότι μπορεί, η παρουσίαση του ήταν πολύ σοβαρή και είναι αγαπητός από όλους του πολιτικούς χώρους.

• Ακόμη, νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί αύριο το πρωί να συνθέσει και να υπάρξει λειτουργικό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Χιώτης πριν ρίξει την ψήφο του στην κάλπη πρέπει να σκεφτεί το αύριο. Αν είναι ικανοποιημένος από την καθημερινότητα του και την κατάσταση της Χίου σήμερα έχει επιλογή, αν πάλι δεν είναι έχει τη «Συμμαχία Αξιών».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ