Η δημοτική αρχή με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών της Χίου και τη δημιουργία ενός θελκτικού πόλου για τους επισκέπτες, αποφάσισε να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δημιουργήσει σταδιακά, ένα σύγχρονο βιώσιμο αστικό παραλιακό μέτωπο, από τη Δασκαλόπετρα έως το Κοντάρι, υλοποιώντας την ανάγκη για αύξηση του απαιτούμενου ελεύθερου δημόσιου χώρου για πεζούς και ποδηλάτες.
Κύριος στόχος της δημοτικής αρχής είναι το παραλιακό μέτωπο να γίνει λειτουργικότερο, δίνοντας περισσότερο χώρο στους πεζούς (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι και παιδιά), στους ποδηλάτες, στο πράσινο και στην αναψυχή.
«Οι δημότες μας την τελευταία δεκαετία, αλλά και κατά την περίοδο της πανδημίας, περπατούν και αθλούνται κατά μήκος αυτού του παραλιακού μετώπου παρότι είναι γεγονός η στενότητα του χώρου και η επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Ωστόσο, είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι ενεργές μορφές μετακίνησης δηλαδή η πεζή μετακίνηση και το περπάτημα, μας βοηθούν να είμαστε πιο υγιείς και ανθεκτικοί.
Οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, θα πρέπει να είναι μελετημένες με προσοχή και σύνεση. Θα πρέπει να είναι επιστημονικά άρτιες και ταυτόχρονα να αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τη Χιακή κοινωνία.
Η βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή του σχεδιασμού είναι το ότι πρέπει να δοθεί χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες, χωρίς να προκληθούν σοβαρές εμπλοκές στην οδική κυκλοφορία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος
Ήδη ο Δήμαρχος έχει συστήσει ομάδα εργασίας που αποτελείται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και ειδικούς συνεργάτες του, για τη διερεύνηση του θέματος, την οργάνωση των προ απαιτούμενων εργασιών, την εξεύρεσή χρηματοδότησης των μελετών, την ανάπτυξη του διαλόγου με επιστημονικούς φορείς, τη έναρξη και την παρακολούθηση της διαβούλευσης μέσω της ιστοσελίδας του δήμου Χίου.
Προκειμένου να προκηρυχθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Χίου από τη Δασκαλόπετρα έως το Κοντάρι, πρέπει να εκπονηθούν άμεσα μια σειρά από μελέτες όπως Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Χ) και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Ειδικότερα, αναμένεται από τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, να προκύψουν οι παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν το παραλιακό μέτωπο με ένα ενιαίο σκεπτικό, οι ασφαλείς προσβάσεις σε αυτό, να μελετήσει πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή, υπαίθρια καθιστικά και χώρους άθλησης και αναψυχής. Να εντάξει και να αναδείξει στο σχεδιασμό τις υφιστάμενες πλαζ, τα μνημεία και τα τοπόσημα που υπάρχουν κατά μήκος αυτής της σημαντικής παραλιακής διαδρομής.
‘Ωστόσο, πριν να έχουμε αυτές τις προτάσεις θα πρέπει μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Χ.) να θεσμοθετηθούν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της περιοχής ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) να δοθούν λύσεις για τη διευθέτηση και την οργάνωση της κυκλοφορίας στο πιο πυκνοδομημένο τμήμα του νησιού που είναι η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε, από την Ομηρούπολη έως και τον Άγιο Μηνά», προσθέτει ο Δήμος στη σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, οι δράσεις της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΒΑΑ) του επόμενου ΕΣΠΑ θα επικεντρωθούν στην εν λόγω περιοχή με σκοπό να υλοποιηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα των παρεμβάσεων επί του παραλιακού μετώπου και να γίνει πραγματικότητα αυτό που οραματιζόμαστε για Βιώσιμη Χίο που μέσα από σύγχρονες παρεμβάσεις θα αναδεικνύει το τοπίο, τα μνημεία της και την αναμφισβήτητα κομβική θέση της στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικότερα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.