5.10.2020 15:07

Έργο ναυαρχίδα για τη Χίο το ενιαίο παραλιακό μέτωπο

Στόχος τετραετίας η προετοιμασία όλων των μελετών ενός πολύπλοκου έργου με αποδέκτες σχεδόν τον μισό πληθυσμό του νησιού

Να καταστήσει κοινωνό του εγχειρήματος, όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού, επιχείρησε η Δημοτική Αρχή Χίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας με αντικείμενο το υπό διαβούλευση παραλιακό μέτωπο από τη Δασκαλόπετρα μέχρι και τον Καρφά.

Το συγκεκριμένο έργο, που εκτείνεται γεωγραφικά σε 3 δημοτικές ενότητες του νησιού, θα έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα 25.000 κατοίκων, με τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη να το χαρακτηρίζει ως «έργο ναυαρχίδα», για το οποίο τόνισε ότι μπορεί χρονικά να χρειαστεί και δεύτερη 4ετία, ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό που προέχει είναι να ξεκινήσει σωστά.

Αυτό άλλωστε επεσήμανε και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευτέρης Παπαλάνης, λέγοντας ότι σημείο κλειδί για την έναρξη του έργου είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα πρέπει να εκπονηθεί και από περιβαλλοντολόγους, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά που θα σχεδιαστούν, θα μπορούν να εφαρμοστούν και στην πράξη.

Στην πολυπλοκότητα του έργου, από κάθε άποψη, αναφέρθηκε και η μελετητική ομάδα του Δήμου Χίου, οι οποίοι εστίασαν τόσο στην ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για τις δεκάδες μελέτες που απαιτεί το έργο, όσο και στην ανάγκη συνεργασιών των εμπλεκόμενων φορέων.

Υπομονή και αγώνας δρόμου

Ξεκάθαροι ως προς τα χρονικά πλαίσια που απαιτούνται εμφανίστηκαν οι αντιδήμαρχοι Ξενάκης, Μπουρνιάς και Ντομάτας, σημειώνοντας ότι θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος και κόπος για να φθάσουμε στην τελική υλοποίηση του έργου, κάτι για το οποίο ζήτησαν υπομονή και επιμονή στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Στον βασικό στόχο της 4ετίας που είναι η εκπόνηση όλων των μελετών και η αναζήτηση χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αντώνης Ζερβάκης, λέγοντας ότι η συμμετοχή  φορέων και πολιτών, είναι αυτή που θα διασφαλίσει την υλοποίηση του εγχειρήματος αλλά και την αποδοχή του από την κοινωνία.

Σε ότι αφορά στο έργο, σύμφωνα με την Άννα Μπενέτου, υπάρχουν 22 σημεία αναφοράς με τη μελετητική ομάδα να καταγράφει όλες τις δυσκολίες όπως η μη ύπαρξη πεζοδρομίων, ο κυκλοφοριακός φόρτος καθώς και η ασυνέχεια μεταξύ των σημείων.

Βασικό ζητούμενο πάντως σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είναι πρώτον η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στην παραλιακή του Βροντάδου και στη συνέχεια μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη προσέγγιση των επιχειρούμενων παρεμβάσεων ώστε οι υπηρεσίες του Δημοσίου να λάβουν το πράσινο φως για τη δημιουργία επιχώσεων στη θάλασσα, κάτι που θεωρείται ίσως το δυσκολότερο κομμάτι του εγχειρήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ