Πριν ξεκινήσω, να πω ότι εμείς σήμερα είμαστε στα σπίτια ή τα γραφεία μας περισσότερο ή λιγότερα ζεστά, αλλά μέσα σε 4 τοίχους με μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας. Ας σκεφτούμε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται για 2000 ανθρώπους που και χθες και σήμερα το βράδυ θα τη βγάλουν μέσα σε σκηνές μέσα στο κρύο και το χιονιά. Δεν μπαίνω στον κόπο να ρωτήσω το δήμαρχο τι έκανε, γιατί ξέρουμε ότι δεν έκανε τίποτα, δεν ξέρω αν ξανασφράγισε και το χώρο της ανακύκλωσης στη βιάλ μην τυχόν και μπει κανείς να προστατευθεί στοιχειωδώς
Από το 2016, τη δημιουργία της ΒΙΑΛ και την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ελλάδας-Τουρκίας, έχουμε δυο διαφορετικούς κόσμους που εναντιώνονται στο στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο νησί: ο ένας δεν θέλει να τους βλέπει, θέλει το νησί «καθαρό» αφού γι' αυτούς/ές υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι και οι ίδιοι βάζουν τους εαυτούς τους στην κατηγορία των ανώτερων, ο άλλος δεν θέλει το νησί να παραμείνει η φυλακή και το κολαστήριο που είναι σήμερα για ανθρώπους που έχουν δικαιώματα, για ανθρώπους που δεν είναι δεύτερης κατηγορίας.
Κανένα άλλο θέμα του νησιού δεν έχει μονοπωλήσει τόσο το δημοτικό συμβούλιο Χίου όσο το προσφυγικό. Ο αριθμός των μονοθεματικών συζητήσεων των τελευταίων 6 χρόνων είναι σίγουρα διψήφιος. Ας τα ξαναπούμε λοιπόν άλλη μια φορά: το προσφυγικό δεν είναι το κύριο πρόβλημα του νησιού μας και οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν εδώ δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα.
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε:
Καμία νέα δομή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα στοιβάζονται άνθρωποι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Όσο η αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων γίνεται με όρους καταστολής και μόνο, η τοπική κοινωνία θα υφίσταται τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών, που πλέον υιοθετεί στο ακέραιο και η δημοτική αρχή Κάρμαντζη, δεν ξέρω πού τα βρήκατε τα στοιχεία για τα 5 εκ. που είναι απέναντι. Εσείς κ. Κάρμαντζη διχάζετε το νησί, συντασσόμενος με την κυβέρνησή σας. Το θέμα δεν είναι αν στο Θόλο, στο Αίπος ή στις Μπαμπακιές υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αρχαία, αν είναι τόποι μνήμης, αν μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Το θέμα είναι ότι θέλουμε να φυλακίσουμε εκεί, στη μέση του πουθενά, ανθρώπους που το μόνο τους έγκλημα είναι να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο και την πείνα.
Υπάρχουν παραδείγματα μικρών δομών (όπως το ΠΙΚΠΑ της Λέσβου και της Λέρου), μέσα στον αστικό ιστό όπου οι συνθήκες ήταν ανθρώπινες και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση βέβαια φρόντισε να τα κλείσει άρον άρον για να μην υπάρχει το καλό παράδειγμα και η σύγκρισή με τα δικά της αίσχη.
Αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν ανθρώπινες συνθήκες, θέλουν εξαθλιωμένους ανθρώπους, παράδειγμα προς αποφυγή για να μην έρθουν και άλλοι.
Και ενώ το βλέπουν, εδώ και 5 χρόνια, ότι οι άνθρωποι αυτοί τα ρισκάρουν όλα για όλα μέσα στις βάρκες του θανάτου γιατί δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τη ζωή τους στις χώρες τους, εξακολουθούν την ίδια ρατσιστική πολιτική.
Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πλήθος μέλη και υποστηρικτές και ανάμεσα σας, εφαρμόζει την πιο αποκρουστική, ανθρώπινη και απαράδεκτη πολιτική από τότε που πήρε την εξουσία (και φυσικά όχι μόνο στο προσφυγικό)
Να το ξαναπούμε λοιπόν:
Οι επαναπροωθήσεις, η «φύλαξη των συνόρων» όπως την ονομάζει ο υπουργός και η δημοτική αρχή Κάρμαντζη, αλλά και αρκετοί από σας, είναι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων
Το ότι στις "Μπαμπακιές" το στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν θα είναι ορατό ούτε από το κεντρικό οδικό δίκτυο, δεν μας αφορά. Είναι ντροπή και μόνο που το αναφέρει ο δήμαρχος και ο υπουργός.
Ο δήμος έχει ευθύνη, γιατί το νέο κολαστήριο θα γίνει εδώ, στο νησί. Γιατί θα στιγματίσει, όπως ήδη έχει στιγματίσει η Βιάλ και τα ρατσιστικά παραληρήματα όλο το νησί. Άρα το δήμο τον αφορά είτε γίνει σε δημοτική έκταση ή είτε όχι. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κ. Κάρμαντζης δεν θα έφερνε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν αφορούσε δημοτική έκταση.
Αυτό που ζητάμε λοιπόν ξανά είναι:
Αν δεν το καταλαβαίνουμε, ο δυτικός πολιτισμός μας, η ΕΕ για την οποία είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη, είναι αυτοί που δημιουργούν τους πρόσφυγες.
Ας τα σκεφτούμε λοιπόν όλα αυτά, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για το νησί του Ομήρου, του πολιτισμού και των όσων άλλων αυτάρεσκα λέμε για τον πολιτισμό μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.