Mε πάσα τιμή και μεγαλοπρέπεια, με ευλάβεια και κατάνυξη, γιορτάστηκε με πλήθος πιστών και φέτος, στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, στον περίβολο της Εκκλησίας Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού.
Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, λοιπόν, στις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η Αναπαράσταση της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, με τον Σταυρό, ο οποίος μεταφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη από τα Ιεροσόλυμα και φυλάσσεται στο χώρο του Ιδρύματος.
Posted by Εφημερίδα Πολίτης on Friday, September 15, 2023
Μετά τους Χαιρετισμούς του Σταυρού και την Αρτοκλασία, ο Πρόεδρος του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος, Βασίλης Σαρμουσάκης, αφού είπε δυο λόγια για την εορτή, απευθυνόμενος στους πιστούς που προσήλθαν για να ασπαστούν τον Σταυρό και να προσευχηθούν σε αυτή τη μεγάλη εορτή της Εκκλησίας μας, μίλησε για τις ανάγκες της επισκευής του κεντρικού Ναού του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος, της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που με τα χρόνια έχει υποστεί πολύ σοβαρές φθορές και έχει να λειτουργήσει δυο χρόνια. Τόνισε ότι τα έξοδα που απαιτούνται για την επισκευή του Ναού ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ (εκατό χιλιάδες ευρώ) και ζήτησε τη συνεισφορά του κόσμου, ζητώντας συγγνώμη που μια τέτοια μέρα υποχρεώνεται από τις συνθήκες να ζητήσει από τον κόσμο τη συμπαράστασή του για την αναστήλωση του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού που είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στον κόσμο των γύρω περιοχών και πάντα γεμίζει κόσμο εορτές και Κυριακές χρόνια και χρόνια!
Σύμφωνα με την παράδοση το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού, από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίστηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε.
Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο ο οποίος τον τοποθέτησε στον Ναό της Αναστάσεως (στη θέση του οποίου υπήρχε πριν Ιερό της Αφροδίτης) στις 14 Σεπτεμβρίου του 335.
Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς πολέμους (602-628). Οι Πυρολάτρες Πέρσες, που τον πήραν ως λάφυρο με την κατάληψη της Παλαιστίνης, θεώρησαν το Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το Ιερό Σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου του 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του ... και στη συνέχεια το μετέφερε στα Ιεροσόλυμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.