7.6.2023 17:25

Πρόγραμμα eTwinning στο 1ο ΕΠΑ.Λ Βροντάδου

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, 15 μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης Διοίκησης και Οικονομίας του 1ου ΕΠΑ.Λ Βροντάδου, συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο: “Let me tell you a story about a plant”, με θέμα μελέτης και παρουσίασης τον μαστιχοφόρο σχίνο της Χίου. Τα υπόλοιπα σχολεία-εταίροι που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα ήταν: 8ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς (σιτάρι), Δημοτικό Σχολείο Dobriša Cesarić”, Požega, Κροατία (ηλιοτρόπιο) και Δημοτικό Σχολείο Ștefan cel Mare, Alexandria, Ρουμανία (καλαμπόκι).

Το πρόγραμμα κατά τον σχεδιασμό του συνδέθηκε με κάποιους από τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Στόχος 3: Καλή υγεία και ευημερία, Στόχος 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, Στόχος 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Στόχος 15: Ζωή στη στεριά, Στόχος 17: Συνεργασία για τους στόχους). Είχε διάρκεια 6 μηνών και κάθε μήνα εξετάζονταν διαφορετικές πτυχές του θέματος, υλοποιούνταν διαφορετικές δραστηριότητες με χρήση διαδραστικών διαδικτυακών εργαλείων (Web 2.0 Tools) και παραγόταν ποικίλο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Για τις ανάγκες του προγράμματος από τους μαθητές/τριες δημιουργήθηκαν:

  • Ζωγραφιές, φωτογραφίες και κείμενα στην Αγγλική γλώσσα για το logo και τις δραστηριότητες του έργου.
  • Παρουσιάσεις PowerPoint και Video με υλικό σχετικό με τη Χίο, το πολύτιμο προϊόν της και τη σύνδεση του με τον πολιτισμό των ανθρώπων (Mastic History & Culture on Chios Island).
  • Ψηφιακοί εννοιολογικοί χάρτες και ιστοριογραμμές για την παρουσίαση της καλλιέργειας του σκίνου, την παραγωγή της μαστίχας και τη διαδρομή της μέσα στο χρόνο.
  • Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book Let's Cook) προϊόντων και συνταγών με βάση τα φυτά των συμμετεχόντων.
  • Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την καλύτερη συνταγή και απονομή βραβείου στη Μαστίχα Χίου που κέρδισε τον διαγωνισμό.
  • Διαδικτυακός ασπροπίνακας για την καταγραφή των περιβαλλοντικών απειλών για τα φυτά και των προτάσεων για καλές πρακτικές στη γεωργική δραστηριότητα με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των περιοχών.
  • Ψηφιακός χάρτης περιηγητικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη της συμβολής των αγροτικών προϊόντων στην τοπική οικονομία, εργασία και στον τουρισμό.
  • Ψηφιακό κουίζ σε διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης (Kahoot) για την αποτίμηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν.

Κατά τη λήξη του προγράμματος έγινε ανταλλαγή δώρων, με προϊόντα των φυτών μελέτης, ανάμεσα στα σχολεία που συμμετείχαν.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στάθηκε η επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου ΠΙΟΠ και η συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση ΕΛα Μαζί μας υπό την καθοδήγηση των κ.κ. Ε. Παϊδούση και Α. Χαρίτου, η οποία προσέφερε πολύτιμο υλικό που αξιοποιήθηκε ως το τέλος του προγράμματος.

Για το πρόγραμμα αυτό επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν και συνδιαμόρφωσαν περιεχόμενο, με συνέπεια και ενθουσιασμό, 120 μαθητές/τριες και 8 δάσκαλοι/ες από 4 σχολεία, 3 χώρες και 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. Αποκτήθηκαν γνώσεις και δεξιότητες ενώ ενισχύθηκαν στάσεις, που καθιστούν τα παιδιά ενεργούς πολίτες του κόσμου που εκτιμούν και σέβονται το περιβάλλον τους και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό, αναγνωρίζουν τα αγαθά που τους προσφέρει η γη, εντοπίζουν προβλήματα, προτείνουν λύσεις. Ήταν ένα πλούσιο, από όλες τις απόψεις, πρόγραμμα.

Από το 1ο ΕΠΑ.Λ Βροντάδου συμμετείχαν: οι εκπαιδευτικοί Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, ΠΕ06 και Ανδρέας Ξενάκης ΠΕ81 και οι μαθητές/τριες: Γάνου Ελεάννα, Γιάνκου Σωτήρης, Γλύκα Λία, Δέλιου Ειρήνη, Καράπουρνου Ευγενία, Κοντογιώργη Μιχαέλα, Κυανού Αρετή, Λιγνού Νίκη, Μαθιούδη Κωνσταντίνα, Μπατίδη Βασιλική, Παντελίδη Μαρκέλλα, Παπανικολάκη Δήμητρα, Πατέτσος Λάσκαρης, Πετράι Μαίρη και Χαϊνταράι Ραφαέλα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ