Μία σειρά ειδήσεων έκρυβε η απάντηση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσής Βιτσιλάκη, στο ερώτημα του «π» για το κτιριολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα στο νησί, με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο από τη μία αναπτύσσεται ραγδαίως και από την άλλη οι κτιριακές του υποδομές – υπό το καθεστώς της πολυδιάσπασης- παραμένουν οι ίδιες.
Η κα. Βιτσιλάκη, εξ αρχής έθεσε σε πραγματικές διαστάσεις τα κτιριολογικά δεδομένα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι, η διασπορά είναι ένα στοιχείο γνώριμο για το Πανεπιστημίο καθώς πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο συνεισφέρει σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.
«Η διασπορά ακόμα και η εσωτερική, κάποιες φορές λειτουργεί πολύ θετικά καθώς αναπτύσσεται συγκεκριμένη δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη», ανέφερε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσθέτοντας ότι αποτελεί επιλογή της πρυτανικής αρχή να αξιοποιήσει στο έπακρο και να αναβαθμίσει σημαντικά τα ήδη υπάρχοντα κτίρια στη Χίο, τα οποία αποτελούν δωρεές Χιωτών.
Σχεδιασμός υπάρχει όπως και υποχρηματοδότηση
Μία άλλη διάσταση πέραν αυτής του όποιου σχεδιασμού, προσέθεσε στην απάντησή της στον «π» η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης Μαρία Λεκάκου, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και το σημαντικά υψηλότερο κόστος που καλείται να πληρώσει ως φορέας δημοσίου σε σχέση με τους ιδιώτες.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της αποκατάσταση του Καρράδειου, με τη μελέτη να κοστίζει για το Πανεπιστήμιο 1,5 εκ. ευρώ σε σχέση με έναν ιδιώτη για τον οποίο το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 50.000 ευρώ.
Το πρόβλημα, πάντως, κατά την κα. Λεκκάκου δεν εξαντλείται στην εκ του νόμου διαφοροποίηση στη χρέωση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών αλλά επεκτείνεται και στο κομμάτι της υποχρηματοδότησης των περιφερειακών πανεπιστημίων.
Έτσι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ προ οικονομικής κρίσης επιχορηγούταν με 8 εκ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 10ετίας αυτό το ποσό έπεσε στα 3 εκ. ευρώ και σήμερα είναι στα 3,5 εκ. ευρώ.
Η κάθε απόπειρα πάντως σχεδιασμού με ίδια μέσα, «σκοντάφτει» και στο θέμα της υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, υπηρεσίες δηλαδή υποστελεχωμένες που σίγουρα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες ενός νησιωτικού Πανεπιστημίου που δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλο το Αιγαίο.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που του δίνεται μέσα από τις δικές του δυνάμεις.
Έτσι τα χρήματα από τα μεταπτυχιακά κι ερευνητικά προγράμματα, όπως και μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης, απορροφούνται αποκλειστικά για την εκπόνηση μελετών.
Τα εν εξελίξει έργα
Όπως ειπώθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζει τις κάτωθι παρεμβάσεις:
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.