Η γη έχει αρχίσει να γίνεται μαγνήτης και πάλι για τη νέα γενιά. Θα τη δαμάσουν και θα την αξιοποιήσουν στη Χίο λίγοι. Ο τεμαχισμός της σε μικρούς κλήρους δεν επιτρέπει ανταγωνιστική σε ποσότητα παραγωγή, οπότε όσοι συνδυάσουν την παραγωγή με την ποιότητα και τη μεταποίηση έχουν σοβαρές ελπίδες βιοπορισμού από τον αγροτικό κλάδο.
Ο Μιχάλης Φετοκάκης, ιδιοκτήτης της Natuevo, αποφάσισε να καλλιεργήσει τον άλλοτε οικογενειακό του αμυγδαλεώνα και πειραματίστηκε με την καλλιέργεια αλόης. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του, η «Χιώτικη Aloe Vera», αρχίζει ήδη να καταξιώνεται τόσο εντός όσο και εκτός νησιού. Για πρώτη φορά φέτος μπαίνει και στη διαδικασία παραγωγής μικρής ποσότητας βιολογικού ελαιόλαδου, καθοδηγώντας πολλούς να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά μονοπάτια που ανοίγει.
- Η Natuevo λειτουργεί από το 2012. Πώς ξεκίνησε, ποια προϊόντα ήταν τα πρώτα που φτιάχτηκαν και ποια η φιλοσοφία της;
Tο φθινόπωρο του 2012 φύτεψα περίπου δύο στρέμματα Aloe Vera Barbadensis Miller στον παλιό αμυγδαλεώνα της οικογένειάς μου στο Βασιλεώνοικο. Από τότε, στην αναζήτησή μου για την αξιοποίηση της σοδειάς, πειραματίστηκα με διάφορες συνταγές για τον πόσιμο χυμό της αλόης. Για το προϊόν, Βιολογικός Χυμός Aloe Vera με Λεμόνι και Μαστίχα, που συναντάτε στα καταστήματα, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας, εργαστηριακών μελετών, κατασκευής εργαστηρίου και branding. Βασικός σκοπός της δημιουργίας αυτού το προϊόντος ήταν να φτιάξω τον πρώτο, καθαρό από χημικές ουσίες, χυμό αλόης στην Ελλάδα, και φυσικά, βιολογικά πιστοποιημένο. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από φυσικά υλικά που υπάρχουν και ευδοκιμούν στο νησί μας, και κατά 99% από το αγρόκτημα της Natuevo. Επίσης, η επεξεργασία τους είναι η λιγότερη δυνατή, χειρωνακτική και σε μικρή κλίμακα, ώστε πάντα τα προϊόντα της Natuevo να είναι «σπιτικά».
- Φέτος επιχειρείτε απόπειρα και στην παραγωγή βιολογικού πιστοποιημένου ελαιόλαδου Πώς πιστοποιήθηκε σαν βιολογικό λάδι;
Στο κτήμα βρίσκονται γύρω στα εξήντα ελαιόδεντρα, χιώτικη θρούμπα και κορωνέικα. Φέτος, εκτός από τα κορωνέικα, ήταν καρποφόρα χρονιά και για τις χιώτικες ελιές και μια ευκαιρία να τις κλαδέψω, μιας και είχαν φτάσει … στο Θεό. Μαζέψαμε ένα τόνο ελιές και ακόμα μαζεύουμε. Το λάδι κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος και το υπόλοιπο θα το φάμε οικογενειακά, γιατί του χρόνου θα είναι σαφώς λιγότερο παραγωγική η χρονιά.
Η βιολογική πιστοποίηση προκύπτει από τις φυσικές πρακτικές καλλιέργειας, τον τρόπο συγκομιδής και την άμεση και ψυχρή έκθλιψη στο ελαιοτριβείο. Το ελαιοτριβείο του Ραφαήλ Κοίλη στον Αϊ Γιώργη πήρε φέτος τη βιολογική πιστοποίηση από τη ΔΗΩ και μου έδωσε αυτή την δυνατότητα. Ευτυχώς, γιατί θα αναγκαζόμουν να πάω στη Λέσβο για να τρίψω. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η παραγωγή ελαιόλαδου στο νησί της Χίου και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλοι.
- Η χιώτικη κοινωνία έχει «αγκαλιάσει» τα προϊόντα της Νatuevo;
Ο χυμός της Natuevo πωλείται σε πάνω από εβδομήντα μικρά καταστήματα εκλεκτών προϊόντων, σε όλη την Ελλάδα. Στη Χίο υπάρχει από πέρυσι στο Κελλάρι, στο Μέσα-Κει, στο Κουκί και το Ρεβύθι και στο Mastihashop. Μέχρι στιγμής είμαι ικανοποιημένος από την κίνηση του προϊόντος στο νησί αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης αν περισσότεροι Χιώτες προτιμήσουν τα ντόπια προϊόντα και τα μικρότερα καταστήματα με είδη ποιοτικών τροφίμων.
- Από που πηγάζει το όνομα που δόθηκε στην εταιρεία σας; Τι σημαίνει «natuevo» και γιατί διαλέξατε αυτή την ονομασία;
Ο λόγος που αποφάσισα να φύγω από την Αθήνα και να έρθω να καλλιεργήσω το αγρόκτημα του παππού μου, ήταν για να μπει η ζωή μου σε φυσικούς ρυθμούς. Η Natuevo, κατ’ επέκταση, ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς φυσικής εξέλιξης. Natural Evolution λοιπόν, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πρότυπο και επισκέψιμο πολυλειτουργικό αγρόκτημα, όπου θα εφαρμόζονται οι παραδοσιακές πρακτικές σε συνδυασμό με τα σύγχρονα μέσα, χωρίς να χαθεί η αυθεντικότητα και η φυσικότητα. Περισσότερα για όποιον το επιθυμεί όταν μας επισκεφθεί...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.