Στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Γαστρονομίας «Gastromasa» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ξενοδοχείο του Κεράτιου Κόλπου, με θέμα «Εκλεκτά προϊόντα από όλο τον κόσμο» ο Στέλιος Παρλιάρος έγινε πρεσβευτής της μαστίχας τη οποία παρουσίασε ως ένα μοναδικό προϊόν της χώρας μας μπροστά σε διεθνές κοινό.
Στη γλαφυρή παρουσίαση του ανέφερε για την ευεργετικές ιδιότητες του «μοχοβολιστού διαμαντιού» και στη συνέχεια ετοίμασε επί σκηνής ένα αντιπροσωπευτικό γλυκό που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση σε μία μπουκιά. Ραβανί με ανάλαφρη κρέμα σοκολάτας αρωματισμένη με μαστίχα.
Εάν θέλετε και εσείς να ενώσετε την Ανατολή με τη Δύση στην κουζίνα σας προμηθευτείτε τα υλικά:
Για την κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% -36% λιπαρά + 375 γρ. επιπλέον
25 γρ. μέλι
25 γρ. γλυκόζη
170 γρ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε κομμάτια
3 σταγόνες μαστιχέλαιο
Για το ρεβανί
180 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο για το ταψί
220 γρ. ζάχαρη
5 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια
350 γρ. σιμιγδάλι χονδρό λίγο αλεύρι για το ταψί
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
800 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος με το μέλι και την γλυκόζη. Μόλις βράσουν, αποσύρουμε και προσθέτουμε το μαστιχέλαιο. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την λευκή κουβερτούρα, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει αυτή και προσθέτουμε και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (τα 375 γρ.). Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα για ένα βράδυ στο ψυγείο, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
Ρεβανί: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, έναν έναν τους κρόκους και στο τέλος το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Αφού καθαρίσουμε τον κάδο του μίξερ, χτυπάμε εκεί τα ασπράδια σε μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε έπειτα στο μείγμα μας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί (διαμέτρου 20 -24εκ.), αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 160° C για 25-30 λεπτά.
Σιρόπι: Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για 2 λεπτά και σιροπιάζουμε το ρεβανί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
Συναρμολόγηση: Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την σουρώνουμε και την χτυπάμε στο μίξερ σε σαντιγί. Με αυτήν γαρνίρουμε το ρεβανί.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.