18.1.2018 23:57

Σερβίρει Χιώτικη Μανταρινόπιτα η PanDora

Έξω κρύο και δυνατή βροχή. Ο άνεμος βάζει τα δυνατά του να τρυπώσει μέσα στο σπίτι σφυρίζοντας στο πέρασμα του μέσα από τις χαραμάδες των ξύλινων παραθύρων. Στην παραθυρόπλακα η φουντωτή Ασπρούλα, προσπαθεί να προφυλαχτεί από την δυνατή βροχή και να διατηρήσει πεντακάθαρη την ολόλευκη γούνα της. Μέσα το αναμμένο τζάκι στη γωνία του καθιστικού και στο μάτι της κουζίνας το σιρόπι για την Χιώτικη μανταρινόπιτα να βράζει, γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αρώματα εσπεριδοειδών και ξύλου που καίγεται. Στο τραπέζι ένα καλάθι γεμάτο με Χιώτικα μανταρίνια που με περιμένουν να τα μεταμορφώσω σε μια ζουμερή γεμάτη χυμούς και αρώματα Χιώτικη μανταρινόπιτα.

Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι από τον φωτογράφο Βαλάντη Ζουμή για το ExploreChios.

Υλικά:

100gr ζάχαρη
140ml σπορέλαιο
50gr φρέσκο βούτυρο λιωμένο
7gr βανίλια σε σκονη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 σφηνάκι κονιάκ
20gr baking powder
30gr ψιλοκομμένη φλούδα χιώτικου μανταρινιού
400gr γιαούρτι
4 αυγά
400gr κρούστα με λεπτό φύλλο

Σιρόπι:

300gr ζάχαρη
180ml νερό
250ml χυμό μανταρινιού
φλούδες από 3 μανταρίνια Χίου

Εκτέλεση:

Αρχικά κόβουμε την κρούστα σε λεπτές κορδέλες που τις ανοίγουμε σαν κανταίφι. Χτυπάμε στο mixer για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με την ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, την φλούδα και την βανίλια. Έπειτα βάζουμε το σπορέλαιο, το βούτυρο και το γιαούρτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα και στο τέλος ρίχνουμε το baking powder και το κονιάκ. Αφού χτυπηθούν καλά, αποσύρουμε τον κάδο από το mixer και ρίχνουμε τμηματικά μέσα τις κορδέλες κρούστας ανακατεύοντας με μια μαρίζ για να μην κολλήσουν και γίνουν μια μάζα. Ρίχνουμε το αφράτο μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 8 λεπτά και σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι. Αφού σιροπιαστεί το γλυκό το αφήνουμε τουλάχιστον 6 ώρες να τραβήξει το σιρόπι και έπειτα το ξεφορμάρουμε. Διατηρούμε την Χιώτικη μανταρινόπιτα στο ψυγείο και σερβίρουμε με έξτρα σιρόπι ή παγωτό καϊμάκι.

Γιατί τα Χιώτικα μανταρίνια είναι διαφορετικά?

Το Μανταρίνι Χίου ανήκει στο είδος Citrus deliciose tenore γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει σάρκα τρυφερή και γευστική ενώ ξεχωρίζει για το έντονο άρωμά του. Λέγεται ότι είναι από τις καλύτερες ποικιλίες και μια εκ των πιο αρωματικών στον κόσμο. Ακόμα και τα άγουρα μανταρίνια είναι ευωδιαστά. Μάλιστα, είναι τόσο έντονο το άρωμα που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες με αποτέλεσμα το νησί να έχει γίνει γνωστό εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και ως «μυροβόλος» Χίος. Το «Μανταρίνι Χίου» καταχωρήθηκε ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Έτσι, τα ελληνικά προϊόντα τα οποία έχουν έως σήμερα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έφτασαν τα 97. (ΠΗΓΗ)

Το νησί μας μυρίζει μαστίχα και εσπεριδοειδή. Μην παραλείψετε να δείτε την αγαπημένη μας πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι και τα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι.

(πηγή: pandoraskitchen.gr)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ