Η επίσημη λειτουργία του «Safe Youth», του panic button για τους νέους, ξεκινά τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την προσδοκία ότι το «Safe Youth» θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, ενώ υπογράμμισε τη σύνθετη φύση του, σημειώνοντας πως περιλαμβάνει πολλαπλές δυνατότητες. «Μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία, ώστε να το αντιμετωπίσουμε» επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της ανησυχητικής αύξησης των συλλήψεων ανηλίκων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «φέτος στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων. Πέρυσι είχαμε 8.600. Ηλικίες κυρίως από 13 μέχρι 17. Εδώ αφορά και τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών».
Όσον αφορά στους ελέγχους για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σε μπαρ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως η τρέχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει στην Αστυνομία να πραγματοποιεί σχετικούς ελέγχους, ωστόσο προετοιμάζεται νέα διάταξη για να αλλάξει αυτό. «Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτό το θέμα κυρίως με τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, πάρτι σε κλαμπ και μπαρ για να συλλέξουν κάποια χρήματα. Αυτό, στο τέλος οδηγεί σε ποτά. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό στην αστυνομία και η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις τώρα, προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της οπλοκατοχής, κάνοντας γνωστό πως «κυκλοφορούν πράγματι πάρα πολλά όπλα σε όλο τον κόσμο, διότι τα σύνορα ουσιαστικά πια δεν υπάρχουν με την έννοια των παλιών ελέγχων, όμως από την άλλη πλευρά έχουμε υποχρέωση να ασκούμε διαρκείς ελέγχους, προκειμένου να αποτρέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Θα έχουμε και άλλες επιτυχίες. Ήταν άτομα που ήταν ύποπτα στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος». Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτό υπάρχει σήμερα και κάθε μέρα ενισχύεται και ο αγώνας μας, πρέπει να είναι πολύ δυνατός απέναντι σε αυτό που λέμε μαφίες, εκβιαστές, εμπόρους όπλων, ναρκωτικών, αυτοί που διακινούν γυναίκες και παιδιά, αυτοί που διακινούν μετανάστες, όλους αυτούς πρέπει να τους στοχοποιήσουμε. Αυτόν τον λόγο είχε και η ίδρυση αυτής της υπηρεσίας (σ.σ. της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολύ στοχευμένες ενέργειες έτσι ώστε να μειώσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι τόσος κίνδυνος, ούτως ώστε να μην κυκλοφορεί οποιοσδήποτε με πιστόλι».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε ότι στο προσεχές διάστημα «έρχεται νομοθεσία, αυξάνονται οι ποινές για την οπλοκατοχή και απαγορεύονται μια σειρά από όπλα όπως σουγιάδες, μαχαίρια, έτσι ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο τείνει να γίνει πολύ μαζικό και με το παραμικρό βγαίνει ένας σουγιάς».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.