20.2.2025 14:31

Διαδραστική πλατφόρμα χαρτογράφησης σεισμικότητας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης και οπτικής ανάλυσης της πρόσφατης σεισμικότητας του ελληνικού χώρου είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό, όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η πλατφόρμα αυτή, που αναπτύχθηκε με στόχο την εκπαιδευτική χρήση και την επιστημονική διερεύνηση, παρέχει πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα πρόσφατων σεισμών, ενεργών ρηγμάτων και προγενέστερων σεισμικών γεγονότων, με ανανεώσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σχεδιασμένη ειδικά για εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και ερευνητές, η πλατφόρμα προσφέρει ένα διαδραστικό περιβάλλον χαρτογραφικής απεικόνισης, που επιτρέπει την οπτικοποίηση της σεισμικής δραστηριότητας και την κατανόηση των παραμέτρων που την επηρεάζουν. Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή αξιοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα από εθνικές και διεθνείς σεισμολογικές βάσεις, ενσωματώνοντας τεχνολογίες Γεωπληροφορικής (GIS) και Γεωοπτικοποίησης.

Βασικές δυνατότητες της πλατφόρμας

Η νέα πλατφόρμα παρέχει μια σειρά από δυνατότητες που ενισχύουν την κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας:

  • Διαδραστικοί χάρτες: Απεικονίζουν τη σεισμική δραστηριότητα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με δεδομένα από την USGS, καθώς και σεισμολογικά στοιχεία από το 1995 έως το 2024, όπως καταγράφονται από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Παράλληλα, προβάλλονται τα ενεργά ρήγματα του ελληνικού χώρου, σύμφωνα με την Ε.Α.Γ.Μ.Ε..
  • Συνδυαστική οπτικοποίηση: Μέσω διαδραστικών γραφημάτων και χαρτών, οι χρήστες μπορούν να εξετάσουν τη σεισμικότητα τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.
  • Εκπαιδευτικός σχεδιασμός: Η πλατφόρμα ενσωματώνεται εύκολα σε σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα, ενισχύοντας την κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας και των γεωλογικών παραμέτρων που την επηρεάζουν.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής, τόνισε πως η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, παρέχοντας στους χρήστες ένα σύγχρονο εργαλείο για την οπτική ανάλυση και κατανόηση των φυσικών κινδύνων που συνδέονται με τους σεισμούς. Η δυνατότητα πρόσβασης σε ενημερωμένα δεδομένα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να εντάξουν την πλατφόρμα στις διδασκαλίες τους, ενισχύοντας την κατανόηση των μαθητών σε θέματα γεωλογίας και φυσικών καταστροφών.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μέσω του επίσημου συνδέσμου:

sdi-portal.aegean.gr/portal/apps/dashboards/4f835b5d6b284e16a91972c0d7788302

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ