Το μέλλον του κτιρίου της Οδού Λάδης μέσα από μελέτη ύψους 600.000 ευρώ, αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποτελώντας ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επισκευής και διαρρύθμισης ενός κεντρικού δημοτικού ακινήτου που κατέχει επιφάνεια 419,69 τ.μ..
Η ανέγερση και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου
Το κτήριο το οποίο θεμελιώθηκε το 1972, αποτελείται από ισόγειο, δύο υπέρ του ισογείου ορόφους και απόληξη κλιμακοστασίου.
Το κτήριο έχει συνολική επιφάνεια 1.366,66 τμ. που κατανέμεται στους ορόφους ως εξής: Ισόγειο 412,01 τμ , Α όροφος 472,87 τμ , Β όροφος 467,86 τμ , απόληξη κλιμακοστασίου 13,92 τμ .
Το κτίριο αρχικά κατασκευάστηκε με στόχο να στεγάσει το πνευματικό κέντρο του Δήμου Χίου. Μετά την αποπεράτωσή, στέγασε προσωρινά τη Λέσχη Αξιωματικών Χίου, τον ΟΤΕ και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. Αιγαίου. Σήμερα στεγάζει στο ισόγειο κατάστημα ενώ οι όροφοι λειτουργούν σαν γραφεία.
Το κτήριο δεν διαθέτει οικοδομική άδεια και έχει υπαχθεί ως αυθαίρετο στον νόμο 4495/17.
Η ανάγκη για μελέτες στατικότητας
Η έλλειψη στατικής μελέτης και η ανάγκη για ασφαλή αποτίμηση της στατικής επάρκειας του εν λόγω κτηρίου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το έδαφος στην ευρύτερη περιοχή είναι προσχοσιγενές, οδήγησαν την δημοτική αρχή Λαμπρινούδη να αναθέσει το 2012 τις «Ερευνητικές εργασίες για τον στατικό και αντισεισμικό έλεγχο του κτηρίου της οδού Λάδης».
Από τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας προκύπτει ρητά η ανάγκη για περεταίρω διερεύνηση των συνθηκών θεμελίωσης.
Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με την υπαγωγή στον ν. 4495/17 καθιστούν απαραίτητη την σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας της οποίας θα προηγηθεί η συμπλήρωση και επικαιροποίηση των διαθέσιμων στοιχείων που αφορούν τον φέροντα οργανισμό και τις συνθήκες θεμελίωσης.
Πέραν των ανωτέρω το κτίριο δεν διαθέτει μόνωση ούτε σύστημα ψύξης – θέρμανσης. Το δίκτυο ισχυρών ρευμάτων θεωρείται απαρχαιωμένο ενώ δεν διαθέτει δίκτυο ασθενών ρευμάτων.
Οι χώροι υγιεινής θεωρούνται ανεπαρκείς και δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης εμφανίζουν διαρροές. Το κτίριο έχει υποστεί κατά καιρούς επεμβάσεις διαρρύθμισης με στόχο την εξυπηρέτηση των διαφορετικών χρηστών. Οι επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς μελέτη και είχαν σαν αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των χώρων και την μείωση της λειτουργικότητας ενώ το κτίριο δεν διαθέτει προσβάσεις για ΑΜΕΑ. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το κτίριο δεν είναι λειτουργικό και χρήζει επεμβάσεων.
Τα σχέδια για στέγαση υπηρεσιών
Η επισκευή του κτιρίου και η χρήση του προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης υπηρεσιών που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον δήμο καθόσον θα εξοικονομηθούν πόροι οι οποίοι σήμερα δαπανώνται για ενοίκια.
Επίσης η εξεύρεση χώρων στέγασης στο διοικητικό κέντρο της πόλης θα προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση της χωροθέτησης των δημοτικών υπηρεσιών στον οικιστικό ιστό και κατά συνέπεια της εξυπηρέτησης των δημοτών.
Ενεργειακή αναβάθμιση και καλαισθησία
Η επισκευή η οποία θα συνοδεύεται με ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου θα προσφέρει την δυνατότητα μείωσης των καταναλώσεων και κατά συνέπεια των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου τα οποία βαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό.
Τέλος η αισθητική αναβάθμιση θα επιτρέψει στο κτήριο να ενταχθεί καλύτερα στο δομημένο περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σημαντικών μνημείων όπως το κάστρο της Χίου του Μετζητιέ Τζαμί και νυν Βυζαντινό Μουσείο.
Σε αυτό το πλαίσιο συντάχθηκε το πρόγραμμα μελετών που περιλαμβάνει τις υποστηρικτικές και την κυρίως μελέτη. Οι υποστηρικτικές των οποίων η εκπόνηση θα προηγηθεί αφορούν:
α) Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη
β) Αποτύπωση φέροντα οργανισμού
γ) Έλεγχος της στατικής επάρκειας υφισταμένου κτιρίου
Μετά την ολοκλήρωση των υποστηρικτικών μελετών θα συνταχθεί η κυρίως μελέτη η οποία περιλαμβάνει.
α) Αρχιτεκτονική μελέτη
β) Στατική Μελέτη
γ) Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
δ) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών θα ακολουθήσεις η σύνταξη των Τευχών δημοπράτησης.
Η προεκτιμώμενη αμοιβή του συνόλου των μελετών, σύμφωνα με τον φάκελο έργου, ανέρχεται σε 483.870,97 € (χωρίς τον ΦΠΑ) ή 600.000,00 € (με τον ΦΠΑ 24%).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.