Υπό τη σκιά της πρωτεύουσας ζούσε από την ενοποίηση των δήμων ο Βροντάδος. Η παράλληλη ενοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνισα υποχρέωνε τους χωρικούς αντιδημάρχους να εξαρτώνται από έναν κεντρικότερο σχεδιασμό, ο οποίος τις περισσότερες φορές έριχνε το κύριο βάρος στην εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας.
Οι άλλοτε πόλοι έλξης του Βροντάδου είχαν τα τελευταία χρόνια αμεληθεί, ήταν εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Από τον περασμένο Μάρτη ο αντιδήμαρχος Ματθ. Φαφαλιός ξεκίνησε την προσπάθεια απόδοσης στους κατοίκους του Βροντάδου, όλης της Χίου αλλά και των επισκεπτών των τριών βασικών χώρων αναψυχής του Βροντάδου. Δασκαλόπετρα, Γούβι και Κλειδού. Σήμερα και τα τρία σημεία αποπνέουν καθημερινή φροντίδα και περιποίηση, προκαλούν τους Βρονταδούσους και όχι μόνο να απολαύσουν έναν ημερήσιο περίπατο στη φύση, χωρίς να έχουν την ανάγκη μεγάλων μετακινήσεων.
Η προσπάθεια
Η ... απόσπαση προσωπικού από την Υπηρεσία Καθαριότητας και η διάθεση του στον αντιδήμαρχο Β. Χίου ήταν το κλειδί της αναμόρφωσης των δημόσιων χώρων. «Είναι περιορισμένος ο αριθμός των εργαζομένων, αλλά έστω κι έτσι υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Καταβάλλονται από όλους μας προσπάθειες κι αυτό νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί κι έχουν αρχίσει να το σέβονται και οι δημότες», υποστηρίζει ο Ματθ. Φαφαλιός.
Ουσιαστική συμβολή στο αποτέλεσμα έχει η μετατροπή του αντιδημάρχου σε ... εργοδηγό. Από τα χαράματα μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας ο Ματθ. Φαφαλιός παρακολουθεί και ελέγχει κάθε κίνηση των συνεργείων. Ορίζει από την αρχή τους ημερήσιους στόχους και φροντίζει να ολοκληρώνονται με το τέλος της ημέρας. Επί ποδός βρίσκεται και τις απογευματινές ώρες. Ασταμάτητα ελέγχει όλη τη ζώνη του Βροντάδου, από τη μια άκρη του στην άλλη, εντοπίζει τα προβλήματα καθημερινότητας και προγραμματίζει τη σύντομη αποκατάσταση τους.
Η έλλειψη
Η καθαριότητα των χώρων γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο. Σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου κλαδεύτηκαν οι φυτεύσεις, άνοιξαν οι χώροι και ασπρίστηκαν όλα τα απαραίτητα σημεία. Αντικαταστάθηκαν τα φθαρμένα φωτιστικά και έγινε ευχάριστη και ανεμπόδιστη ακόμα και η νυχτερινή βόλτα.
Μεγάλη έλλειψη για τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων η απουσία ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά στο Γούβι και την Κλεδού. Δυο κατ’ εξοχήν χώροι περιπάτου, όπου κάλλιστα θα μπορούσαν να συνδυάζονται με παράλληλες δραστηριότητες, όπως η ιδιωτική πρωτοβουλία θα τις τοποθετήσει.
1) ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ
Με τη σύμφωνη γνώμη του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και τη συμβολή της «ΗΟΥΣ» η παρηκμασμένη εμβληματική περιοχή του νησιού μοιάζει να αναστήθηκε. Καθαρή και απαστράπτουσα αναδεικνύει τώρα και τη χρησιμότητα του έργου εξωραϊσμού από το λιμάνι της Δασκαλόπετρας μέχρι την Βρύση του Πασά. Τα δέντρα κλαδεύτηκαν, τα ρείθρα ασπρίστηκαν, απομακρύνθηκαν από την περιοχή αφημένα για χρόνια άχρηστα ογκώδη αντικείμενα. Τα επιτοίχια φωτιστικά που είχαν κλαπεί στη διαδρομή προς την πέτρα του Ομήρου αντικαταστάθηκαν από πλαστικά σε απομίμηση μπρούτζου. Η περιοχή φωτίστηκε και αποπνέει και πάλι την αίγλη ενός προσεγμένου αρχαιολογικού χώρου.
«Η Δασκαλόπετρα είναι η ψυχή του Βροντάδου. Σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία που δρα στην περιοχή στοχεύουμε να την μετατρέψουμε σε ένα πόλο έλξης για όλη τη Χίο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια του Δήμου να δημιουργήσει το Κέντρο Ομηρικής Προβολής στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την οριστική συμφωνία», επισημαίνει ο Ματθ. Φαφαλιός.
Ο μεγάλος χώρος στάθμευσης πεντακάθαρος με το πρώτο φως του ήλιου, έστω κι αν δεν τον σέβονται τα βράδια οι νέοι που συχνάζουν.
Έπαψε να μοιάζει με ζούγκλα η διαδρομή προς το ιερό της Κυβέλης (Δασκαλόπετρα) και αναδείχθηκε όλη η περιοχή.
Τα πλαστικά φωτιστικά σε απομίμηση μπρούτζου κάνουν μαγευτική τη διαδρομή ως τη Βρύση του Πασά και τη νύχτα.
2) ΚΛΕΙΔΟΥ
Ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου του ευρύτερου Βροντάδου παραμένει η Κλειδού. Τα έργα ανάδειξης του δασικού πλούτου της περιοχής πριν χρόνια, αν δεν έχουν διαρκή φροντίδα και περιποίηση, χάνουν την αξία τους από την επιθετική ανάπτυξη της φύσης.
Τόπος συνδεδεμένος με το νερό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κι εκεί έγιναν οι απαραίτητες κλαδεύσεις και τα ασπρίσματα κι οι αναγκαίες επισκευές στον φωτισμό. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος η Κλειδού να ενταχθεί ως τόπος στην καθημερινότητα μας. Κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι, χρειάζεται όμως παράλληλα η ενίσχυση της περιοχής με πολλές δράσεις», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.
Ανάταση ψυχής απ’ την ανθοφορία και την περιποίηση των φυτών στα παρτέρια.
Πεντακάθαρη η Κλειδού, παρά την καθημερινή παρουσία στις βρύσες της εκατοντάδων δημοτών.
3) ΓΟΥΒΙ
Γνωστότερο στους Βρονταδούσους ως Πετροκάραβο είναι χώρος με πολλαπλές δυνατότητες. Επαρκής χώρος στάθμευσης και φροντισμένος χώρος για τζόκιν ή περπάτημα χωρίς το άγχος των οχημάτων. Τα φυτά κλαδεύτηκαν σε γεωμετρικά σχήματα, οι φοίνικες, που ευτυχώς δεν έχουν ακόμα προσβληθεί από το φονικό σκαθάρι, καθαρίστηκαν και επισκευάστηκε ο φωτισμός.
«Όλοι θα θέλαμε το Γούβι να λειτουργεί ως ένας παράλληλος υπαίθριος χώρος πολιτισμού. Τώρα που αναδείχθηκε όπως πρέπει από του χρόνου θα μεριμνήσουμε και για αυτό», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.