4.7.2018 10:52

Από τη μάντρα στα Φυτά απευθείας στο πιάτο μας

Τα τυροκομικά προϊόντα Πυργούση εμπλουτίζονται και κατακτούν αγορές και εκτός Χίου

Με παράδοση 96 και πλέον ετών στη κτηνοτροφία η νέα γενιά της οικογένειας Πυργούση, ο Δημήτρης και η σύζυγός του Γαρυφαλλιά, δεν επαναπαύτηκαν αλλά με όπλα τους εργατικότητα και το μεράκι της δημιουργίας αναζήτησαν και βρήκαν τρόπους για να εξελίξουν την κτηνοτροφική τους μονάδα με τη δημιουργία προς τριετίας ενός σύγχρονου τυροκομείου στα Φυτά, λίγα μόλις μέτρα από τη «μάντρα».

«Η οικογένεια του συζύγου μου έφτασε στη Χίο το 1922 από τα Μικρασιατικά παράλια ως πρόσφυγες. Από τότε ασχολούνται με την κτηνοτροφία», αναφέρει η Γαρυφαλλιά Μπαχά, η οποία, αν και δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην κτηνοτροφία, μετά το γάμο της με τον Δημήτρη συναποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν την κτηνοτροφική τους μονάδα, να δημιουργήσουν το τυροκομείο σε απόσταση «αναπνοής» από τη μάντρα για να μην χάνει το γάλα το απαραίτητο ph και να «πλασάρουν» στη χιακή αγορά έξι διαφορετικά τυροκομικά προϊόντα.

«Ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές γεύσεις τυριών. Πέραν των παραδοσιακών, πετύχαμε να εισάγουμε στην αγορά και άλλα, όπως ο μελινός, το μαλακό επιτραπέζιο τυρί, το γίδινο, το σκληρό τυρί για μακαρόνια και το κοπανιτό, δηλαδή η κοπανιστή».

Δεν έχει ωράριο

Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα και δη με την κτηνοτροφία δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Οι νέοι δεν ασχολούνται με την κτηνοτροφία γιατί έχει μεγάλα ζόρια. Ο τσοπάνης δεν γνωρίζει Κυριακές, αργίες, γιορτές. Δεν σταματά να δουλεύει ποτέ. Είναι σε συνεχή εγρήγορση».

Η καινοτομία κάνει τη διαφορά

Μυζήθρα και κοπανιστή βρίσκεις σε αφθονία σε όλα τα τυροκομεία της Χίου. Γιδοτύρι όμως χωριάτικο και παραδοσιακό συναντάς μόνο στο τυροκομείο Πυργούση. «Είναι ένα νέο προϊόν, που διοχετεύσαμε στην αγορά και ευελπιστούμε να αγαπηθεί όπως και τα υπόλοιπα τυριά μας. Το μυστικό κρύβεται στους χρόνους και στους τρόπους ωρίμανσης», επισημαίνει η Γαρυφαλλιά.

Ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Τα τυριά «Πυργούση» δεν τα γεύονται αποκλειστικά μόνο όσοι ζουν στο νησί αλλά και οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς, οι Σαμιώτες και οι Κιμωλιώτες. «Προσπαθούμε να τα διοχετεύσουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Βήμα- βήμα τα προωθούμε και ελπίζουμε μια μέρα να καταφέρουμε τα προϊόντα μας να βρίσκονται παντού», αναφέρει η Γαρυφαλλιά Μπαχά.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Info: Τα προϊόντα του τυροκομείου «Πυργούση» μπορείτε να τα προμηθευτείτε από όλα τα super market ΧΑΡΑ (από 1η Ιουλίου μέχρι και 30 Αυγούστου θα τα βρείτε και με έκπτωση 30%, με εξαίρεση το γίδινο τυρί), στο «Κουκί και το ρεβίθι» και σε όλα τα μαγαζιά με τουριστικά είδη.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

  • ΠΡΩΪΝΟ: Η μυζήθρα συνδυάζεται με Χιώτικο μέλι ή μαρμελάδα μαζί με ένα κρίθινο παξιμάδι και ξηρούς καρπούς.
  • ΓΕΥΜΑ: Μακαρόνια ολικής άλεσης με τριμμένο γίδινο τυρί ή μυζήθρα ή εναλλακτικά μπριάμ με μυζήθρα ή κοπανιστή.
  • ΔΕΙΠΝΟ: Μπρουσκέτες με μυζήθρα ή κοπανιστή με ντοματίνια ή σολωμό.

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Κέλλυ Μελιτζάνη, το μυστικό της υγιεινής διατροφής είναι η ποσότητα των προϊόντων, για αυτό και στην περίπτωση των παραπάνω προτάσεων το γίδινο τυρί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30gr.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ