Ζεις κάπου στην Αθήνα και ένα πρωί ξυπνώντας νοσταλγείς να φας για μεσημεριανό μια μερίδα από φρέσκα Αιγαιοπελαγίτικα ψάρια, όπως όταν ήσουν διακοπές το καλοκαίρι και πήγαινες στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι για ψαράκι, χωριάτικη και ούζο… Μην αγχωθείς, μην στεναχωρηθείς και μην μελαγχολήσεις για τις καλοκαιρινές μέρες που έφυγαν, γιατί με ένα κλικ στο διαδίκτυο μπορεί να σου έρθει εντός 24 ωρών «ένα κουτί θάλασσα».
Τι είναι;
Το «ένα κουτί θάλασσα» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Greenpeace για να υποστηρίξει τους ατόφιους και σωστούς ψαράδες, το ψάρι εποχής και φυσικά το περιβάλλον, όπως κάνει πάντοτε. Ο πρωταρχικός λόγος που ξεκίνησε το πρόγραμμα είναι γιατί η αγορά ψαριών και θαλασσινών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, καθώς η υπεραλίευση και οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας από τα σκάφη εντατικής αλιείας, όπως οι μηχανότρατες και τα γρι- γρι, αδειάζουν τις θάλασσές από ζωή. Μπαίνοντας στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.suport-greenpece/enakoutithalassa βλέπεις αναλυτικά από που ψαρεύονται τα ψάρια, ποιος τα ψαρεύει, αν είναι εποχής και φυσικά με ποιον τρόπο ψαρεύονται.
Από πού έρχονται;
Στο νέο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν δύο νησιά του Αιγαίου, η Λέσβος και η Λέρος. Ψαράδες χαμηλής έντασης, οι οποίοι τα περισσότερα ψάρια τα «τσιμπάνε» με παραγάδι, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην περιβαλλοντική οργάνωση και να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ο Θανάσης Μαρμαρινός είναι χρόνια ψαράς στη Συκαμιά της Λέσβου. Το ψάρι που έβγαζε και πουλούσε ήταν πάντοτε εποχής και τις περισσότερες φορές με παραγάδι ή δίχτυ. Μπορεί να μην είχε το κέρδος που είχαν άλλοι ψαράδες, χρησιμοποιώντας βλαβερά για το περιβάλλον μέσα, αλλά είχε τη συνείδηση του καθαρή γιατί «σκοπός είναι να αγαπάς τη θάλασσα».
Η διαδικασία
Η διαδικασία έχει ως εξής: ανοίγεις τη σελίδα στο διαδίκτυο, επιλέγεις τον ψαρά που σου κάνει «το κλικ» (υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία που αναφέρει τα ονόματα των ψαράδων, την ιστορία τους και την αλιευτική μέθοδο που χρησιμοποιούν), διαλέγεις ένα από τα δύο προτεινόμενα κουτιά, τo παραγγέλνεις και την επόμενη ημέρα ο «ντελιβεράς» της Greenpeace σου τα φέρνει στην πόρτα. Η διαφορά, ωστόσο, στα δύο κουτιά είναι η τιμή, καθώς το ένα κουτί κοστίζει 30 ευρώ και το άλλο 40. Και τα δύο κουτιά περιέχουν δύο κιλά ψάρι, απλά στο φθηνότερο πιθανόν να συναντήσεις φαγκρί και χάνο (αν είναι της εποχής) ενώ στο άλλο συναγρίδα, καλαμάρι και φαγκρί.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.