11.10.2017 10:32

Αρχαιολογικός θησαυρός η πόλη της Χίου

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1985–2013 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΑΡΔΑΚΑ

Σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία πόλη της Χίου και τα ευρήματα που έχουν ανασκαφεί μας δίνει η εργασία της  αρχαιολόγου Δέσποινας Τσαρδάκα «Συμβολή στην ιστορική τοπογραφία

της αρχαίας πόλεως Χίου - Νέα στοιχεία από τις σωστικές ανασκαφές των ετών 1985–2013», που δημοσιεύτηκε ως επίσημη αρχαιολογική ανακοίνωση στο Αρχαιογνωστικό περιοδικό  «HOROS Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία».

 

Οι πρώτες έρευνες

Μέχρι το 1950 τις ανασκαφές έκαναν οι  Κ. Κουρουνιώτης  και Ν. M. Κοντολέοντας. Ακολούθησε την περίοδο 1950–1980 ο Αντώνιος  Στεφάνου. Το 1952 πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή του Κοφινά.

Η δημοσίευση το 1950 άρθρου του John Boardman για την αρχαία πόλη της Χίου αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να καθοριστούν τα όρια της πόλης με βάση τα μέχρι τότε αρχαιολογικά ευρήματα.

Ακολούθησαν σποραδικές σωστικές ανασκαφές τη δεκαετία του ’70 και το 1976 συνέχισε ο Ελευθέριος Γιαλούρης.

 

Τα σημαντικότερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, τα σημαντικά ευρήματα είναι πολλά, αλλά καταγράφουμε και παρουσιάζουμε τα  σημαντικότερα ευρήματα της περιόδου 1985–2013.

 Ξεκινάμε από το χαρακτηρισμένο ως εξαιρετικής σημασίας ιερό Ηραίον της Χίου, το οποίο  εντοπίσθηκε στα Ταμπάκικα, στη θέση του εγκαταλελειμμένου βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, που αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολουθούν η Ρωμαϊκή αγορά στην περιοχή του Αγ. Ιακώβου, καθώς και  τα δύο ρωμαϊκά λουτρά στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Πετροκοκκίνου και στο κτήμα Χωρέμη, στην περιοχή της Λαχαναγοράς.

Στα Ταμπάκικα, λίγο νοτιότερα του ρέματος της Αγίας Ειρήνης, ο Αντώνιος Στεφάνου τοποθετεί  το ιερό της Αρτέμιδος Εφεσίας.

 

Φραγκομαχαλάς

Στις υπώρειες του υψώματος του Φραγκομαχαλά εντοπίστηκαν ίχνη ιερού της Κυβέλης, ενώ  κοντά στον Αγ. Νικόλαο ανασκάφηκαν ίχνη ιερού, πιθανότατα του Ηρακλή, και λίγο νοτιότερα του Ερμή. Στην ίδια περιοχή αναφέρεται και η ύπαρξη Γυμνασίου.

 

Το θυσιαστήριο

Ένα θυσιαστήριο (κεντρική φωτ.) βρέθηκε σε  τμήμα του οικοπέδου πρώην ιδιοκτησίας του Γαλλικού Κολλεγίου στο τέλος της οδού Αλατίου.

«Στην περιοχή αυτή μεταξύ των οδών Αλατίου, Κωνσταντίνου Μονομάχου και Μητροδώρου συγκεντρώνονται αρκετοί χώροι λατρείας», σημειώνει η αρχαιολόγος.

Δύο ιερά της θεάς Δήμητρας εντοπίστηκαν στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, κοντά στο Ταξιαρχάκι και στην οδό Αγίας Κυριακής στις υπώρειες του λόφου του Αγίου Θωμά.

 

Η  λατρεία της Αφροδίτης

Ένα πολύ σημαντικό ιερό γυναικείας θεότητας των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, πιθανόν της Αφροδίτης, έχει εντοπισθεί δίπλα στον Παρθένη ποταμό στο Βαρβάσι.

Τμήμα αρχαίου κτηρίου με βωμό ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκε επί της οδού Διονυσίου του Χίου στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία που εντοπίστηκαν στις νοτιοδυτικές παρυφές της πόλεως, θα πρέπει να βρισκόταν μνημειακής κατασκευής κτήριο (villa), διακοσμημένο με αξιόλογης τέχνης γλυπτά, το οποίο  βρέθηκε το 2005 στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Καλοπλύτου. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ