Κάνουμε κάτι για να θεραπεύσουμε τη μεγαλύτερη ασθένεια της ελλαδικής κοινωνίας, το έλλειμμα Παιδείας; Μένουμε πάντοτε στις διαπιστώσεις, με δεμένα τα χέρια. Χωρίς κρατική χρηματοδότηση το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» δεν αποδέχεται την παθητικότητα. Εμπνέει κορυφαία μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και, σε πρώτη φάση, αναπτύσσει και φέτος στο νησί μας το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ένα θεσμό καθαρής γνώσης με επίκεντρο τον άνθρωπο κι όχι την επαγγελματική του αποκατάσταση.
Ο εγκέφαλος του Κέντρου, Χρήστος Μπελλές, περιγράφει στον «π» τους στόχους του.
- Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ»;
Χ. Μπελλές.: Το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκεμε ακρογωνιαίο λίθο το πανανθρώπινο πνευματικό νάμα της Ανθρωπιστικής Παιδείας, της Γλώσσας, της Παράδοσης, της Ιστορίας, του Πολιτισμού.
- Ποιοι οι λόγοι ίδρυσης τούτου του Κέντρου;
Χ.Μ.: Ρητορική ή μη η ερώτηση σας, η απάντηση είναι μία: πράττουμε το αυτονόητο. Μπορείτε να φαντασθείτε πόσες Ακαδημίες Πλάτωνα και πόσα Λύκεια Αριστοτέλη θα ίδρυαν οι Γάλλοι ή οι Άγγλοι, για παράδειγμα, αν μπορούσαν να πολιτογραφήσουν τους παραπάνω φιλοσόφους. Αποτελεί θλιβερό γεγονός, το ποσοστό των υποχρεωτικών μαθημάτων ανθρωπιστικής παιδείας στα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του πλανήτη (στο πολυτεχνείο του ΜΙΤ), να υπερβαίνει το 22% του συνόλου των μαθημάτων, ενώ στο δικό μας, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, να εγγίζει ποσοστό μόλις 1,5% κι ας εδρεύει στη γενέτειρα των ανθρωπιστικών σπουδών.
- Τι είναι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο «Ιωνία»;
Χ.Μ.: Στους κύριους άξονες δράσης τoυ Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» υπάγεται και η δημιουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Ιωνία». Πρόκειται για θεσμό-πυρήνα παραγωγής γνώσης, δοκιμασμένο κι επιτυχημένο διεθνώς.Πρόκειται για θεσμό που δίδει ευκαιρία και δυνατότητα σε κάθε άτομο – ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής κατάρτισης – να διευρύνει τους ορίζοντες σκέψης, γνώσης, κρίσης, πνευματικής αναζήτησης με ενότητες εκπαιδευτικών μαθημάτων σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Πρόκειται για θεσμό-εργαλείο στην προοπτική της δια βίου μάθησης, αντίδοτο στο σύγχρονο δόγμα της μη-σκέψης, της μη-γνώσης, της μη-Παιδείας.
- Γιατί «ΙΩΝΙΑ»;
Χ.Μ.: Συμβολικός ο τίτλος. Μιλάμε για την Πατρίδα του φωτός, το λίκνο του πολιτισμού, γι' αυτό που ορίζει, προπαντός, την πνευματική μας ταυτότητα. Μιλάμε γι' αυτό που ο Ελύτης αποκαλεί «Μακρινή Μητέρα», «Ρόδο Αμάραντο» και ο Rimbaud «Αιωνιότητα». Μιλάμε για το ιστορικό σταυροδρόμι, όπου συναντήθηκαν ο Κερδώος με το Λόγιο Ερμή, για να ανοίξουν δρόμους της θάλασσας και της στεριάς, καινούργιες αγορές και νέες ευκαιρίες και μαζί να μεταλαμπαδεύσουν Φως, Γράμματα, Τέχνες, Παιδεία και Πολιτισμό στα τέσσερα άκρα της γης.
- Ποιοι διδάσκουν στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο;
Χ.Μ.: Περσότερα από 200 επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας και διαπρεπείς στο χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, προσφέρουν γνώσεις, δεξιότητες, αλλά και προβληματισμούς, που θα συμβάλλουν ακόμα και στην επαγγελματική ένταξη και ανέλιξη των ατόμων, στην κοινωνική συνοχή και ενεργό συμμετοχή στα κοινά, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάταση-ανάπτυξη και, γενικά, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
- Ποιός ο καρπός της εκπαίδευσης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο;
Χ.Μ.: Καρπός της εκπαίδευσης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο «Ιωνία» είναι, κύρια, η Παιδεία, που αποτελεί την πνευματική και ηθική αγγή του ανθρώπου και η οποία δε συνιστά αποκλειστικό προνόμιο των εγγραμμάτων. Αναρίθμητοι οι χωρίς Παιδεία εγγράμματοι. Ομιλούμε για την Παιδεία, που ο διαχρονικός κορυφαίος Διδάσκαλος του Γένους και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Αδαμάντιος Κοραής, έχει τη δική του αΐδιο αφήγηση: «Τρόπον μεταβολής της Ελλάδος από την κατάστασιν εις την οποίαν ευρίσκεται την σήμερον ούτ’ εστοχάσθην ποτέ ούτε στοχάζομαι δυνατόν άλλον, παρά την Παιδείαν».
- Ποιοι οι οραματιστές και εγγυητές της ευόδωσης του Κέντρου;
Χ.Μ.: Αρωγοί, συνοδοιπόροι, εγγυητές, για την ευόδωση του έργου μας, η πολύμορφη συνεργασία με τα σπουδαιότερα εθνικά και διεθνή πανεπιστήμια και πνευματικά κέντρα, καθώς και τα πολυάριθμα επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας και διαπρεπείς στο χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί (περσότεροι από 200). Κοντά μας, επίσης, νέοι επιστήμονες και εθελοντές, στο βωμό στόχων και σκοπών της Εταιρείας, όταν, μάλιστα, έχουν αφετηρία το ιστορικό και βρίθον ιδιαιτεροτήτων Αιγαίο. Κοντά μας κι όλοι όσοι πιστεύουν πως ο μονόδρομος της σωτηρίας περνά, κύρια, απ' τη γνώση, την Παιδεία, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη.
- Κάτι σαν επίλογος;
Χ.Μ.: Θα ήθελα, πολύ, να κλείσουμε με τους ανείπωτους συμβολισμούς και νότες παραμυθίας του μεγάλου Ελύτη: «Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις»... «Ως κι ένα περιβόλι ολόκληρο έβγαλα γιομάτο εσπεριδοειδή που μύριζαν Ηράκλειτο κι Αρχίλοχο. Μα ’ταν τόση η ευωδιά που φοβήθηκα. Κι έπιασα σιγά - σιγά να δένω λόγια σαν διαμαντικά, να την καλύψω τη χώρα που αγαπούσα»…
Οι 4 Ενότητες και τα Οθωμανικά
- Ποιες οι Ενότητες Μαθημάτων;
Χ.Μ.: Οι ενότητες των μαθημάτων σ' αυτό τον Κύκλο είναι τέσσερις:
1η: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, με: Ελένη Λιβανίου, Κατερίνα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Τριανταφύλλου (αρχίζει 1 Απριλίου).
2η: ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,με:Ανδρέα Μάνο (αρχίζει 26 Απριλίου).
3η: ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ(Μικρασιατική Καταστροφή), με: Ανδρέα Κούκο, Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Κων/τίνο Φωτιάδη (αρχίζει 29 Απριλίου).
4η: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ, με: Δημήτρη Λούπη (λίαν προσεχώς).
- Ποιο το κόστος για κάθε ενότητα;
Χ.Μ.: Για να καλύψουμε μέρος του κόστους του εγχειρήματος (έξοδα μετακίνησης και διαμονής των καθηγητών)έχουμε ορίσει το συμβολικό ποσό των 30€ ανά ενότητα. Τα δίδακτρα εγγίζουν τα 15€, για κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να πληρώσουν (ΑΜΕΑ, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, φοιτητές). Υπενθυμίζουμε πως οι καθηγητές στο Κέντρο δεν αμείβονται (όρος καταστατικού).
- Μιλήστε μας για την εκμάθηση των Οθωμανικών.
Χ.Μ.: Ο νέος Κύκλος Μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Ιωνία» ξεκίνησε 1η Απριλίου. Μια και μόνο ματιά στο πρόγραμμά του αρκεί για να διαπιστώσετε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του, όπως, εν προκειμένω, η διδασκαλία των Οθωμανικών, γεγονός που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά πανελλήνια με μεγάλο και δικαιολογημένο το ενδιαφέρον. Η εκμάθηση τους αποτελεί παράγοντα sinequanon για εμβριθή μελέτη της Ιστορίας που αφορά στους δύο λαούς (Ελλάδας - Τουρκίας), μα και την επικράτεια των Βαλκανίων. Ιστορικές πηγές και τεκμήρια βρίσκονται τελείως ανεκμετάλλευτα τόσο στα καθ' ημάς – Γενικά Αρχεία Κράτους, Μονές και Βιβλιοθήκες (κραυγαλέο παράδειγμα η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής») – όσο και σε Τουρκία και Βαλκάνια. Σ' αυτό τον τομέα υπάρχει αστάθμιστο έλλειμμα, αλλά και «πεδίον δόξης λαμπρόν» για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Διατριβές.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.