Παιδαγωγός και όχι συγγραφέας δηλώνει ο Μπάμπης Σαχτούρης, ο οποίος σε όλες τις εκφάνσεις των δράσεων του διδάσκει το σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και προσπαθεί να τηρεί τις αρχές που τον έκαναν αποδεκτό και σεβαστό στην κοινωνία μας.
Ο λόγος
Η παρουσίαση του βιβλίου του «Τα παραμύθια της Γλίστρας» του εκδοτικού οίκου «άλφα πι», πραγματοποιήθηκε εκεί που χτυπά η καρδιά του συνταξιούχου δάσκαλου, στην αίθουσα Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.
«Το γράψιμο είναι μια γκαστριά που ζητάει να γεννηθεί», τόνισε ο ίδιος στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ευχαριστώντας όσους τον στηρίζουν στις δραστηριότητες του.
Το βιβλίο εικονογραφήθηκε από τον Νίκο Φράσκο.
«Του ζήτησα να είναι λίγες οι εικόνες, γιατί σήμερα μας κατακλύζουν και έχει χαθεί ο λόγος, αυτό ήθελα να αποφύγω. Ο λόγος πρέπει να κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων», εξήγησε.
Αξίες, ιδανικά, αρχές
Στην κατάμεστη αίθουσα το κοινό μαγεύτηκε από τα παραμύθια και τον παραμυθά, το έργο του οποίου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, όπως τόνισε η συντονίστρια της εκδήλωσης Ευγενία Ασλανίδου, παλιά συνεργάτιδα του στη δημοσιογραφία και τη Θεατρική Ομάδα Χίου.
«Τα γραπτά του περιγράφουν αξίες, ιδανικά και αρχές, η γραφή του είναι μαγική. Αν αφιέρωνε τη ζωή του στη συγγραφή, θα ήταν τώρα ένας από τους καταξιωμένους μας συγγραφείς. Επέλεξε να αφιερώσει το ξεχείλισμα της ζωής του στην εκπαίδευση, ένα ξεχείλισμα ζωής είναι και Τα παραμύθια της γλίστρας», σημείωσε.
Παραμυθάς
Δάσκαλος, συγγραφέας, ερασιτέχνης ηθοποιός και σκηνοθέτης, άνθρωπος με πνευματικές ανησυχίες, έχει ασχοληθεί και με το μυθιστόρημα, με το βιβλίο του «Φάε Δάσκαλε», αλλά τώρα έγινε και παραμυθάς.
Ένας διαφορετικός παραμυθάς, αφού με ρεαλιστικό τρόπο συνδυάζει το παραμύθι με τα σύγχρονα προβλήματα, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος ,οι φυλετικές διακρίσεις, η μετάλλαξη του περιβάλλοντος και των τροφίμων. Προσθέτει στίχους κι έτσι δένει αρμονικά τον πεζό λόγο με τον ποιητικό.
«Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που καλύπτει τις ηλικίες από 8, που μαθαίνουν να διαβάζουν, έως 88 που γίνονται παππούδες και γιαγιάδες για να το διαβάζουν στα εγγόνια τους», πρόσθεσε η δασκάλα Κατερίνα Ζαννίκου, η οποία παρουσίασε το νέο του έργο.
Λάθος
Ξεχωριστό άνθρωπο των γραμμάτων και της τέχνης τον χαρακτήρισε και ο Δημήτρης Φρεζούλης, που ένοιωσε την ανάγκη να πει δύο λόγια για τον παλιό του φίλο.
«Μην κάνετε το λάθος να χαρακτηρίσετε το έργο σαν παραμύθι για παιδιά, γιατί αφορά όλα όσα κάνουν τη ζωή μας ενδιαφέρουσα. Με εξαιρετική δεξιοτεχνία ζωγραφίζει με το γράψιμο του, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα», πρόσθεσε.
Κείμενα διάβασαν ο Κοσμάς Μανές και η Χριστίνα Παληού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.