"Γεια σας. Ονομάζομαι Πλουμίτσα. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Συκουση που βρίσκεται στο νησί της Μυροβολου Χίου. Μεγάλωσα στην Χιο με τους γονείς μου και τα τρία αδέλφια μου. Από μικρή μου άρεσε πολυ να φτιάχνω γλυκά αλλά η μαμά μου ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στα 24, παντρεύτηκα και μετακόμισα στην Αμερική. Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα, αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκουση, και η θεία του, με έμαθαν να μαγειρεύω" λέει η Ελληνίδα γιαγιά που συμμετέχει σε ένα συγκινητικά νόστιμο γαστριμαργικό πείραμα.
Σε μια συνάντηση από κουζίνες από κάθε γωνία της γης όπου το ρόλο των σεφ έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου. Βλέπετε, στο εστιατόριο Enoteka Maria στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης του Τζόντι Σκαραβέλα οι φανατικοί οπαδοί της παραδοσιακής κουζίνας απολαμβάνουν τις δημιουργίες που κουβαλάνε παρελθόν.
Το Εnoteka Maria άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Φιλιππίνες και βέβαια την Ελλάδα απασχολώντας γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου.
Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες με μία μόνο προϋπόθεση, η μία είναι πάντοτε Ιταλίδα. Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν Τζόντι Σκαραβέλα δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του.
"Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια" είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Εκείνο που παρατήρησε ήταν ότι οι πελάτες διασκέδαζαν να συζητούν με τις Ιταλίδες γιαγιάδες σεφ και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να εντάξει στην ομάδα και γιαγιάδες από άλλες χώρες. Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30 έως 40 γιαγιάδες.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου υπογράμμισε ότι θέλει να τιμήσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις οικογενειακές παραδόσεις τους.
"Κάθε φορά που οι κυρίες μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού βγαίνουν από τα δάχτυλά τους, είναι σαν μαγεία" ανέφερε για το εστιατόριο που προσελκύει τουρίστες και λάτρεις του φαγητού απ΄όλο τον κόσμο.
Ο Τζόντι Σκαραβέλα δέχεται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιταλία. "Είμαι κολακευμένος" ανέφερε. "Έρχονται πάρα πολλοί πελάτες και από το Μανχάταν. Είναι κολακευτικό καθώς στο Μανχάταν υπάρχει ένα εστιατόριο ανά έξι μέτρα, αλλά παίρνουν το φέρι και έρχονται στο δικό μου εστιατόριο" συμπλήρωσε.
Οι πελάτες του έρχονται για σπιτικό φαγητό και για την εμπειρία – ίσως δεν έχουν πια τη γιαγιά τους να τους μαγειρεύει.
Στην ιστοσελίδα του Enoteca Maria εκτός από τις πληροφορίες για το εστιατόριο, υπάρχουν τα ονόματα όλων των γιαγιάδων που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους και σύντομα βιογραφικά τους. Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο.
"Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε Ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου αρεσε πολυ να μαγειρεύω τα Ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γραμματα που μου εστελνε, έγραφε πως έφτιαχνε διαφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγα-σιγά εμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου. Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερος μου γιος εχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν.
Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι'αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο. Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πισω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στατεν Άιλαντ" αναφέρει στο σύντομο βιογραφικό της.
Μια παγκόσμια οικογένεια με ιστορία
Οι γιαγιάδες στο Enoteca Maria είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και θεωρούν η μία την άλλη φίλη, παρότι συχνά υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Επικοινωνούν μεταξύ τους με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων.
Ο Τζόντι Σκαραβέλα το 2011 ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο "Γιαγιάδες του κόσμου".
Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει μία σύντομη βιογραφία της γιαγιάς του, τρεις φωτογραφίες και μία συνταγή της, γραμμένη στη μητρική γλώσσα. Όραμά του, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, είναι το βιβλίο να αποτελέσει την πιο μεγάλη συλλογή συνταγών γιαγιάδων, των διαλέκτων και των αναμνήσεών τους, μία μαρτυρία της γαστρονομικής κουλτούρας των απλών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.
Οι γιαγιάδες–σεφ από τα μέσα Μαρτίου άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής, διδάσκουν πώς φτιάχνονται τα ξεχωριστά τους πιάτα.
Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή, μόνο που δεν μπορούν να επιλέξουν ποιας εθνικότητας γιαγιά θα τους μυήσει στα μυστικά της κουζίνας. Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο μια γιαγιάς, ιδανικά αυτής που τη λένε Πλουμίτσα.
πηγη: cnn.greece
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.