17.6.2017 13:15

Νιώθω το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα και τους προγόνους μου

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ και ελληνικής συνείδησης παραδίδει ο Πόντιος λυράρης, Μιχ. Παπαδόπουλος.

To Xάλεμα, η γνωστή φιγούρα με το τρεμούλιασμα των ώμων και των χεριών στους Ποντιακούς χορούς, συμβολίζει τις δουλειές στα χωράφια, τις χειρονακτικές εργασίες. Έτσι κι ο Πόντιος λυράρης, όπως τον ξέρουμε εμείς εδώ, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, δούλεψε και δουλεύει πάρα πολύ για να  μάθει ποντιακή λύρα και να θεωρηθεί άξιος να συνεχίσει και να παραδώσει την Ποντιακή κουλτούρα στις επόμενες  γενιές.

«Η γιαγιά Δήμητρα Συμεωνίδου μου έβαλε το μικρόβιο να ασχοληθώ κι εγώ με την παραδοσιακή μας μουσική», θυμάται και την ευγνωμονεί.

 Χαρακτηρίζει πολύ θετικό ότι πολλά παιδιά  ασχολούνται  με την εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων, θα παραλάβουν και θα παραδώσουν σωστά  τη μουσική μας παράδοση στις επόμενες γενιές. 

Ξεκίνησε από τη Γερμανία, φοίτησε στο Ελληνικό σχολείο και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009 για να υπηρετήσει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις!                          «Το νοιώθω πρωταρχικό μου καθήκον απέναντι στην πατρίδα και τους προγόνους μου», λέει με σεμνότητα.

Όμως το κανονικό όργανο γι’ αυτόν είναι το μπουζούκι, με το οποίο τον παρότρυνε να ασχοληθεί η μητέρα του.

Έμαθε τα μυστικά του στο Σύλλογο Ηπειρωτών Νυρεμβέργης,  έπαιζε σε σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις και στην Α’ Λυκείου έφτιαξαν με συμμαθητές του μια ορχήστρα και έπαιζαν σε εκδηλώσεις πολιτιστικών σωματείων.

Η διαφορά

«Οι Έλληνες διασκεδάζουν όπου και αν βρίσκονται. Οι ξενιτεμένοι είναι πιο πατριώτες», υπογραμμίζει.

 Η δασκάλα

Όμως έβραζε μέσα του το Ποντιακό στοιχείο το 2.000 αποφάσισε να το παίξει κορώνα γράμματα. Να βάλλει σε δεύτερο πλάνο το μπουζούκι και να μάθει Ποντιακή λύρα. Αργότερα έμαθε και τουμπερλέκι.

«Όταν ήλθα στη Χίο η τότε πρόεδρος του Συλλόγου,  Μαρία Ευθυμιάδου, μου έδειξε τους δρόμους των χορδών του εθνικού μας οργάνου».

Σε ένα χρόνο πετούσε και όταν έφυγε η Μαρία στη Γερμανία ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της. Διδάσκει λύρα και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

«Μπροστά σε κόσμο έπαιξα πρώτη φορά Ποντιακή λύρα  στο Θολοποτάμι, στις 6 Αυγούστου του 2015. Με είχε καλέσει η Αμαλία Αυγουστάκη. Είχα μεγάλο άγχος, αλλά ένοιωσα  περήφανος που αντιπροσώπευα για πρώτη φορά το Ποντιακό στοιχείο», προσθέτει.

Με την Λαμπρινή Κάμπουρα στο κανονάκι, τον Άγγελο Μαθιουλάκη στην Κρητική λύρα, το Δημήτρη Κοντό στο λαούτο, τον Γιάννη Αλεξανδράκη στο κρητικό λαούτο έχουν φτιάξει μια ωραία κομπανία και δουλεύουν σε παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ