Ο Παναγιώτης Τσουρής υποστηρίζει ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να επενδύσει ένας επιχειρηματίας και να κερδίσει, μέσα στην κρίση. Με την εμπειρία που έχει από το 1978, που δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση στην Απλωταριά, υποστηρίζει ότι τότε οι καταστάσεις ήταν πολύ πιο δύσκολες για τους επιχειρηματίες, αλλά η δική τους γενιά είχε άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από τη σημερινή.
Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι για να πετύχει κάποιος πρέπει να είναι φιλόδοξος, εργατικότατος, αισιόδοξος, να αποφασίζει άμεσα, να έχει μια μικρή μαγιά χρήματα και να χρεώνεται έως εκεί που ξέρει ότι μπορεί να ανταποκριθεί κάθε φορά. Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με τη νοοτροπία της σημερινής γενιάς.
«Όταν ξεκίνησα το 1978 ως επιχειρηματίας στην Απλωταριά ήταν χειρότερες οι καταστάσεις από σήμερα, αλλά τότε η δική μας γενιά είχε όνειρα, φιλοδοξίες, δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Τα σημερινά παιδιά τη φοβούνται, ειδικά τη χειρωνακτική. Δουλειά εννοούν να κάθεσαι σε ένα γραφείο με ένα κομπιούτερ, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η δουλειά».
«Για να ξεκινήσεις και να κάνεις μια επιχείρηση πρέπει να είσαι εργατικός, να έχεις όνειρα και φιλοδοξίες, μια μαγιά χρήματα, ένα μικρό μπάτζετ για να το εκμεταλλευτείς σωστά και να χρεώνεσαι. Χρεωθήκαμε, δουλεύουμε, ξεχρεώνουμε και είμαστε μια χαρά σήμερα. Είμαστε ευχαριστημένοι που μπορούμε και πληρώνουμε και τους φόρους μας, ας είναι και πολλοί. Καταφέρνουμε και τους πληρώνουμε και είμαστε και χαρούμενοι γι’ αυτό».
Δημιούργησε το Sun Village το 1994, το επέκτεινε το 2010 και από πέρσι δημιούργησε τη Veggera, αγοράζοντας τις «Αναμνήσεις» του Παντελή Ρούλη.
Φιλοδοξία και ικανότητα
Για να προχωρήσει ο άνθρωπος στη ζωή του κατ’ αρχήν πρέπει να είναι φιλόδοξος, όχι άπληστος.
«Αν δεν είσαι φιλόδοξος, δεν κάθεσαι να σχεδιάσεις. Στη συνέχεια πρέπει να είσαι εργατικός, ικανός, αποφασιστικός, τολμηρός, καλός μάνατζερ και σωστός διαχειριστής, για να έχεις αποτελεσματικότητα. Αν κάποια από αυτά σου λείπουν, σε κάποιο σημείο της πορείας θα σταματήσεις. Έρχεται και ακολουθεί γρήγορα το λίμιτ ντάουν. Όποιος δημιουργεί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα βρήκε ή ότι τα έχει κλέψει. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ματώσει, έχουν πονέσει, έχουν ξενυχτίσει και έχουν δημιουργήσει».
Κάποιοι με τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία τους του θυμίζουν το ανέκδοτο «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» που είπε ο μακαριστός Χριστόδουλος. Ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα.
«Εγώ έκανα παρέα πάντα με καλύτερους από μένα και με πετυχημένους. Τους θαύμαζα, τους καμάρωνα και προσπαθούσα να τους μοιάσω, ενώ πολλοί άλλοι βλέπουν τον πετυχημένο και προσπαθούν να τον τραβήξουν προς τα κάτω. Επειδή αυτοί δεν έχουν δυνατότητες ή δεν πιστεύουν στις δυνατότητες τους ή έχουν μια άλλη ιδεολογία, να έλθει τριάντα του μήνα να πάρουμε ένα μηνιάτικο, δεν προχωράνε στη ζωή τους. Δεν είναι κακό, απλά εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία».
Τρέλα
‘Όταν άφησε το κατάστημα της Απλωταριάς και δημιούργησε το « Sun Village» στο Μέγα Λιμνιώνα, είπαν τι πάει να κάνει αυτός ο τρελός; Αφήνει μια στρωμένη επιχείρηση για να πάει να δουλέψει ξενοδοχείο στην ερημιά.
«Δεν υπήρχε τίποτα εδώ τότε, μόνο η ταβέρνα του Μπακλή στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Για μένα δεν ήταν ρίσκο. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα έκανα σωστή πρόβλεψη και το γνώριζα. Κάνω σωστές προβλέψεις. Έχω αυτό το προτέρημα».
Η καθαριότητα
Βάζει ανθρώπους να καθαρίζουν την παραλία και τους δρόμους. Έχει κερδίσει πελάτες επειδή σκουπίζει ο ίδιος τους δρόμους. Λένε, αφού σκουπίζει έξω, φαντάσου πως θα είναι τα δωμάτια του.
«Αν ο καθένας σκούπιζε έξω από το σπίτι ή την επιχείρηση του δεν θα χρειαζόμαστε την δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας. Με έχει δει πελάτης να σκουπίζω στο δρόμο και μου είπε: δεν θα ξαναπάω σε άλλο ξενοδοχείο, αφού σκουπίζεις και το δρόμο ο ίδιος».
Πολύ δουλειά
Η περιοχή του Μέγα Λιμνιώνα έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου, του υψώματος, της παραλίας, της παλαιοντολογικής ιστορίας και επένδυσε σε αυτά, δουλεύοντας πολύ.
«Το πολύ είναι λίγο. Δεν υπάρχει λέξη που να αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα πόσο έχω δουλέψει. Έκανα τα πάντα να ευχαριστήσω τον κόσμο και σήμερα στην κρίση εμείς πάμε πολύ καλά, γιατί τώρα δρέπουμε τους καρπούς».
Τοποθέτηση οικονομιών
Είναι τελειομανής, στη μέση του τραπεζιού το ποτήρι με χάρακα. Όταν ξεκίνησε στο Μέγα Λιμνιώνα είπε θα φτιάξω κάτι όμορφο εδώ, θα αξιοποιήσω το χώρο με μεράκι και με γούστο. Δούλεψε πολύ, πέτυχε και παρέδωσε τη σκυτάλη στα παιδιά του. Εδώ αγόρασε το πρώτο οικόπεδο για τοποθέτηση οικονομιών. Εκμεταλλεύτηκε τον αναπτυξιακό νόμο 1262 και δημιούργησε την επιχείρηση με 40% ίδια συμμετοχή στο συνολικό προϋπολογισμό.
Η προοπτική τώρα πια είναι τα παιδιά. Ο Παναγιώτης μεγάλωσε, έχει παραδώσει τις επιχειρήσεις Sun village και Veggera στα παιδιά και χαίρεται που βλέπει ότι προχωράνε στο σωστό δρόμο, στο επιχειρείν πάντα.
Η καλύτερη δουλειά
«Δεν υπάρχει ωραιότερο επάγγελμα από τον τουρισμό. Δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο, είναι όλη η γκάμα των επαγγελμάτων που κινούνται γύρω από τον τουρισμό», λέει και τα μάτια του λάμπουν.
«Υπάρχει κάμψη και το προσφυγικό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αλλά κυρίως φταίνε η έλλειψη των υποδομών και η αρπαχτή, η έλλειψη επαγγελματισμού. Όταν μπήκα στο χορό ερχόταν 12 αεροπλάνα τσάρτερ την εβδομάδα. Τώρα δεν έρχεται κανένα, γιατί, λόγω αεροδρομίου, είμαστε ακριβός προορισμός. Όταν γίνουν τα απαραίτητα, όταν λυθούν τα προβλήματα υποδομών, όπως έχουν λυθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα ανακάμψουμε και εμείς».
Το προσφυγικό έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους του επαγγελματίες, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Οι δικές του επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το λιγότερο από όλες τις άλλες, γιατί ικανοποιούν την πελατεία τους. Βασίζονται στα γραφεία της Ευρώπης, αλλά οι πόρτες τους είναι ανοικτές για όλες τις φυλές του κόσμου και ιδιαίτερα τους ντόπιους.
«Αν εμείς οι Χιώτες γνωρίζαμε πόσο όμορφα, γλυκά και πολλά είναι τα λεφτά του τουρισμού, δεν θα κάναμε τίποτα άλλο. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε. Όλοι οι άλλοι στην Ελλάδα το κατάλαβαν αρκετά χρόνια πριν. Είμαστε τυχεροί, είμαστε στο ωραιότερο οικόπεδο του κόσμου με δωρεάν ήλιο, θάλασσα. Μπορούμε να ζούμε με τις οικογένειες μας πλουσιοπάροχα, το κατάλαβαν όλοι εκτός από εμάς».
Δηλώνει αισιόδοξος.
Δεν φτιάξαμε τις υποδομές, το αεροδρόμιο και το λιμάνι μας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, έστω την τελευταία στιγμή μπορούμε να προλάβουμε.
«Είμαι αισιόδοξος. Εδώ και τώρα χρειάζονται δραστικά μέτρα, διότι το εγχώριο χρήμα δεν αρκεί για να ζήσει η τοπική κοινωνία. Παλιά λόγω της ναυτιλίας και άλλων δεδομένων μας αρκούσε. Τώρα δεν φτάνει, πρέπει να έλθει ξένο χρήμα και αυτό έρχεται μόνο μέσω του τουρισμού. Δεν θα γίνουμε Ρόδος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, ή Κως, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα χωρίς να χρειαζόμαστε ποσότητα τουριστών. Ποιότητα κα εργατικότητα θέλουμε. Σ’ αυτά τα νησιά τα λεφτά δεν τα μετράνε. Τα μετράνε το βράδυ, δεν έχουν το χρόνο. Τα πετάνε σε σακούλες σκουπιδιών και τα μετράει την επόμενη μέρα ο ταμίας της τράπεζας. Αυτός είναι ο τουρισμός.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.