Αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της Πανεπιστημίου διατηρώντας αναλλοίωτο το χαρακτήρα του σε πείσμα των καιρών και παρά την έλευση νέων τάσεων στη ζαχαροπλαστική. Το ιστορικό κατάστημα «Λουκουμάδες Αιγαίον» έγραψε τη δική του ιστορία παράδοσης που δεν θα μπορούσε να μην αφήσει τη «γεύση» του στην ιστορία του κέντρου της Αθήνας.
Το 1926 ιδρύθηκε το στέκι που μεταξύ άλλων τίμησαν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτιστικού χώρου και έκτοτε κατέγραφε ανοδική πορεία παρά την έλευση των όποιων δοκιμασιών επεφύλασσε η κάθε δεκαετία. Πριν από λίγες ημέρες όμως ένας κύκλος έκλεισε.
Ανακοινώνοντας το κλείσιμο του καταστήματος, ο ιδιοκτήτης του Γιώργος Φύλλας έγραψε: «Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον. Μόνο αισιόδοξα οφείλουμε να σκεφτόμαστε».
Οι δύο αναγνώσεις που μοιραία προκύπτουν από την ανακοίνωση αφήνουν γεύση πικρίας αλλά και προσδοκίας για αναβίωση μιας σημαντικής εποχής.
Οι καλές εποχές
Όπως θυμάται ο κ. Φύλλας, που μίλησε στο in.gr, το κατάστημα είχε την τιμητική του στις εποχές που άνθιζε το Kέντρο, που τα δικαστήρια βρίσκονταν σε απόσταση λίγων μέτρων και οι δικηγόροι πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους εκεί. Εποχές που τα θέατρα διένυαν μια ανθηρή πορεία.
Ο ανταγωνισμός ήταν εμφανής και τότε που οι λουκουμάδες είχαν καθιερωθεί ως συνήθεια. Η ανάκαμψη έγινε αισθητή όταν ο πατέρας και θείος του Γιώργου Φύλλα, Μιχάλης και Ευγένιος αντίστοιχα που είχαν παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα τους Γιώργο, διαφήμιζαν τα χειροποίητα προϊόντα τους μέσα από το ραδιόφωνο.
Κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του το κατάστημα λειτούργησε ως καφενείο με την ίδια επωνυμία, ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Λίγα χρόνια αργότερα εισήγαγε στον τιμοκατάλογό του τους λουκουμάδες. Ο ιδρυτής του καταστήματος, Γιώργος Φύλλας, ξεκίνησε από τη Χίο και φτάνοντας στην Αθήνα αποφάσισε να μοιραστεί με τους κατοίκους του κέντρου μια συνταγή που κουβαλούσε από τα μέρη του.
Ο εγγονός του και μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του καταστήματος, μεγαλώνοντας στον χώρο των μυρωδιών που αναδύονταν από τους λουκουμάδες από τα πρώτα του βήματα, θυμάται να βρίσκεται στην αγκαλιά του πατέρα του δίπλα στο ταμείο και με περιέργεια να παρακολουθεί τους πελάτες που ευλαβικά τηρούσαν την παράδοση της βρώσης του λουκουμά.
Τα τελευταία 30 χρόνια το κατάστημα «Λουκουμάδες Αιγαίον» δεν άλλαξε εξωτερικά. Η περίοδος που λειτουργούσε ως καφενείο με το ούζο και το τάβλι να καταλαμβάνουν βασική θέση στο τραπέζι σηματοδοτούσε την αρχική πορεία των «Λουκουμάδων Αιγαίον».
Η τελευταία, ωστόσο, οκταετία δεν άφησε ανεπηρέαστο από τις δοκιμασίες της ύφεσης το ιστορικό στέκι. Βρέθηκε στην καρδιά κοινωνικών αναταραχών, αλλαγών , σημαντικών εξελίξεων. «Φωτιές, βανδαλισμοί, κάθε επέτειος με δακρυγόνα. Κλείναμε τις πόρτες και με 30 συνήθως άτομα εγκλωβιζόμασταν στο κατάστημα μέχρι να κοπάσει η ένταση» αναφέρει ο κ. Φύλλας.
«Οι "Λουκουμάδες Αιγαίον" αποτελούν κομμάτι των αναμνήσεων του κόσμου. Ο καθένας μιλώντας για τον παππού και τη γιαγιά του θυμάται το κατάστημά μας αφού ως παιδί το επισκεπτόταν», επισημαίνει και εξηγεί ότι δεν χρειάστηκε να περάσει καιρός για να αποκτήσει φήμη το κατάστημα, μιας που από το 1926 οι Χιώτες συντοπίτες του παππού του το είχαν καθιερώσει ως σημείο συνάντησης.
Φτάνοντας όμως σε εποχές γενικότερης οικονομικής ασφυξίας και με το εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται σημαντικά, οι αφίξεις πελατών μειώθηκαν τη στιγμή που η φορολαίλαπα χτυπούσε την πόρτα του καταστήματος. Η ελπίδα όμως η ιστορία να γραφτεί με διαφορετικό τρόπο από την αρχή παραμένει…
(πηγή: in.gr)
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.