Γεννήθηκε σε λαϊκή γειτονιά του Πειραιά από Χιώτες γονείς, σπούδασε στην Αθήνα αλλά τον κέρδισε το θέατρο σκιών, καθώς δεν θα εξασκήσει το επάγγελμα του μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου, θα προσπαθήσει να σταδιοδρομήσει κυνηγώντας το όνειρο του. Αγαπά το θέατρο σκιών και συνεχίζει το έργο των Χιωτών ερασιτεχνών «παραγωγών» του, αν και δεν το γνώρισε την περίοδο της ακμής του.
Θαυμάζει τον γνωστό Καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημο, αλλά μικρός στο Κερατσίνι έβλεπε και τον Βάγγο, τον Ευάγγελο Καρφιώτη.
O Μιχάλης έχει το μέταλλο, το βλέπεις στον τρόπο που παίζει. Τον παρατηρήσαμε σε παράσταση στον Φάρο Βαρβασίου και μας θύμισε τεχνική της καλής εποχής του θεάτρου σκιών. Κόλλησε την αγάπη στον Καραγκιόζη από τον πατέρα του, που έπαιζε και αυτός ερασιτεχνικά και τον πήγαινε σε παραστάσεις. Από μικρός άρχισε να φτιάχνει φιγούρες από χαρτόνι, κρυφά από τα παιδιά της ηλικίας του, γιατί ντρεπόταν. Εδώ θήτευσε δίπλα στο Σταύρο Σπυράκη.
Δύσκολος δρόμος
O Mιχάλης έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση, δεν θα ακολουθήσει τις σπουδές του, θα ακολουθήσει την καρδιά του. «Δεν είναι δύσκολο», λέει. «Αν σου αρέσει κάτι και το θέλεις πολύ θα πετύχεις, θα γίνω επαγγελματίας Καραγκιοζοπαίχτης».
Ο δρόμος του
Ξέρει ότι η επαγγελματική επιλογή του είναι πολύ δύσκολη, δεν θα βαδίσει σε δρόμο στρωμένο με δάφνες.
«Οι δυσκολίες είναι πολλές και ειδικά στη Χίο δεν μπορώ να επιβιώσω ως επαγγελματίας Καραγκιοζοπαίχτης, γι’ αυτό θα μείνω στην Αθήνα. Θα επιστρέψω στη Χίο όταν θα μπορώ να επενδύσω επαγγελματικά», λέει με αποφασιστικότητα.
Κατασκευές
Έχει κάνει ορθοφωνία, ξέρει να κατασκευάζει φιγούρες, νοιώθει έτοιμος για το άλμα.
Παλιά οι φιγούρες ήταν χάρτινες και μικρές. Ακολούθησαν αυτές από δέρμα αγελάδας, πιο ανθεκτικό σαν υλικό, αλλά ήταν πολύ χρονοβόρο, ήθελες επτά μήνες για να τις φτιάξεις.
Το 2000 ένας Καραγκιοζοπαίχτης κατασκεύασε φιγούρες από ειδικό πλαστικό και έγινε η επανάσταση στην κατασκευή. Τώρα το υλικό είναι εύκολο, φτηνό, ανθεκτικό και οι φιγούρες εύχρηστες.
Σενάριο
Στον Καραγκιόζη υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι οι παραστάσεις γίνονται χωρίς σενάριο! Ο τεχνίτης πρέπει να είναι ετοιμόλογος και να έχει καλή μνήμη.
«Υπάρχουν οι κλασσικές ατάκες που λέμε σε κάθε παράσταση, οι κλασσικοί διάλογοι με τους οποίους ξεκινάμε κάθε παράσταση. Μετά μπαίνουμε στο κάθε έργο, αλλά πάντα αυτοσχεδιάζουμε», εξηγεί.
Το θέατρο σκιών, μετά από αρκετές δεκαετίες σιωπής, επανέρχεται ως λαϊκό θέαμα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών.
Ο νεαρός Βαρβασιώτης ανήκει στον θίασο του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.