Η πρόταση να καταργηθεί η άδεια μουσικών οργάνων σε εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. φαίνεται ότι δίχασε περισσότερο από όλες τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Οι επιχειρηματίες αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ψήφιση του νόμου και την κατάργηση της άδειας πιστεύοντας πως θα έχουν οικονομικά οφέλη αποφεύγοντας παράλληλα τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας, ενώ οι κάτοικοι εμφανίζονται ανήσυχοι μπροστά στα ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων παραβατικής συμπεριφοράς ειδικά ως προς την ηχορύπανση.
Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου
Το σχέδιο
Το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απλούστευση της αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.), προβλέποντας ότι ο ενδιαφερόμενος θα ξεκινά τη λειτουργία της επιχείρησής του καταθέτοντας μόνο μια γνωστοποίηση στον δήμο. Η γνωστοποίηση καλύπτει και την άδεια μουσικής ή χρήσης μουσικών οργάνων, που προτείνεται να καταργηθεί.
"Σίγουρα αν καταργηθεί αυτό κι αν μαζί με την άδεια λειτουργίας έχουμε και την άδεια μουσικής ή χρήσης μουσικών οργάνων, αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάτε ότι το κόστος κάθε χρόνο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για ανανέωση αυτών των αδειών και για τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων., ΑΕΠΙ και ΓΑΙΑ, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τις εποχές που ζούμε" δήλωσε στον "π" το μέλος του συλλόγου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Κ. Βεζέρης.
Η φιλοσοφία
Με το συγκεκριμένο μέτρο μετατίθεται το βάρος από την αδειοδότηση στον έλεγχο. Με δυο λόγια όλοι μπορούν να πάρουν άδεια αλλά μετά την άδεια θα υπάρξει έλεγχος για το ενδεχόμενο παραβάσεων. Αυτό θα ήταν πολύ σωστό αν εξασφαλίζονταν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προβληματισμοί του αρμόδιου αντιδημάρχου Χίου Δ. Καράλη που δήλωσε στον "π": "Το πνεύμα του νέου νόμου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτι που κατά τη γνώμη μου κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Το σχέδιο νόμου αφαιρεί όμως και αρμοδιότητες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, από τη διαδικασία αδειοδότησης καταργείται η εμπλοκή των οργάνων του Δήμου και κατά συνέπεια, ο έλεγχος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος καθώς και για την αισθητική φυσιογνωμία και τις εν γένει λειτουργίες της πόλης.
Περαιτέρω δεν προβλέπεται μέριμνα για την προστασία της κατοικίας από τη λειτουργία των υπό ίδρυση Κ.Υ.Ε. αντιθέτως μπορεί να πει κανείς ότι ευνοείται ακόμα και η παραβατικότητα αφού η προβλεπόμενη κύρωση για τις παραβάσεις είναι απλό διοικητικό πρόστιμο".
Η τελική μορφή του νόμου όταν αυτός ψηφιστεί θα έρθει και θα δοκιμαστεί από όλους και τότε επί του πρακτέου θα βγουν και τα όποια συμπεράσματα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.