Απώλειες σημαντικών πόρων αλλά κυρίως έργων ενταγμένων στο πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, προκαλεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών να απεντάξει οριστικά από το ΕΣΠΑ δεκάδες έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα ανάμεσά τους και έργα της Μητρόπολης Χίου, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Με επιστολή που έλαβαν προ ημερών από τη Γ. Γραμματεία δεκάδες φορείς που είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη των έργων τους στο ΕΣΠΑ, ενημερώθηκαν ότι τα προγράμματά τους απεντάσσονται εξαιτίας των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων που απομένουν μέχρι τις 31/12/2015.
Τα έργα
Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά έργα που θα έθετε τα θεμέλια για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού της Χίου. Μέσα από προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα με τα τμήματα Θεολογίας και πληροφορικής η Μητρόπολη Χίου θα προχωρούσε στην ψηφιοποίηση ιστορικών βιβλίων, θρησκευτικών μνημείων, σπηλαίων, ψηφιδωτών, καμπαναριών και προσκυνημάτων του νησιού. Επιπλέον το πρόγραμμα προέβλεπε την τρισδιάστατη απεικόνιση τριών ιστορικών εκκλησιών του νησιού.
Το ψηφιοποιημένο αρχείο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μητρόπολης π. Γ. Κωνσταντίνου θα κόστιζε περί τις 350.000 ευρώ και θα φιλοξενούνταν σε server της Μητρόπολης Χίου, αποτελώντας τη βάση για τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό αφού οι επισκέπτες του ιστότοπου θα είχαν ολόκληρη την ιστορική κληρονομιά της Μητρόπολης στην οθόνη του υπολογιστή τους με ένα κλικ.
Πρόκειται για έργο που είχε ήδη ξεκινήσει η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου και που θα έδινε άλλη ώθηση στην υπεραστική συγκοινωνία για μόνιμους κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Μέσα από έξυπνες στάσεις οι επιβάτες θα είχαν την ευκαιρία να δουν πληροφορίες για το δρομολόγιο που τους ενδιαφέρει, να κόψουν ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά και να δουν την ακριβή ώρα άφιξης του λεωφορείου.
Η διοίκηση της εταιρείας μάλιστα είχε προκαταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ προκειμένου να λάβει τις σχετικές άδειες και να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.
Ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη αλλαγή του αναλογικού σήματος σε επίγειο ψηφιακό σήμα. Με το ποσό των 500.000 ευρώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επρόκειτο να καλύψει τα κενά που άφησε πίσω της η Digea παρέχοντας πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών των νησιών του Βορείου Αιγαίου που εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους παρατηρούταν προβλήματα στην επαρκή τηλεοπτική κάλυψη.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ήδη από τη Μητρόπολη Χίου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η υλοποίηση των προγραμμάτων να αποτελέσουν έργα γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014- 2020 ενώ σε ότι αφορά στην Περιφέρεια η συγκεκριμένη εξέλιξη βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης του αντιπεριφερειάρχη Κ. Παπαδόπουλου με υπηρεσιακούς παράγοντες το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.