29.10.2015 11:01

Από το τελωνείο και στο... καζάντισμα

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΣΤΑ ΡΕΜΠΙΚΑΡΙΑ

Πήραν μπρος τα καζάνια από τις 9 του Οκτώβρη για την απόσταση των σύκων και την παραγωγή της σούμας, του τοπικού μας προϊόντος που ακόμη αναμένει στωικά τον χαρακτηρισμό του ως εθνικό προϊόν με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή και τους παραγωγούς.

Οι άδειες

Οι ενδιαφερόμενοι  παραγωγοί σύκων και αμπελοκαλλιεργητές που επιθυμούν να κάνουν τη δική τους σούμα , υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης

Και αμέσως μετά πηγαίνουν στο Τελωνείο, όπου πληρώνουν τον ανάλογο φόρο προκειμένου να βγάλουν την άδεια απόσταξης.

Έβαλαν φωτιά στα καζάνια

Ήδη τα πρώτα καζαντίσματα έχουν πραγματοποιηθεί. Όπως εξήγησε στον «π» αρμόδιος υπάλληλος του Τελωνείου Χίου,  Απ. Παφίτης, «από τις 9 του Οκτώβρη ξεκίνησε η διαδικασία κι ήδη έχουν ανοίξει 15 περίπου καζάνια».

Συνολικά στη Χίο λειτουργούν περίπου 25-30 ρεμπικαριά, αριθμός ο οποίος παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια.

Το σύκο πρωτοστατεί

Η σούμα στο νησί μας έχει ως βάση της το σύκο, αφού παραδοσιακά η πλειοψηφία των Χιωτών προτιμούν το σύκο ως πρώτη ύλη με  τα σταφύλια ακολουθούν στη δεύτερη θέση.

Η προετοιμασία μάλιστα του καρπού ξεκινά τον Αύγουστο., μήνας κατά τον οποίο τα σύκα συλλέγονται και αφήνονται να ξεραθούν. Τον Οκτώβρη τα σύκα μεταφέρονται ρεμπικαριά. Εκεί τοποθετούνται σε βαρέλια με νερό όπου παραμένουν για δύο εβδομάδες ώστε να δημιουργηθούν οι μύκητες και να γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της απόσταξης. Τα σύκα, μαζί με διάφορα αρωματικά φρούτα (κυδώνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια), λίγη μαστίχα και γλυκάνισο, ανάλογα με τις προτιμήσεις τοποθετούνται στα καζάνια μέσα στα οποία βράζουν για τρεις με τρεισήμισι ώρες. Η παράδοση θέλει όλη τη διαδικασία να μοιάζει με ιεροτελεστία, συνήθως μαζεύονται παρέες- παρέες, μουσική φαγητό και άφθονο ποτό, το οποίος μόλις έχει βγει από το καζάνι, συνοδεύουν όλη τη διαδικασία.

Το τελωνείο έχει τον πρώτο λόγο

Ο καθένας  που έχει άδεια απόσταξης έχει 8 24ωρα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία κι η ποσότητα  της σούμας εξαρτάται από το μέγεθος του καζανιού και μόνο. «Οι αποστάξεις και οι άδειες δίνονται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Από κει και πέρα τα καζάνια θα σφραγιστούν και πάλι. Στο μεσοδιάστημα η υπηρεσία μας πραγματοποιεί ελέγχους για να διαπιστωθεί ότι τα καζάνια που λειτουργούν έχουν όλα άδεια», είπε ο κ. Παφίτης.

Και φόρος

Για λίγο καιρό ακόμη, όπως όλα δείχνουν οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν τη χαμηλή φορολόγηση στην παραγωγή της σούμας, πληρώνοντας 59 λεπτά το κιλό. «Θα μπορούσαμε να είχαμε χαρακτηρίσει τη σούμα εθνικό προϊόν έτσι ώστε να την προστατεύσουμε και να μην αφήσουμε περιθώριο αύξησης της φορολόγησης της» σημείωσε με νόημα ο κ. Παφίτης καταγράφοντας απλά την έλλειψη συντονισμένης δράσης από την πολιτεία για την ταυτοποίηση ενός ακόμη μοναδικού προϊόντος που έχει ο τόπος μας.

Έτσι, παραμένει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης της σούμας στα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ