10.6.2014 11:18

Το δάνειο «έπνιξε» τη ΔΕΥΑΧ

«ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Η ΜΟΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΛΕΕΙ Ο Μ. ΦΥΤΟΥΣΗΣ

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει ως συνέπεια την πλήρη διάλυση της ΔΕΥΑ Χίου, μετατρέπεται το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που δόθηκε το 1999 με σκοπό τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης.

15 χρόνια μετά την υπογραφή του δανείου το Ελληνικό Κράτος όχι μόνο ζητά την πλήρη καταβολή των χρημάτων αλλά δεσμεύει το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων της ΔΕΥΑ Χίου με αποτέλεσμα, μισθοδοσία, πληρωμές και προμήθειες να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Η ιστορία του δανείου

Το 1999 το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίζει να πριμοδοτήσει τις 9 πρωτοπόρες ΔΕΥΑ από όλη την Ελλάδα, σε σύνολο 220, ανάμεσά τους και η ΔΕΥΑ Χίου. Προτρέπει τις διοικήσεις τους να λάβουν δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού αλλά και οργανωμένο δίκτυο αποχέτευσης. Μάλιστα σε μία ένδειξη επιβράβευσής τους οι όροι του δανείου αναφέρουν ότι το 65% των χρημάτων θα δοθεί από την Ε.Τ.Επ. ενώ το 35% θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.

«Το καθαρό δάνειο χωρίς τις προσαυξήσεις ήταν 3.477.853,64», αναφέρει στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μ. Φυτούσης.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση των υπολοίπων ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα το 2000 το κράτος να διασφαλίσει για τις υπόλοιπες 211 ΔΕΥΑ το 100% της χρηματοδότησης χωρίς να υποχρεωθούν να συνάψουν δάνειο με κανένα φορέα.

«Έτσι οι 9 ΔΕΥΑ από πρωτοπόρες βρεθήκαμε χρεωμένες με σημαντικά ποσά ενώ οι υπόλοιπες εξασφάλισαν χρήματα για τις εγκαταστάσεις τους, χωρίς να χρωστούν σε κανέναν», αναφέρει ο ίδιος στον «π».

Οι διακανονισμοί και η δέσμευση

Από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα ξεκινάει ο αγώνας της αποπληρωμής του δανείου. Με δύο ρυθμίσεις μία το 2002 και μία το 2006 ο Δήμος Χίου καταφέρνει να διακανονίσει τα χρέη του.

«Επί υπουργίας Φλωρίδη, καταφέραμε να παγώσουμε το δάνειο για 4 χρόνια. Αργότερα επί Νέας Δημοκρατίας με υπουργό τον Δούκα συμφωνήσαμε να πληρώνουμε κάθε χρόνο το ποσό των 50.000 ευρώ το οποίο θα παρακρατούνταν από τις επιχορηγήσεις του κράτους προς τη ΔΕΥΑ Χίου», είπε αναφερόμενος στο δάνειο ο Μ. Μεννής.

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο η ΔΕΥΑ Χίου έδωσε στο δάνειο περί τις 600.000 ευρώ. Αυτό και μόνο δείχνει ότι ήμασταν συνεπείς», προσέθεσε ο Μιχ. Φυτούσης.

Το ουσιαστικό πρόβλημα για τη ΔΕΥΑΧ προέκυψε με την ψήφιση του νόμου που προβλέπει  τη δέσμευση των λογαριασμών από το κράτος σε περίπτωση οφειλών προς το δημόσιο. Έτσι με εντολή της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, που αγνόησε τις υπουργικές ρυθμίσεις, το κράτος δέσμευσε τις τραπεζικές καταθέσεις της εταιρίας ύψους 600.000 ευρώ ενώ με ειδοποιητήριο που απέστειλε προς όλους τους πρώην Δημάρχους και προέδρους της ΔΕΥΑ Χίου από το χρονικό σημείο της σύναψης του δανείου μέχρι σήμερα, τους ζητάει να καταβάλουν το ποσό των 6.511.449 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.

Το περίεργο μάλιστα στην υπόθεση είναι ότι μόνο η ΔΕΥΑ Χίου και Ηρακλείου είναι οι μοναδικές από τις 9 εταιρίες που πήραν δάνειο και που δεσμεύτηκαν τα χρήματά τους από το κράτος.

Νομοθετική ρύθμιση η μοναδική σανίδα σωτηρίας

Η ιδιότυπη κατάσταση που δημιουργεί το ανεξόφλητο δάνειο της εταιρίας φαντάζει ανεπίλυτη χωρίς τη βοήθεια του ίδιου του κράτους. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συνάντηση του προέδρου της Εταιρίας Μ. Φυτούση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια απέβη άκαρπη αφού κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποδεσμευτούν οι τραπεζικές καταθέσεις της ΔΕΥΑΧ.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. της εταιρίας προγραμματίζει συναντήσεις με τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές από τους οποίους θα ζητήσει τη μεσολάβησή τους σε κεντρικό επίπεδο για να λυθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα σήμερα ο Μ. Φυτούσης προκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο μιας και οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τα πολιτικά στελέχη της ΔΕΥΑΧ αλλά κυρίως τους εργαζόμενους.

«Ακόμα και τα χρήματα από τους λογαριασμούς των πολιτών δεσμεύονται από το κράτος. Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν μπορεί εν μέσω κρίσης να υπάρχουν ΔΕΥΑ δύο ταχυτήτων. Ας το καταλάβουν πριν είναι αργά», κατέληξε ο κ. Φυτούσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ