Γράφει ο Γιάννης Λαμπαδοχυτός, Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ
Καλούμε όλα τα Σωματεία Εργαζομένων και το Λαό της Χίου να συμμετέχουν μαζικά στις 2/11/23 στην παν-αιγιακή κινητοποίηση στις 12.30 μμ στην είσοδο της Απλωταριάς και στις 6/11/23 στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 18.30.
Τετάρτη 25/10/2023 σύσκεψη Σωματείων & Φορέων του Νησιού στη αίθουσα περιφερειακού Συμβουλίου στις 18:30.
Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι "η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας".
Έτσι, λοιπόν, η έννοια της υγείας δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.ά.
Το ενιαίο, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας πρέπει να οργανώνεται σε: Πρωτοβάθμιο - δευτεροβάθμιο - τριτοβάθμιο επίπεδο και Επείγουσα Ιατρική (ΕΚΑΒ), που είναι αλληλεξαρτώμενα, αλληλοεπιδρούν και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το βαθμό και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας τους.
Στις πρωτογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για τη μείωση ή εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την ασθένεια.
Στις δευτερογενείς υπηρεσίες πρόληψης, για την προ-συμπτωματική διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.
Στην τριτογενή υπηρεσία, θεραπευτική δηλαδή παρέμβαση, η οποία αρχίζει μετά την κλινική εκδήλωση της νόσου, παρέχει πολύ εξειδικευμένες -νοσοκομειακού χαρακτήρα- υπηρεσίες Υγείας και παραπέμπονται σε αυτό περιστατικά που εκτός από εξειδικευμένη νοσοκομειακή αγωγή, προσφέρονται και για επιστημονική έρευνα. Στόχος της είναι η πρόληψη του θανάτου, η επιβράδυνση της νόσου και η βελτίωση της πρόγνωσης.
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ δυνατοτήτων και της καθολικής αξιοποίησής τους στον πληθυσμό οφείλεται κυρίως στο σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα έπρεπε -με τις κατάλληλες υπηρεσίες και την πλήρη στελέχωσή του- να εφαρμόζει συστηματικά τα σχετικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου με τις επιστημονικά ενδεικνυόμενες εξετάσεις, την ενημέρωση των οικογενειών με παιδιά, στα σχολεία κλπ. και την πραγματοποίηση των εμβολιασμών.
Αυτό απαιτεί πλήρη καταγραφή του πληθυσμού και των αναγκών του από το δημόσιο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα έχει στην ευθύνη του τα παιδιά από τη γέννησή τους και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους με προγραμματισμό και εφαρμογή όλων όσα απαιτούνται σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Από την πλευρά των λαϊκών αναγκών είναι τεράστιες οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και του μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας του λαού. Η επιστημολογική εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει επικεντρώσει κυρίως το ενδιαφέρον και τους πόρους στη θεραπευτική (κερδοφόρα) αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, σε βάρος της προληπτικής στρατηγικής.
Μπορεί τα εκατομμύρια να τρέχουν όπου χρειάζεται για το κράτος, για να στηριχτούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά οι υγειονομικοί παραμένουμε με καθηλωμένους μισθούς και απλήρωτες υπερορίες και εφημερίες. Αντίθετα λεφτά υπάρχουν, τόσο για τις φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και για τη δημιουργία υπερδομών φρούρια, που απειλούν να μετατρέψουν το νησί μας σε φυλακές ψυχών.
Θυμηθείτε αγαπητοί συμπατριώτες όσοι από εσάς διαβήκατε ή θα διαβείτε την πύλη του νοσοκομείου ως ασθενείς ή συνοδοί στο νοσοκομείο, ότι:
Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 52 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, καθώς και σε 3-5 χιλιάδες περίπου φοιτητές, ένστολους και μετανάστες. Την περίοδο που διανύουμε, το λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού.
Ο χειμώνας βρίσκετε προ των πυλών, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και το δημόσιο σύστημα υγείας να δέχεται νέα μεγάλη πίεση. Το γεγονός αυτό δεν άφησε ανεπηρέαστο το νησί μας.
Οι εκλογές τελείωσαν, τα κλιμάκια των υποψηφίων πήγαν και ήρθαν μέσα στο νοσοκομείο, μοιράζοντας υποσχέσεις όλοι εκείνοι που ως κυβερνήσεις και ως αντιπολιτεύσεις μας έφτασαν ως εδώ, ωστόσο κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα που θέσαμε δεν έχει λυθεί, άλλα ούτε και διαφαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια λύση του στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα αφού:
Για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και το σύνολο των εργαζομένων στο νησί πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν μονάχα όταν η υγεία γίνει υπόθεση του αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης, που έχουν «στεγνώσει» τη Δημόσια Υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα ενώ γιγαντώνουν τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν.
Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.